Bologna, un oraş pentru o după-amiază - galerie foto

Bologna, un oraş pentru o după-amiază - galerie foto
 
 

Despre Bologna nu ştiam multe înainte de a cumpăra biletul de avion pentru Forli. Ştiam că este vestită pentru mâncare : spaghete bolognese şi cârnaţii bolognezi. O dată luată decizia de a merge pentru patru zile în Italia, cu "headquarter" la Bologna, am început să mă documentez mai în detaliu în legătură cu acest oraş.

Sincer majoritatea articolelor pe care le-am citi, mi se par acum după ce am vizitat oraşul, un pic "umflate". Nu cred că dacă vizităm un loc trebuie să ne lăsăm spiritul obiectiv acasă! Probabil voi supăra pe unii dintre voi când voi afirma că Bologna nu este o destinaţie în sine, ci doar un oraş de vizitat într-o pauză de două-trei ore în drum spre Florenţa sau Veneţia, depinde de direcţie.

Bologna, Italia

Piazza Maggiore (dreapta) şi Piazza Nettuno (stânga)

Bologna înseamnă centrul istoric. Aici descoperi două pieţe care se unesc formând un fel de "L". Un loc perfect de promenadă sau pur şi simplu de stat la soare în zilele însorite. În aceste două pieţe se simte aerul universitar al oraşului întrucât vezi mulţi tineri stând pe trepte cu o carte sau un laptop. Fiind luna octombrie aglomeraţia era mare.

Bologna, Italia

Fântâna lui Neptun

Piazza Nettuno are în centru Fântâna lui Neptun, o lucrare din bronz din care iese apă prin multe orificii, şi este delimitată de o parte şi alte de două palate - Palazzo Comunale şi Palazzo del podesta.

Palazzo Comunale este uşor de recunoscut datorită turnului cu ceas şi respectiv a faţadei dominată de statuia lui Papa Grigore al XII-lea. Palazzo Comunale găzduieşte şi un muzeu de artă, cu lucrări ale pictorilor bolognezi.

Bologna, Italia

Palazzo Comunale, faţada dinspre Piazza Maggiore.

Bologna, Italia

Palazzo del Podesta, faţa dinspre Piazza Maggiore

Piazza Maggiore este unită de Piazza Nettuno (sincer eu am crezut că e o singură piaţă...) şi este dominată de biserica San Petronio. În unele ghiduri această biserică este descrisă ca fiind "magnifică" dar eu am rămas dezamăgit. Faţada este acoperită deci nu am putu să o admir, iar înăuntru mi s-a părut destul de simplă. Citisem despre ea că s-a dorit să fie de două ori mai mare decât este acum, ceea ce ar fi făcut-o mai mare ca şi Bazilica Sf. Petru din Vatican. Nici nu se compară!

Intrarea în biserică este fără taxă (sau cel puţin nouă nu ne-a cerut nimeni nimic!).

Bologna, Italia

Biserica San Petronio

Bologna, Italia

Interior în Biserica San Petronio, singura poză pe care am făcut-o înainte şă mi se spună că este interzis (!?)

Bologna, Italia

După ce Irina a alergat porumbeii vreo 10 minute în Piazza Maggiore, am luat-o la pas pe străduţe înspre turnurile Torri Pendenti. Nu ne-am urcat în turnuri deoarece ni s-a spus că trebuie să revenim în două ore că se lucra ceva la intrare. În schimb am făcut o plimbare pe Strada Maggiore care are un farmec aparte dat de arhitectura cădirilor vechi, dar bine întreţinute.

Bologna, Italia

Arcadele de cărămidă sunt "amprenta" Bolognei, acestea ne-au însoţit de-a lungul întregii noastre plimbări pe care am făcut-o.

Nu doresc să par negativist sau superficial în această descriere a Bolognei, doar că eu nu am reuşit să descopăr acel farmec deosebit al acestui oraş pe care mulţi îl laudă. Este un oraş frumos, dar care probabil este mai interesant pentru partea de distracţie sau muzee, aspecte pe care noi nu le-am putut descoperi împreună cu Irina (nu are răbdare la muzee, şi momentan i-am refuzat accesul în baruri Laughing).

Dacă vreţi să vedeţi mai multe poze, am încărcat mai multe pe Flickr (am făcut şi câteva panorame).

Dacă aveţi întrebări sau mai doriţi alte amănunte lăsaţi un mesaj şi vă răspund cu plăcere.

Până la povestea următoare vă transmit doar gânduri de bine!

 

Citeşte şi celelalte articole legate de city-break-ul meu italian : despre Florenţala pas prin VeneţiaFlorenţa văzută din CampanileGalleria degli Uffizi din Florenţascurt ghid de mers cu trenul în Italia şi ce am învăţat în concediul din Italia.

Poze din Bologna


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers