Bisericile de lemn din Maramures

Bisericile de lemn din Maramures
 
 

Maramuresul este una dintre zonele de referinta turistica din Romania; datorita asezarii, a oamenilor si in special a traditiilor; numerosi turisti straini vin sa viziteze aceasta zona spectaculoasa. Iar adevarul e ca Maramuresul este un taram mirific; totul parca e diferit, e mai bun. Oamenii sunt mai buni si mai primitori, satele sunt mai bine gospodarite, traditiile sunt pastrate cu sfintenie iar mancarea... mancarea este din belsug si nu te mai poti satura de ea.

Am avut norocul sa pot sa vizitez Maramuresul in detaliu, sau cel putin cat de detaliat se putea in doua zile. Am vizitate sate, biserici de lemn, Cimitirul de la Sapanta, am vazut peisaje superbe, oameni prietenosi, costume populare colorate si trebuie sa recunosc ca m-as intoarce oricand acolo.

Maramuresul este o zona geografica alcatuita din Depresiunea Maramuresului si versantii muntilor ce o inconjoara, ce fac parte din grupa Orientala a Carpatilor. Sudul regiunii se afla pe teritoriul Romaniei, in timp ce partea de nord se afla pe teritoriul Ucrainei. Maramuresul este si o zona etnografica si culturala mai aparte; aici traditiile si obiceiurile populare s-au pastrat mult mai bine decat in alte locuri. Acest lucru se datoreaza asezarii nordice dar si a unei anumite izolarii, Depresiunea Maramuresului fiind inconjurata de masive muntoase.

Bisericile de lemn din Maramures

Unele dintre cele mai impresionante obiective turistice din aceasta zona sunt bisericile de lemn. Majoritatea dateaza din secolele XVII si XVIII iar din cele aproximativ cele 100 de biserici din lemn, 8 sunt incluse pe lista patrimoniului UNESCO. Dintre acestea, biserica din Surdesti este cea mai mare constructie de lemn din lume.

Bisericile sunt construite in stil arhitectural gotic, din lemn de stejar, desi s-a folosit si lemn de brad. Interiorul este acoperit de picturi ce infatiseaza scene din Biblie. Bisericile sunt folosite si in prezent, chiar daca in zona au inceput sa apara si bisericile din piatra.

Biserica din Surdesti

Biserica din Surdesti

Prima oprire am facut-o la biserica din Surdesti. Intr-un loc mai retras de restul lumii, pe un drum laturalnic, undeva intr-o vale se afla cea mai mare constructie de lemn din lume. Biserica dateaza din anul 1766 si a fost construita de mesterul Ion Macarie, ea fiind diferita de celelate biserici prin faptul ca este de rit greco-catolic. Inaltimea bisericii este de 72 de metri de la baza, turla avand o inaltime de 54 de metri.

Biserica din Surdesti

Biserica este construita din lemn de stejar; frescele din interior dateaza de la sfarsitul secolului al XVIII lea. Pridvorul bisericii are doua randuri de arcade suprapuse, iar acoperisul are doua randuri de stresini; aceste detalii sunt intalnite doar la biserica din Surdesti. E impresionant peisajul din jur, iar pacea si linistea sunt intrerupte doar de satenii ce vor sa iti vanda bijuterii confectionate din margele colorate.

Manastirea de la Barsana

Manastirea de la Barsana

Urmatoarea oprire dupa Surdesti este la Barsana; istoria acestei manastiri este mult mai zbuciumata. Initial manastirea Barsana a fost construita la mijlocul secolului al XVI lea de catre Dragosesti, voievozi ai Maramuresului; pana in anul 1787 aici au slujit numerosi calugari, dar spre sfarsitul secolului al XVIII lea manastirea devine pustie.

Manastirea de la Barsana

In anul 1805 localnicii au mutat biserica mai aproape de sat pentru a nu fi distrusa. Manastirea a functionat si ca scoala pentru preoti si tot aici erau pastrate numeroase carti de cult romanesti. In anul 1993 incep constructiile pentru complexul de la Barsana care cuprinde: biserica manastirii, cu o inaltime de 57 metri, turnul - clopotnita, casa cu chilii, altarul de vara, poarta manastirii, casa mesterilor, casa artistilor si un muzeu.

Exista posibilitatea de a inchiria camere pentru una sau mai multe nopti de cazare, fiind un loc foarte linistit si primitor, dar si accesibil ca pret tuturor turistilor.

Biserica din Ieud

Biserica din Ieud

O alta biserica impresionanta din Maramures este biserica din Ieud, cea asezata pe deal. Initial prima biserica a fost construita la mijlocul secolului al XIV lea, dar aceasta a fost distrusa de tatari; in locul aceleia s-a construit la inceputul secolului al XVIII lea biserica ce exista si azi. A fost construita din lemn de brad si lemn de stejar si este una dintre cele mai mari biserici din lemn. Interiorul este acoperit in intregime de picturi murale post- bizantine care s-au pastrat in conditii foarte bune. Acestea dateaza din 1782 si au fost realizate de celebrul pictor de icoane Alexandru Ponehalschi.

Biserica din Ieud

Exista si inscriptii in limba romana cu caractere chirilice care indeamna satenii sa nu renunte la credinta ortodoxa in favoarea celei catolice. Printre barnele bisericii, in anul 1921 a fost descoperit Codicele de la Ieud, o carte veche, datata ca fiind din anul 1391 - 1392 si care este considerata a fii cel mai vechi text scris in limba romana cu litere chirilice. In prezent codexul este pastrat de Biblioteca Academiei Romane.

Si celelalte biserici din Maramures merita vizitate; eu doar am avut putin timp la dispozitie. De fapt parca niciodata nu ai destul timp sa poti sa vezi tot ce iti doresti; mereu descoperi ceva nou si interesant. Asa se intampla si cu aceste biserici, te impresioneaza mai mult decat alte biserici prin simplitatea lor, prin maretia si prin linistea ce o impart. Sunt impresionante si prin istorie, traditii si devotamentul oamenilor care inca vin duminica, in costum traditional, sa asculte slujba.

Maramuresul inseamna mult mai mult decat aceste biserici; de la porti masive de lemn, la costume colorate; de la peisaje cu masive muntoase, la horinca ce te arde pe gat; de la oameni muncitori, la traditiile si obiceiurile pastrate cu sfintenie din mosi stramosi. Maramuresul e de fapt un plai de basm, care merita vizitat de fiecare in parte si care ne face sa fim mandrii de bogata noastra cultura romaneasca.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers