Budapesta si cele mai frumoase atractii ale sale

Budapesta si cele mai frumoase atractii ale sale
 
 

Datorita muzeelor,edificiilor religioase si centrelor istorice.Pentru Palatul Regal care a fost distrus si reconstruit de multe ori. Regele Bela al IV-lea a inceput constructia palatului in secolul al XIII-lea dupa invazia mongolilor. Palatul original a fost construit in stil gotic si a continuat sa fie extins timp de 300 de ani. Epoca de aur a palatului a fost in timpul domniei regelui Matthias. A fost total distrus in 1686 cand armata Habsburgilor a eliberat Buda de sub ocupatia Otomanilor.Habsburgii au construit un palat nou, mai mic, in stil baroc la inceputul secolului al XVIII-lea. Acesta a fost din nou afectat in timpul Razboiului de Independenta din 1848. Urmatoarea reconstructie aproape ca a dublat dimensiunile palatului si a avut loc la sfarsitul secolului al XIX-lea. O aripa foarte mare a fost adaugata in spate. In 1945, palatul a fost ultimul loc in care trupele germane din Budapesta s-au retras inainte de a fi infrante.

Reconstructia de dupa razboi a scos la iveala fundatiile constructiei gotice si a celei renascentiste. Aceste stiluri au fost reincorporate in lucrarile de restaurare fapt ce a facut din palatul din Budapesta sa fie o mixtura de stiluri arhitectonice.

In zilele noastre, Palatul Regal din Budapesta, gazduieste trei muzee: Muzeul de Istorie a Budapestei, Galeria Nationala a Ungariei si Muzeul de Arta Contemporana.Cladirea Parlamentului din Budapesta a fost inaugurata in 1896, an ce a marcat o mie de ani de la aniversarea cuceririi de catre unguri a bazinului Carpatilor, dar cladirea a fost complet finalizata abia in anul 1904.

Peste o mie de oameni au lucrat la constructie, au fost folosite peste 40 de milioane de caramizi si peste 40 de kilograme de aur de 23 de carate. Din cauza pietrei folosite la constructie, care se degradeaza foarte repede, Parlamentul este aproape mereu in renovare. In timpul lucrarilor de renovare, ce sunt foarte dificile datorita nivelului foarte ridicat al detaliilor ce impodobesc cladirea, se foloseste alt tip de piatra, mult mai durabila. Stilul arhitectural in care a fost construit Parlamentul este gotic renascentist; un alt exemplu de cladire la care s-a folosit acelasi stil arhitectonic este Westminster Palace din Londra.

Ce anume te-a impresionat cel mai mult la Budapesta?

Muzeul Fluturilor Ujpest a fost deschis nu mai devreme de 2003, iar acest eveniment fericit s-a produs datorită contribuţiei lui Juhasz Gyorgy, care s-a oferit să afişeze public o colecţie impresionant de generoasă de exponate adunate ca urmare a amplelor sale explorări naturalistice şi culturale.

Ce ai vizitat in Budapesta?

Este vorba despre Labirintul de sub Castelul Buda. Este una din cele 7 minuni subterane ale lumii. Se desfasoara pe o distanta de cativa km, si este compus din tuneluri si camere imense. Pesterile calcaroase, sculptate de apele fierbinti ce isi croiesc drumul pe aici din cele mai vechi timpuri, sunt absolut impresionante. Au folosit ca adapost pentru omul preistoric, in scopuri militare in timpul razboaielor, ca obiectiv turistic cultural astazi (in 1980 aici s-a deschis prima expozitie cu figurine din ceara).

Da-le cateva ponturi cititorilor noştri despre Budapesta

Instituţiile din Ungaria au o atitudine opusă faţă de cecurile de călătorie. Puţine bănci de aici acceptă astfel de documente, iar pentru a evita situaţiile stânjenitoare, turiştii ar trebui să se asigure că cecurile de călătorie le deservesc în mod adecvat planurile de vacanţă. Oricum, anumite bănci şi oficii poştale acceptă tranzacţii cu cecuri de călătorie.În ceea ce priveşte schimbul valutar, turiştii sunt sfătuiţi să schimbe valuta străină în Ungaria (sau Budapesta, de altfel), întrucât se ştie că băncile din Ungaria oferă tarie mult mai convenabile decât decât cele din afara graniţelor din punctul de vedere aş vânzării şi cumpărării de monedă naţională.

În acelaşi timp, vizitatorii sunt îndemnaţi să recurgă exclusiv la mijloace legale de schimb valutar, cum ar fi băncile, birourile de schimb, agenţiile de călătorie sau hotelurile.Pentru a suna din străinătate în Budapesta, mai întâi trebuie format codul telefonic al ţării, anume, 0036, şi apoi tastat 1, care reprezintă codul de zonă pentru Budapesta. De regulă, numerele de telefonie fixă din Budapesta constau, pe lângă codul de ţară şi cel de zonă, din 6 sau 7 cifre.

Povesteste-ne cateva cuvinte despre costul unui City Break in Budapesta

M a costat aproximativ 300 euro, costul avionului si 3 nopti de cazare la hotelul Ibis Budapest Aero.Acest hotel are 3 stele, un loc primitor, curat si cu angajati ok.Este la 10 minute de centrul orasului si in zona Parcului Nepliget.Obiectivele turistice si frumusetea orasului fac din Budapesta o destinatie de vacanta perfecta pentru un weekend romantic.

Considerata de multi drept unul dintre cele mai frumoase orase din lume, Budapesta este un oras in care turismul este bine dezvoltat. Numarul celor care aleg Budapesta ca destinatie de vacanta sare de 20 de milioane anual. Budapesta este impartita in 23 de diviziuni administrative dar poate fi impartita mult mai usor in Buda, Pesta si Dealul Castelului din Budapesta.Clima: Clima este de tip temperat continentala, cu temperaturi situandu-se intre 1.0° C si -4.0° C pe timp de iarna, iar intre 27.0° C si 15.0° C pe timp de vara.- Preturile la mancare sunt similare altor orase europene. O masa normala, modesta, ajunge la 10-15 euro de persoana. Si in Budapesta fastfood-urile au unele dintre cele mai mici preturi la mancare.

Ce nu ţi-a plăcut in Budapesta ?

Nu am ce comenta la acest aspect, tot mi a placut, nu mi amintesc sa fi fost ceva care sa ma deranjeze, poate am avut eu noroc fata de alte persoane, dar asta e. Ma bucur ca m am simtit bine si sigur voi reveni in Budapeste vara aceasta sau la toamna, in functie de ce oferta promotionala prind .Sper ca si pe viitor sa ma simt la fel de ok, sa nu am aevenimente neplacute sau mai stiu eu ce.Unh prieten mi a spus ca taxiurile sunt foarte scumpe (in special pentru turisti), a se evita.

Dacă ar trebui să asociezi Budapesta cu un oraş din România, care ar fi acesta şi de ce?

Cu orasul Cluj Napoca, amandoua sunt curate, ingrijite si pline de oameni amabili.Amandoua au multe muzee, gradini botanice si zoologice, elemente unica in Europa si in lume.Clujul imi era demult un oras drag mie, acum a venit langa el si Budapesta, un loc la fel de frumos si plin de elemente unice de arhitectura.

Ce alte oraşe iţi doreşti să vizitezi şi de ce?

Roma si Egiptul pentru ca sunt pline de incarcatura istorica.peisaje deosebite.Prietenii care au fost acolo au numai pareri bune si amintiri frumoase despre aceste locuri superbe, mirifice, despre arta gastronomica, centrele lor istorice, muzeele, cladirile vechi si pline de amintiri. Pentru Egipt imi doresc vizitarea celor trei morminte, cele ale lui Ramses I (KV16), Rames al III-lea (KV11) si Ramses al IV-lea (KV2). Mormintele sunt numerotate in ordinea descoperirii acestora si nu in ordinea succesiunii faraonilor, astfel ca primul mormant descoperit in Valea Regilor este cel a lui Ramses al VII-lea (KV1).

Mormantul lui Ramses al III-lea, faraon care a domnit peste 30 de ani, este unul dintre cele mai lungi din Vale, avand o lungime de 125 de metri. De altfel, lungimea domniei este direct legata de amploarea si dimensiunea mormintelor, deoarece faraonii incepeau constructia acestora inca din primul an de la preluarea tronului. Mormantul lui Rames I se remarca prin intrarea ingusta si adanca, fiind unul dintre cele mai adanci morminte din Vale.

Numele meu este Tender Carmen Marilena si aceasta este povestea mea pe care va recomand sa o votati..."lumea este o carte, iar fiecare călătorie reprezintă încă o pagină citită!"

                                                                                                              

Acesta este un articol din cadrul concursului "Povesteşti şi călătoreşti!", organizat împreună cu agenţia de turism Turist Center.

Poze din Budapesta

Agentia Turist Center

Realizat in colaborare cu: Agentia Turist Center

Turist Center este o agentie tour-operatoare care va ofera o gama larga de pachete turistice pe litoralul Marii Negre, in statiuni balneo-climaterice si la munte. 

Vezi ofertele noastre

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers