Bled - verde de Slovenia

Bled - verde de Slovenia
 
 

Fotografiile în care tronează insula aceea solitară dominată de turla unei biserici m-au făcut să îmi doresc să văd cu ochii mei Slovenia. Petecul de pământ înconjurat de ape limpezi şi creste maiestuoase, cea mai cunoscută insulă a Sloveniei, se află în mijlocul Lacului Bled, la 507 m altitudine şi a devenit pe bună dreptate imaginea simbol a acestei ţări.

Am vizitat staţiunea Bled la finele lunii iunie şi, in ciuda faptului că era deja în plin sezon turistic, ne-am putut bucura pe îndelete de privelişti, de atmosferă, de aerul curat şi de tot ce ne-au oferit cele câteva zile petrecute acolo.

Castelul Bled

Explorarea a început cu urcarea la Castelul Bled, a cărui istorie merge până în jurul anului 1011, când edificiul nu era decât un turn înconjurat de ziduri. Arhitectura este specifică Evului Mediu, iar în încăperile deschise vizitatorilor sunt expuse piese ce relevă istoria locurilor, dar şi obiecte de mobilier din vremea când castelul era locuit. Ceea ce uimeşte cu adevărat este superba panoramă asupra lacului, a insulei şi a versanţilor din jur – o imagine care îţi va stărui mult timp in minte. Tot la castel am descoperit un atelier de tipografie tradiţională cu o presă ce reconstituie modelul tiparniţei lui Gutenberg, unde am putut vedea cum erau tipărite manual si sigilate documentele în vechime, un atelier de prelucrare a fierului forjat – aici am admirat diverse obiecte atent meșteșugite, dar şi crama castelului, unde îţi poţi îmbutelia şi sigila propria sticlă de vin.

Castelul Bled

Insula Bled

Ne-am îndreptat apoi spre malul opus, de unde se pleacă cu barca către biserica de pe insulă. Din motive de protejare a mediului, ambarcațiunile de pe lac sunt nemotorizate. Poţi ajunge pe insulă fie pe cont propriu, cu caiac sau barca cu vâsle, fie cu barca tradiţională Pletna – o ambarcaţiune din lemn, acoperită, care este condusă de un barcagiu şi care transportă până la 12-14 persoane. Odată ajuns pe insula ce abundă de vegetaţie, trebuie să urci cele 99 de trepte ce duc spre intrarea în biserică. Insula Bled este, fără îndoială, un loc plin de romantism, iar legendele locului nu fac decât să amplifice atmosfera de basm ce învăluie locul. Se spune că cel care trage de funia clopotului din turnul bisericii şi îl face să sune, trebuie să îşi pună o dorinţă, iar aceasta se va îndeplini.

Pletna

O plimbare la pas în jurul lacului are darul să te destindă şi să îţi umple inima de linişte şi optimism. Laşi deoparte grijile şi stresul cotidian şi te bucuri pe deplin de fiecare moment, de fiecare imagine ce ți se oferă: lebede și rațe cu bobocei alunecând lin pe luciul apei, bărcile ce transportă turiştii nerăbdători să ajungă pe insulă, castelul ce străjuiește neclintit regiunea, versanţi pe care pasc nestingherite turme de oi şi, nu în ultimul rând, crestele stâncoase ale Alpilor Ionieni dominând zarea.

Citește și: Descoperă Slovenia în 33 de poze deosebite

Pentru a nu rata o porţie de adrenalină, am urcat cu telescaunul pe muntele de pe malul opus castelului, pentru a coborî apoi pe Toboganul de Vară, lung de 500 m.

Canionul Vintgar

A urmat o alta locaţie spectaculoasă, situată în apropiere: Canionul Vintgar, unde din nou ne-am lăsat cuceriţi de peisaje, am inspirat aer curat şi am admirat măreţia şi forţa naturii.

Tu ai vizitat acest loc minunat? Povestește-ne cum a fost!


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers