Budapesta, frumusete si istorie

Budapesta, frumusete si istorie
 
 

 Articol realizat de prietenul nostru MIHAI CHISCA. Articolul face parte din seria de articole inscrise la concursul Te trimitem 7 zile cu 7 prieteni la cabana in Retezat.

Budapesta este un oras pe care merita sa-l vizitati, deoarece este intesat de parcuri verzi, muzee si are o viata de noapte palpitanta. Capitala Ungariei este un oras incantator si rafinat si datorita amplasarii sale, dar si a monumentelor memorabile, gratie carora si-a castigat numele de "micul Paris al Europei Centrale" si de "Perla Dunarii".

In Centrul Europei, la jumatatea drumului intre Urali si Oceanul Atlantic,   bazinul Carpatilor este impartit de Dunare in doua, iar cei care viziteaza aceste locuri, sunt pe deplin uimiti de peisajele oferite de coline la vest si marea campie la est. Budapesta este un oras incarcat de istorie, iar dominatia Imperiului Roman, a celtilor, dominatia otomana si cea habsburgica au lasat urme ce au dainut pana in zilele noastre, monumentele spunand povestea celor care le-au ridicat.

Budapesta este foarte frumoasa noaptea! Cel putin pe mine m-a fermecat, iar Dunarea iti ofera o priveliste panoramica superba. Ce merita neaparat vazut: pe partea stanga a Dunarii (Buda - orasul vechi) nu trebuie sa ratati cetatea medievala, acolo unde fostul Castel Regal gazduieste astazi Muzeul de Istorie al Ungariei. Tot aici puteti vizita Biserica Matyas, Bastionul Pescarilor si multe locatii pe care, spre rusinea mea, nu le-am retinut. Sus la castel se poate ajunge cu funicularul, cica primul din lume construit intr-un oras. De aici veti avea o imagine exceptionala asupra partii noi a orasului - Pesta: Podul cu Lanturi, Basilica Sfantul Stefan, Palatul Parlamentului, renumitele hoteluri Four Seasons, Intercontinental sau Hilton.

Daca ajungeti si in Pesta nu trebuie sa pierdeti Basilica Sfantul Stefan. Neaparat trebuie sa va cocotati in cupola daca vreti sa vedeti Budapesta de sus. Interiorul este foarte frumos, cu vitralii si cupole colorate. Este cea mai mare biserica din capitala, are cel mai mare clopot din Ungaria, are pana la 8.500 de locuri… si adaposteste mana dreapta conservata a Sfantului Stefan, intemeietorul Ungariei.

"Orasul celor trei" care s-a format inca reprezinta centrul orasului: Buda, situat pe Dealul Castelului si inconjurat de ziduri, cu Palatul Regal langa; Pesta, orasul comertului si al mestesugurilor in zona intinsa, de asemenea inconjurata de ziduri; si Obuda, orasul reginelor, cu palate si biserici. Din nefericire, ramasitele acestei epoci pot fi gasite doar in muzee si in anumite parti ale Districtului Castelului sau in sanctuarul gotic din parohia din centrul orasului. In secolul al XVI-lea, crucea crestina a fost inlocuita de un nou simbol in Ungaria: semiluna. Ocupatia otomana a durat 140 de ani. Dezvoltarea oraselor a incetinit si a urmat noi directii.

Budapesta este o minune in sine ce merita vizitata in orice perioada a anului indiferent de varsta.

Si tot ceea ce-mi ramane in minte, inafara de locurile minunate pe care le-am vizitat, in ceea ce priveste Budapesta si frumusetea ei, este celebrul citat al lui Traian Demetrescu: "Frumosul, ca si adevarul, vor ramane etern cele doua orizonturi nelimitate catre care se va inalta mintea si sufletul omului".

Daca ti-a placut articolul acorda-i autorului un vot de incredere (apasa LIKE) care ii poate aduce lui CHISCA MIHAI un concediu de 7 zile la cabana Pin Alpin in Retezat.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers