Bisericuţa de lemn a lui Dragoş Vodă de la Putna - cea mai veche din Europa

Bisericuţa de lemn a lui Dragoş Vodă de la Putna - cea mai veche din Europa
 
 

Cunoașteți legenda, care vorbește despre sfatul primit de marele domnitor Ștefan cel Mare, de la Daniil Sihastru, de a ridica o mănăstire mândră și frumoasă în codrii întunecoși din nordul Bucovinei.

Acest lucru are legătură cu bisericuța lui DRAGOȘ VODĂ, știută de toată lumea pelerinilor, ca cea mai veche biserică de lemn din Europa, datată 1346. Iată ce s-a întâmplat cu necropola descălecătorilor Moldovei.

La un an după cucerirea cetății Chiliei, stăpânită pe atunci de unguri, prin iunie 1466 marele nostru domnitor, începe zidirea mănăstirii Putna, care avea să rămână în conștiința națională ca prima și cea mai cunoscută ctitorie a apărătorului Creștinismului (deși bisericuța de la Pătrăuți, altă ctitorie deosebită, este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO).

Bisericuta lui Dragos Voda

Cât a durat zidirea mănăstirii Putna, Ștefan cel Mare a decis mutarea bisericii din bârne mari de stejar, de la Volovăț la Putna. Asta pentru că se temea de atacurile tot mai frecvente ale tătarilor și turcilor, în zona bogată și despădurită de la marginea Obcinei Mari. Ascunsă iscoadelor, avea să stea bine mersi, apărată și îngrijită, între munții și pădurile Putnei.

Cu mutatul este altă poveste. Legendele vorbesc că aceasta a fost luată într-o noapte, urcată pe un car uriaș tras de 18 perechi de boi, și care au ajuns după trei zile și trei nopți în locul în care o găsim și astăzi, în mijlocul cimitirului din centrul satului. Însă drumurile înguste de pe vremea aceea, nu permiteau transportarea unei asemenea construcții, astfel că folcloriștii au cules altă legendă, ceva mai plauzibilă.

Cică într-o noapte, au desfăcut meșterii bisericuța bârnă cu bârnă, le-au tăiat la capete pentru că erau prea lungi și le-au legat de cai, fiind transportate lângă mănăstirea care se construia, devenind biserică pentru călugări, viitori slujitori la mănăstire dar și pentru obștea în formare.

Deși a fost luată fără știrea sătenilor din Volovăț, aceștia nu s-au supărat, domnitorul construindu-le o biserică mai mare, din piatra, care stă în picioare și azi.

Bisericuta lui Dragos Voda

Astăzi, minunea de la Putna, stă stingheră și uitată în cimitirul trist de sub Dealul Plopilor, turiștii puțini care opresc în drum spre mănăstire, fotografiind-o și încojurând-o uimiți, în cel mai bun caz de căteva ori. Ușa de la intrare, cu balamale vechi și un zăvor medieval, are încuietoare cu yală, iar înnăuntru pătrunzi doar în zilele de sărbătoare, dacă ai noroc să găsești un călugăr acolo.

Bisericuta lui Dragos Voda

Prin geamurile mici, umbrele de lumină joacă pe puținul mobilier din interior, iar evidente, cuiele de lemn indică geniul meșterilor din urmă cu aproape șapte secole.

Micimea ei, stă dovadă spiritului strămoșilor noștri care nu zideau catedrale ale mântuirii orgoliilor, ci se apropiau de Dumnezeu, în spații întunecoase, cu candele mici și pâlpâinde, în care comuniunea cu Creatorul era naturală.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers