Biserica Sf. Nicolae din Densus, aproape de Dumnezeu, de cer si de istorie

Biserica Sf. Nicolae din Densus, aproape de Dumnezeu, de cer si de istorie
 
 

Nu e un loc foarte calcat de turisti, si nici nu as vrea sa vad anul viitor autocare oprind in fata bisericii din Densus, dar e un loc care ne reprezinta pe noi ca romani, credinta, istorie si continuitate a locului, si e pacat sa nu fie vazut de un turist adevarat macar o data.

As reveni oricand in Tara Hategului, pentru tot ceea ce poti vedea aici: Sarmisegetuza Ulpia si Regia, poarta de intrare in Retezat, cetatea Colt, siturile unde s-au gasit singurele fosile de dinozauri pitici din Romania.

Ce anume are deosebit Biserica Sf. Nicolae din Densus?

Unul din cele mai vechi lacase de cult ortodoxe din Romania, Biserica Sf Nicolae din satul Densus, in Tara Hategului, a fost construita in secolul XIII din pietre romane provenite din ruinele Sarmisegetusei Ulpia Traiana.
E o biserica mica, retrasa, invaluita de liniste, unde fiecare perete ascunde o surpiza: o inscriptie romana, un capat de coloana, o piatra care are povestea ei. Construita doar din piatra si inconjurata de cimitirul satului, este un loc ferit de turistii de weekend.

Cui ai recomanda sa viziteze Biserica Sf. Nicolae din Densus?

Daca vrei sa petreci o ora doar tu cu istoria locului, si sa descoperi pe indelete o parte din povestile bisericii, e o destinatie potrivita.
Am citit ca Nicolae Iorga o numea "biserica fara pereche in toata romanimea".
Este un exemplu de "reciclare", pietre din ruinele Ulpiei Traian Sarmisegetuza fiind alaturate icoanelor ortodoxe si bolovanilor din carierele de piatra din apropiere in constructia acestui edificiu unic in Romania.

Cei doi lei de pe acoperisul de piatra si frizele romane din capatul coloanelor par in mod straniu extrem de potrivite, iar cand descoperi incastrata in zid o piatra cu urmele fosilizate ale unui peste sau altei creaturi marine nu ti se pare ceva nelalocul lui.

Ce te-a impresionat cel mai mult la Biserica Sf. Nicolae din Densus?

Biserica are o forma deosebita, e asezata pe un deal la marginea localitatii Densus de langa Hateg si foarte aproape de situl arheologic Ulpia Traiana Sarmisegetuza.

Inauntru este o pictura murala foarte veche, iar "paznicul" locului este un calugar batran parca de pe vremea intemeierii bisericii. Pare o ruina, dar e un loc viu, cu istorie, poveste si te incarca de energie.

Da cateva ponturi celor care doresc sa viziteze Biserica Sf. Nicolae din Densus

Accesul este facil, din soseaua care leaga Hateg de Caransebes, inainte de localitatea Sarmisegetuza (unde nu trebuie ratat situl arheologic) este un indicator catre satul Densus (4 km).

Daca tot sunteti in zona, merita o vizita si Taul fara fund, tot in comuna Densus, satul Pesteana, o mlastina impresionanta unde cresc plante carnivore. Atentie pe unde pasiti!

Prin acest articol doresc şi eu să adaug un motiv la campania 499 de motive să fii turist în România organizată împreună cu agenţia de turism Turist Center. Împreună trebuie să promovăm frumuseţea ţării noastre România!

Numele meu este Cristina Baghiu si aceasta este povestea pe care va recomand sa o votati!

Poze din Biserica Sf. Nicolae din Densus

Agentia Turist Center

Realizat in colaborare cu: Agentia Turist Center

Turist Center este o agentie tour-operatoare care va ofera o gama larga de pachete turistice pe litoralul Marii Negre, in statiuni balneo-climaterice si la munte. 

Vezi ofertele noastre

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers