Berlin - un oraș renăscut

Berlin - un oraș renăscut
 
 
 

Berlin... a fost o alegere din două perspective. Pe de o parte pentru că aveam bilete la un concert Robbie Williams la O2 Arena. Pe de altă parte pentru că... de ce nu Berlin??

Înainte de plecare, cineva mi-a descris orașul sumar - "cel mai frumos oraș urât". O  definiție paradoxală a unui oraș pe care, în acel moment, nu știam cum să îl abordez.

Nici sosirea în Berlin nu m-a încurajat prea mult. Dincolo de faptul că, ajunsă acolo... toate lucrurile se mișcau "nemțește"... am nimerit o seară ploioasă și rece și aproape deprimantă.

Cină, somn și... a doua zi dimineața. Tot ploaie... dar... eu... ceva mai optimistă.

Muzeul German al Tehnologiei

Pentru că urăsc să cunosc un oraș într-o zi mohorâtă, am optat pentru o vizită (lungă) la Deutsches Technikmuseum – Muzeul German al Tehnologiei – o variantă mai puțin cuprinzătoare decât cel din Munchen –dar, de altfel, impresionant și de neratat pentru oricine ajunge în Berlin. Amenajat în ceea ce era cândva una dintre marile gări ale Berlinului, muzeul te întâmpină cu o fațadă impunătoare pe care este suspendat un bombardier american Douglas C-47.  Este structurat pe mai multe etaje și secții – printre care telecomunicații, mașini-unelte, tehnologii textile, tipografie și tehnologia fabricării hârtiei, navigație, aviație și zbor în spaţiu. Ziua pe care o alocasem vizitei la muzeu s-a dovedit, în cele din urmă, a fi insuficientă pentru volumul mare de informație și de exponate, drept pentru care am fost aproape evacuată la ora închiderii.

A urmat seara și concertul – parte a turului "Swing both ways".

A treia zi... în sfârșit un colț de soare. Prin urmare... e timpul să vedem orașul.

Berlin – un oraş nou

Recunosc că încă sunt impresionată de puterea de renaștere a acestui oraș și a unei nații puse la pământ de război. Comparând fotografiile făcute imediat după război și realitatea anului 2014, rămâi pur și simplu fără cuvinte.

Berlin este practic un oraș nou. Un oraș renăscut. Un oraș în care încă se construiește masiv. Dar, în același timp, un oraș "nemțesc". Unde totul are o logică, totul este bine gândit și executat impecabil.

Printre punctele de interes de marcat – celebra și emblematica Poartă Brandenburg; Berliner Mauer = celebrul Zid al Berlinului acoperit azi de graffiti; Siegessäule (Coloana Victoriei) și priveliștea asupra Berlinului pe care o ai de pe platforma de sus; Turnul Televiziunii; Checkpoint Charlie – punctul de frontieră dintre Berlinul de Est și cel de Vest; Catedrala; Reichstag cu al său Dom de sticlă, fostul sediu al parlamentului german, total distrus prin incendiu în timpul războiului și reconstruit în 1999, astăzi sediul actualului parlament german; și lista continuă cu multe alte obiective, construcții vechi (Primăria Turnul Roșu, Biserica Sfânta Maria) sau noi (Sony Center, Hotelul Radisson Blu cu al său Aquarium) care alcătuiesc Berlinul de astăzi.

Insula Muzeelor

De neratat – Insula Muzeelor. Recunosc că mi-a rămas o parte din suflet la Pergamonmuseum, gazda uneia dintre cele mai faimoase colecții de antichități din Europa. Poarta lui Iștar, din Babilon, și superbul Altar Pergamon sunt doar două dintre piesele expuse și care m-au lăsat fără cuvinte, în deplină admirație.

Și... o plimbare pe malul râului Spree, flancat, de asemenea, de clădiri vechi și noi, în perfectă armonie.

În concluzie, Berlinul mi s-a părut mai mult frumos decât urât, deși sintagma "cel mai frumos oraș urât" are o mare doză de adevăr.

Poze deosebite din Berlin

Fii romantic 4 zile la Verona!

Fii romantic 4 zile la Verona!

3 nopţi cazare, mic dejun, zbor din Bucureşti
de la 175 Eur
vezi detalii »
 

HappyMonday.ro - Impreuna calatorim mai mult

De 5 ani descoperim locuri minunate impreuna prin povestile de pe site. Dorim ca prin noul nostru proiect - HappyMonday.ro - sa te ajutam sa calatoresti mai mult si astfel sa descoperi mult mai multe locuri.
In fiecare zi de luni iti dam idei noi de calatorii la #tarifeWOW, pentru ca tu sa descoperi locuri noi. Saptamana aceasta iti propunem ofertele de mai jos. Care te tenteaza?

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.