Berlin - spiritul german desăvârșit

Berlin - spiritul german desăvârșit
 
 

Chiar dacă nu este foarte popular printre iubitorii de călătorii, din punctul meu de vedere Berlinul este o capitală ce merită vizitată. Mi se pare că întruneşte atât de bine şi frumos detalii care îmi apar în minte când mă gândesc la Germania şi la stilul lor de viaţă: clădirile sunt drepte, străzile sunt dispuse geometric, curățenia este vizibilă și importantă. Peste tot se face referire la Hitler şi la zidul Berlinului. Toate acestea, în contrast cu libertatea de exprimare a oamenilor. Dar să le luăm pe rând, iată ce am descoperit eu în această mare metropolă:

Arhitectură

Arhitectură specific nemţească. Nici nu mi-ar fi plăcut să fie altfel. Clădirile sunt mari şi impunătoare nu prin înălţime, ci prin arhitectura dură, dreaptă, fără detalii şi ornamente (şi, ca să fac o comparaţie, n-am văzut nimic din toate acestea în Munchen, un oraş mult mai căutat de către turiștii români).

Berlinul este un oraș curat și bine organizat, din punctul meu de vedere. Fără clădiri foarte înalte, dar solide și impunătoare, cu străzi dispuse frumos geometric și cu suficiente spații verzi.

Urme lăsate de perioada nazistă

Oraşul este înţesat de monumente şi puncte de atracţie care fac referire la perioada Hitler şi la cel de-al doilea război mondial. Au ştiut foarte bine să dezvolte turismul legându-se de acest moment prea cunoscut din istorie. Peste tot se găsesc bucăţi din zidul Berlinului, uneori prezentate sub diferite forme de artă: simplu, gri, anost, aşa cum era în acele vremuri; colorat cu grafitti sugestiv; alături de un muzeu cu un nume răsunător: "Muzeul Holocaustului".

Check Point Charlie (unul din punctele de trecere între Berlinul de Vest şi cel de Est în timpul Războiului Rece) este destul de important şi căutat, însă, micuţa clădire a fost înlocuită cu o copie, cea originală aflandu-se la Muzeul Check Point Charlie.

Holocaust Memorial, inaugurat în anul 2005, este un monument creat în amintirea victimelor Holocaustului. Practic, este o zonă plină de pietre mari, gri (eu le-am asociat cu mormintele) de înălţimi diferite. Te poţi plimba/pierde printre ele, iar starea pe care ţi-o oferă e sinistră. Mie mi s-a părut foarte interesant ceea ce a creat arhitectul Peter Eisenman tocmai pentru că reuşeşte să redea nişte stări sufleteşti care să exprime exact ceea ce s-a întâmplat. L-am vizitat atât ziua, cât şi noaptea.

Oameni

Libertate. Oamenii sunt destul de extravaganţi şi în niciun caz nu par să ţină cont de părerea celorlaţi. Am văzut multe grupuri de tineri îmbrăcaţi în stil rock sau punk care sunt convinsă că n-ar fi priviţi prea bine pe străzile din Bucureşti (erau, într-adevăr, extravaganţi). Cu toate acestea, sunt destul de bine toleraţi de societate şi nimeni nu le aruncă priviri piezişe. Poate doar noi, turiştii. În plus, Berlinul este cunoscut pentru cluburile fetish, însă n-am fost deloc tentată să le experimentez.

Obiective turistice

Punctele de atracţie turistică nu m-au impresionat în mod special, nu sunt spectaculoase, însă merită văzute. Am vizitat:

Poarta Brandenburg, unul dintre cele mai cunoscute obiective are o istorie interesantă, statuia ce tronează deasupra fiind pierdută și recâștigată de mai multe ori de-a lungul timpului.

Poarta Brandenburg

Turnul Televiziunii, amplasat in Alexanderplatz, spațiu central, cu alte câteva monumente turistice, este acel loc din care se poate vedea orașul de dus. Cei 10-15 euro pentru intrare merită plătiți pentru că vă puteți face o idee despre cum arată întregul oraș. Alexanderplaz este un punct de întâlnire pentru locuitori, dar și pentru turiști. Aici au loc spectacole stradale și poate fi admirat imensul "world clock".

Cladirea Guvernului este o construcție tare interesantă: la exterior s-a păstrat vechea fațadă, însă în spate se înață o construcție futuristă cu forme ciudate și multă sticlă. Este un loc bun pentru odihnă, fiind înconjurată de un parc măricel, în care oamenii, relaxați, zăbovesc pe iarbă pentru câteva momente de pauză.

Strada Unter den Linden este principala stradă de promenadă turistică și mi-a plăcut să o descopăr, ușor, la pas.

Mi-ar fi plăcut, poate, să petrec ceva mai mult de trei zile acolo, însă și acestea au fost suficiente pentru a-mi face o idee. Nu este locul în care mi-aș dori să revin neapărat, însă sunt extrem de bucuroasă că am avut ocazia să-l cunosc. Și vă îndemn și pe voi să-l puneți pe wishlist, pentru că merită!


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers