Bucovina. O poveste despre mere şi preparate delicioase

Bucovina. O poveste despre mere şi preparate delicioase
 
 

Cunoscută drept un tărâm al pădurilor de fag, unde oameni înalţi, blonzi, cu ochi albaştri şi buni la suflet locuiesc, Bucovina este locul în care se spune că este cald şi în timpul iernii, iar gastronomia locală satisface şi cele mai pretenţioase papile gustative. Această regiune istorică, împărţită de România şi Ucraina, este situată în nordul ţării noastre şi este una dintre cele mai bogate zone ale ţării din punct de vedere al istoriei şi al tradiţiilor. O incursiune în acest minunat ţinut din nordul Moldovei garantează o experienţă unică.

Mânăstirile pictate din nordul ţării

Una dintre principalele atracţii ale acestei zone sunt mânăstirile pictate. Şase la număr, respectiv Putna, Suceviţa, Arbore, Moldoviţa, Humor şi Voroneţ, aceste lăcaşe de cult au un farmec şi o arhitectură aparte. De departe, cea mai populară dintre acestea este Mânăstirea Voroneţ, cunoscută în întreaga lume ca şi Capela Sixtină din Estul Europei graţie picturilor sale murale şi a culorii albastre specifice.

Manastirea Voronet

Roşii, verzi, galbene sau albastre, fiecare dintre aceste mânăstiri pictate îşi are povestea şi farmecul ei propriu. Pe lângă toate acestea, întreaga zonă a mânăstirilor este un tărâm demn de explorat de fiecare iubitor al tradiţiilor şi culturii locale. Iar dacă ai ajuns aici, ar fi păcat să laşi în urmă acest ţinut bogat fără să guşti din dulceţurile de trandafiri şi zmeură, sau fără să adaugi colecţiei tale personale de haine o piesă vestimentară realizată după tehnicile de demult.

Dacă te-am convins să porneşti în această minunată incursiune în Bucovina, pentru a vizita mânăstirile pictate, cea mai comodă variantă este să parcurgi drumul dintre lăcaşele de cult cu maşina personală.

De la banalul ou, la opere de artă

În Bucovina este conservat un meşteşug vechi de sute de ani: încondeierea ouălor. Oamenii locului sunt mai mult decât bucuroşi să împărtăşească cu turiştii secretele acestui meşteşug. Ouăle sunt golite de conţinut, sculptate, pictate, vopsite şi ulterior decorate. Pare simplu, însă meşteşugul încondeierii ouălor presupune mult efort şi migală, iar produsul finit este practic o bijuterie de care nu te vei mai sătura să o admiri. 

Oua incondeiate

Deşi încondeiatul ouălor este o activitate desfăşurată cu puţin timp înainte de Sărbătorile Pascale, chiar dacă ai ajuns aici în altă perioadă a anului, poţi să admiri aceste mici opere de artă în localitatea Vama, unde se află cea mai mare colecţie de ouă încondeiate din lume. Tot aici, maeştrii acestui meşteşug îţi vor face o demonstraţie live despre cum un banal ou se poate transforma şi căpăta culoare.

Ceramica neagră de la Marginea

Dar Bucovina nu este cunoscută doar pentru ouăle încondeiate şi mânăstirile pictate. Un alt meşteşug din moşi strămoşi este conservat cu sfinţenie în comuna Marginea. Aici, maeştrii olari produc renumita Ceramică neagră de la Marginea. În prezent, doar 30 de familii din micuţa localitate din nordul ţării mai păstrează tainele modelării vaselor din pământ. Olarii pricepuţi sunt mai mult decât bucuroşi să dezvăluie tainele acestui meşteşug, astfel că vei putea parcurge sub îndrumarea lor toţi paşii necesari creării unui vas de ceramică neagră.

Ceramica neagra de Marginea

Fotografie preluata de pe www.rolandia.eu. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Gustă aroma pădurii

Pădurile dese de fag, zonele neatinse de oameni şi exploatări forestiere, fauna locală sunt un adevărat paradis pentru iubitorii de natură. Aici, o plimbare cu bicicleta la umbra copacilor seculari sau drumeţiile în inima pădurilor sunt un adevărat răsfăţ. Iar la tot pasul, pădurea generoasă îţi pune la dispoziţie tot ce are mai bun: mure, zmeură şi nu în ultimul rând delicioasele ciuperci pe care gospodinele din Bucovina le transformă în preparate care îţi vor încânta simţurile.

Ciuperci

Fotografie preluata de pe www.spornic.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Bucovina, raiul gurmanzilor

Bucovinenii sunt gurmanzi din naştere. Nici nu ar putea fi altfel în acest ţinut în care pământul roditor îi răsplăteşte cu cele mai delicioase produse naturale. Niciun musafir nu le calcă pragul fără a fi invitat la masă. Trataţia este dintre cele mai bogate şi aromate, un răsfăţ pentru simţuri şi papile gustative. Borşul cu ardei iute, sărmăluţele cu smântână şi mămăliguţă sau păstrăvul în baiţ sunt doar câteva dintre preparatele specifice Bucovinei care îţi vor fi servite cu smântână proaspătă, din abundenţă.

Se spune că gospodinele din Bucovina sunt cele mai pricepute în ale preparării mâncărurilor, indiferent dacă este vorba despre mâncarea de post sau preparatele cu carne. Iar dacă la asta mai adaugi şi faptul că fiecare masă este stropită din belşug cu vin moldovenesc, cu siguranţă nu vei mai vrea să părăseşti curând acest ţinut.

O zi la Gura Humorului

Suc de mere

Fotografie preluata de pe www.protv.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Nicio vizită în Bucovina nu este completă fără o excursie la Gura Humorului. Micul orăşel este un loc încântător, indiferent de sezon. Aici te aşteaptă piscina Ariniş cu apă încălzită şi un patinoar. Dar ceea ce este cu adevărat fascinant, sunt livezile de meri, care, chiar şi în sezonul rece încă îşi mai păstrează roadele toamnei. Tot aici te vei putea bucura de cel mai savuros suc natural de mere. Şi dacă tot ai ajuns până la Gura Humorului, nu ezita să vizitezi mina de sare Cacica, din apropiere.

Ce alte obiective turistice din Bucovina recomanzi pentru a fi vizitate?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers