Bijuteriile din umbra marilor atracţii din Londra

Bijuteriile din umbra marilor atracţii din Londra
 
 

Londra are numeroase atracții de oferit, printre cele mai cunoscute numărându-se: Catedrala Westminster, Big Ben, Palatul Buckingham, Cetatea Turnul Londrei, Podul Turn, Piața Trafalgar, Piața Picadilly Circus sau roata London Eye.

Însă mai puțin se vorbește despre următoarele obiective, nu mai puțin frumoase și foarte interesante, care mi-au plăcut în mod deosebit. Iată care sunt și de ce trebuie să le incluzi pe lista ta:

1. Cartierul Notting Hill

Cartierul Notting Hill este traversat de Portobello Road de la nord la sud, plin de case în stil victorian și are un aer retro în oricare din colțurile lui. Este cunoscut pentru magazinele vintage și coloritul viu al caselor. Poți găsi aici magazine de antichități, dar și haine sau suveniruri. O plimbare printre străduțele cu case cochete îți arată o altă față a Londrei.

Cartierul Notting Hill

2. Colecția Wallace

Colecția Wallace este un muzeu din Londra ce conține valoroase obiecte de artă din perioada secolelor 15-19: colecție franceză de tablouri din secolul 18, mobilier, armuri, porțelanuri. Colecția a fost creată de Richard Seymour-Conway, al 4-lea Marchiz de Hertford și moștenită de fiul său ilegitim Sir Richard Wallace. Văduva acestuia din urmă a donat întreaga colecție națiunii. Toate sunt de un lux și o frumusețe care îți taie respirația, iar intrarea este gratuită!

Colectia Wallace

3. Soho și Chinatown

Soho este o mică zonă multiculturală în Londra centrală unde găsești o mulțime de restaurante, baruri, cluburi și magazine. Mergi acolo spre seară, când este plin de viață, și alege unul din restaurantele cu specific indian. Noi am ales Masala Zone, unde am încercat un fel de mâncare care se numea Chicken Railway (atât de picant încât te simți ca lovit de tren, am interpretat eu Smile) dar care a fost delicios! Aperitivele au fost deosebit de gustoase, merită și ele încercate! Iar „stingerea” s-a dat cu băutura tradițională indiană "lassi" (cel cu mango ne-a plăcut cel mai mult). O altfel de cină ne-a costat cam 45£ (2 persoane).

Soho

Chinatown este o zonă cu restaurante, magazine, suveniruri și diverse alte activități cu specific chinezesc în și în jurul străzii Gerrard. Și aici totul este plin de culoare și energie, într-o atmosferă autentic asiatică!

Chinatown

4. Templul hindus BAPS Shri Swaminarayan Mandir

Numit șiNeasden, BAPS Shri Swaminarayan Mandir este un templu hindus cu o arhitectură indiană superbă. Detaliile construcției sunt uimitoare, acesta fiind construit folosind numai metode și materiale tradiționale. În momentul în care a fost dat în folosință, anul 1995, era cel mai mare templu hindus din afara Indiei. Marmura a fost sculptată în India de 1526 de sculptori, fiind apoi transportată în Londra. Durata construcției a fost de numai 2 ani și jumătate iar costurile s-au ridicat la suma de 12 milioane de lire sterline (!).

Intrarea este gratuită iar fotografierea în interior nu este permisă. Toate  gențile rămân într-o gheretă păzită, peste drum de templu, inclusiv DSLR-uri (fapt care mi-a dat emoții, însă totul a decurs în regulă). La intrare am avut parte de un control ca la aeroport, ne-am descălțat și apoi am admirat lung măreția și minuțiozitatea cu care totul a fost construit. Templul se vizitează în liniște deplină, acesta fiind un loc sacru des vizitat de comunitatea hindusă. Paznicii, hinduși, sunt toți primitori, blânzi și foarte amabili cu turiștii, am plecat de acolo cu un sentiment frumos. Doamna de la intrare chiar mi-a zâmbit când mi-a dat o fustă cu arici să îmi acopăr picioarele, de unde mă gândeam că o să mă certe pentru rochia scurtuță Smile Am ajuns acolo cu metroul până la Stonebridge Park și apoi pe jos încă 15 minute, cu google maps la înaintare. 

Templul hindus BAPS Shri Swaminarayan Mandir

5. Casa Somerset

Casa Somerset este o clădire impunătoare neoclasică, construită în secolul 18, situată pe bulevardul Strand. Acolo puteți admira arhitectura deosebită în timp ce vă relaxați în frumoasa curte interioară. În interior au loc diverse evenimente culturale și se pot vizita expoziții de artă. Intrarea în clădire este liberă, iar pentru acces la expoziții se plătește bilet.

Casa Somerset

6. Muzeul Victoria și Albert

Muzeul V&A este cel mai mare muzeu de design și artă decorativă din lume cu o colecție generoasă de 4,5 milioane de obiecte care însumează 5000 de ani de artă, din antichitate până în prezent. Înainte de a pleca, aruncă o privire în cafeneaua luxoasă V&A și în curtea interioară. Imediat lângă se află Muzeul de Istorie Naturală, aici am intrat doar să vedem sala principală de la parter, mi-a plăcut tare mult arhitectura. Ambele muzee au intrarea gratuită.

Muzeul de Istorie Naturală

Muzeul Victoria și Albert

7. Palatul Westminster

Palatul Westminster este locul unde se întâlnesc cele două camere ale Parlamentului Regatului Unit. Pentru 18£/p (audioghid inclus) puteți vizita Camera Lorzilor, Camera Comunelor și alte câteva încăperi decorate impresionant de luxos. Și apoi, este interesant să mergi pe holurile unde zi de zi politicienii britanici își desfășoară activitățile. Audioghidul aduce multe informații despre istoria Palatului dar și ce se petrece în prezent în fiecare încăpere vizitată. Pentru a evita cozile interminabile, rezervă bilete online și alege tu ora la care vrei să faci turul. Fotografierea este permisă doar în Sala Westminster și St. Stephen.

Palatul Westminster

8. British Museum

Muzeul Britanic include foarte multe obiecte nespus de valoroase din istoria omenirii, din toate continentele. Printre exponate se află Piatra din Rosetta, pe ea fiind scris (în anul 196 î.Hr.) un decret în 3 limbi, cu ajutorul căreia scrierile hieroglifice egiptene au putut fi descifrate. Deosebit de valoroase sunt și sculpturile Partenonului, care au supraviețuit din secolul 5îHr; mumii din Egiptul antic – atât umane cât și de animale, și muuuulte alte obiecte care te copleșesc cu vechimea și însemnătatea lor. Multe din obiectele deosebit de valoroase sunt disputate în vederea revendicării de către țările de origine, însă British Museum ține cu dinții de ele. Intrarea este gratuită și aici poți petrece cu ușurință două ore pierdut în tainele antichității. 

British Museum

10. Excursie de o zi cu o agenție locală

Știu, nu este tocmai un obiectiv de vizitat în Londra, însă dacă nu sunteți cu mașina și aveți o zi “de dat”, alegeți una din excursiile de o zi către Windsor, Stonehenge, Bath,  Canterbury, Oxford…sau altele, organizate de o agenție locală. Noi am ales o excursie de o zi la Stonehenge și orașul Bath, a costat 39£/p iar intrarea la Stonehenge (14,5£/p) a fost inclusă. Am găsit oferta întâmplător pe Groupon UK, unde agenția Premium Tours are promoții în mod regulat. Alte excursii includ mai multe destinații într-o zi, însă noi nu am vrut să fim pe fugă, iar combinația Stonehenge și Bath a fost foarte bună pentru noi (am avut cam 1,5h la Stonehenge și 3h disponibile în Bath). Atenție însă, citiți bine ce include fiecare excursie, unele includ bilete de intrare la obiectivele importante, altele nu.

Stonehenge

Cum ajungi la obiective?

Noi am folosit aplicația gratuită Citymapper, unde trebuie doar să introduci locația unde vrei să ajungi, apoi ești direcționat către cea mai apropiată stație de autobuz sau de metrou. Aplicația îți arată câte stații ai de mers și unde trebuie să schimbi și cu ce, este de mare ajutor mai ales când vrei să profiți cât mai mult de timpul disponibil. De asemenea, trăiască google maps Laughing

Site-urile obiectivelor:

Poze deosebite din Londra


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers