Brisbane, seducător

Brisbane, seducător
 
 

Brissie, cum îl numesc pe scurt Aussies (un alt nume contractat în stil australian desemnând… australienii), reclamă lejer poziția de oraș preferat al vizitatorilor continentului de la sud. Așa ne-a căzut și nouă cu tronc!

În ianuarie 2017 i-am acordat vreo două zile în itinerarul nostru de la antipozi. Iată ce am descoperit!

Farmec major într-un pachet de dimensiune abordabilă

Confirmând regula orașelor mari australiene, Brisbane e și el așezat pe meandrele unui râu mărișor care îi definește profilul cartografic.

Zona cea mai de interes este triunghiularul City. L-am bătut ușor cu piciorul. Ceea ce este în principal de vizitat se află în jurul acestor Queens St. Mall și al străzii Edwards St. În mare parte pietonale, cele două artere te îmbie la toate orele cu o abundență de oferte pentru o pauză la umbră sau în aerul condiționat al magazinelor ori pe băncile de la malul râului sau din parcuri.

Harta obiective turistice Brisbane

Brisbane e binecuvântat de la natură cu o temperatură medie anuală de peste 20 de grade, iar în plus nu suferă de mari excese termice sau de umiditate excesivă (de altfel specifice în Queensland). Plouă relativ des, dar e plăcut căci ploaia curăță și menține o vegetație și umbră care te țin mereu pe străzi cu plăcere. Așa l-am perceput și îndrăgit și noi. Și chiar dacă totul e ușor de parcurs pietonal, acest al treilea oraș ca mărime al țării-continent este extrem de generos în oferte de transport.

Am folosit atât linia centrală circulară gratuită de autobuz, cât și vaporașul iute, aerisit, și gratuit (!) care face hopuri alternative pe cele două maluri în timp ce orașul îți cumpără ireversibil și definitiv inima.

Un City vibrant, sofisticat, dar cu dimensiune umană

Te amețește cu farmecul său. Ca un tânăr frumos și manierat, care în plus îți face și curte. Aproape că te întrebi ce costuri ascunse incumbă…

Brisbane

Australia

Strazi in Brisbane

Îmbină aceeași atmosferă eclectică super cool și smash arhitectonic întâlnite și la Sydney și la Melbourne.

Biserica in Brisbane

Mai sus biserica prezbiteriană.

primăria și Museul Brisbane

... și primăria și Muzeul Brisbane, în King George Square.

Brisbane

Vedere spre City din camera noastră de hotel. Da, sunt nori mereu, dar sunt 28 de grade…

Brisbane

King Edward Park

Mai sus – lângă gara complet ascunsă, King Edward Park, și sediul IBM.

Brisbane

La orele nopții orașul se îmbrăca în costume sud-americane, menținând însă un twist ultra modernist. Un fel de businessman în haine de carnaval:

Brisbane noaptea

Brisbane pe timp de noapte

Luminile orașului Brisbane

Noapte in Brisbane

Koala Zoo

Nu, nu am ajuns la muzee. Nu că nu ar avea să merite. Însă strada și outdoors-ul ne-au fermecat atât de tare că nu le-am putut părăsi. Aici suntem într-un intermezzo de câteva ore la Lone Pine Koala Sanctuary. Aceasta e o destinație din lista de activități pentru familie.

Aflat la vreo 12 km sud-est de centru, "sanctuarul" îți cere vreo două-trei ore la fața locului, plus destul de mult timp pentru transport, chiar cu mașina. (Poți ajunge însă dacă vrei cu vaporaș din centru).

Copiii mici și mari ai familiei sunt în delir:

Lone Pine Koala Sanctuary

Kolala Zoo

Zoo Brisbane

Brisbane Zoo

Lone Pine Koala Sanctuary

Intrarea costă destul, ținutul în brațe și pozatul ursulețului koala costă suplimentar. Nu sunt dintre cei care să recomande chestiunea cu koala, urăsc exploatarea de orice fel, dar recunosc că în fața insistențelor copilului, tatălui, și a… dulceței victimei am cedat…

Brisbane

V-am păcălit cu ultima poză? Cangurii de bronz sunt în centru Laughing la King George’s Square.

Grădina Botanica centrală

După zoo, am revenit în oraș. Am ajuns (planificat) la Grădina Botanică din City. Ne-a întrecut așteptările! Așezată în colțul triunghiului City-ului și îmbrățișată de fluviu, grădina te fură într-o lume tropicală care aduce a Central Park. Are piste de biciclete de-a lungul fluviului și posedă o sumedenie de minuni exotice.

Ficusul bengalez este dintre cei care mă lasă cu gură căscată la fiecare întâlnire:

Gradina Botanica din Brisbane

Nu mă întrebați ce copac e ăsta de mai jos, că nu am aflat:

Gradina Botanica

În grădină este umbră, verde, proaspăt, plin de minunății vii și ai o senzație de răsfățat al sorții.

Brisbane

Gradina Botanica din Brisbane

Brisbane

Parc in Brisbane

Gradina Botanica din Brisbane

Cu vaporașul

Brisbane

După grădină, continuarea firească a fost mersul cu vaporașul înapoi spre centru-centru. Din punctul You are here, am mers un pic spre nord pe mal, pe un drum futurist – pista de biciclete, până am dat de stația riverană.

Brisbane

Brisbane este cumplit de fotogenic!

Brisbane

Brisbane Pier

Cu vaporasul in Brisbane

Am sărit pe vapor fără să știm că transportul este gratuit. Ne-am prins destul de repede și ne-am minunat.

După o stație ne-am cocoțat la puntea de sus, panoramică. Și ne-am zis încă o data că l-am apucat pe Dumnezeu de picior...

Vaporas in Brisbane

Brisbane

Brisbane

După-amiaza s-a încheiat la o bere pe Queens Street.

Două restaurante/ baruri probate acolo cu succes: At Jimmie și Jojo. Sunt unul lângă altul, au terase/ balcoane la etaj. Berea, relaxarea după alergătura de o zi și people-watching-ul (zgâitul la lume, cu alte cuvinte) merg mână în mână...

Bar in Brisbane

Așa cum am zis, Brissie a rămas definitiv favoritul nostru urban în Australia.

Întrebări și răspunsuri:

1. În ce perioadă am efectuat călătoria în Australia?
15.12.2016 – 13.01.2017

2. Câte persoane am fost:
Trei: doi adulți și fiica noastră de 8 ani. Suntem un cuplu stabilit in Suedia, călătoria am efectuat-o de la Copenhaga.

3. Care a fost itinerariul?
Acesta poate fi urmărit pe Google Maps pe harta asta. Am avut la dispoziție mașini închiriate prin Hertz pe tot parcursul, cu excepția începutului în Sydney.

4. Cum am făcut rezervările? E necesar să faci rezervări din timp?
Rezervările la cazare le-am efectuat pe booking.com în toamna 2016. Perioada din jurul Anului Nou este top de sezon pentru australieni. Multe dintre destinații și activități sunt complet ocupate, mai ales cele la prețuri cât de cât rezonabile (ex: cazarea în zona Sunshine Coast, Wilsons Promontory, Sydney center, snorkling în Whitehaven Beach).

5. Cum am planificat excursia?
Am început cu o carte-ghid Lonely Planet. Curând am descoperit acest blog de călătorii dedicat Australiei, pe care îl recomand: YTravel. După documentare am hotărât așa:
-zbor la Sydney (rezervat din vara 2016). Cinci zile în zona Sydney (inclusiv o zi în Blue Mountains).
-zbor Sydney-Melbourne. Cinci zile în zonă, dintre care: o zi în Melbourne, două zile pe coastă la vest (Great Ocean Road) și două pe coastă la est de Melbourne (Wilsons Promontory).
-zbor Melbourne – Townsville. Coborâre cu mașina pe coastă de est înapoi spre Sydney, în ceva mai mult de două săptămâni. Principale opriri:

  • Magnetic Island (o zi și jumătate, ferry din Townsville)
  • snorkeling - Whitehaven Beach, Whitsunday Islands (excursie organizată de o zi)
  • Fraser Island (tur organizat de două zile)
  • opriri de 2 zile în: Brisbane, Nimbin, North Haven și altele mai scurte în puncte intermediare pe coastă
  • două zile în final la Sydney, cu bază la Coogee Bay.

Citește despre celelalte aventuri ale Adinei prin Australia, pe Fraser Island, în North Haven și în Wilsons Promontory.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers