Belgia: itinerarii în Valonia francofonă

Belgia: itinerarii în Valonia francofonă
 
 

(Regiunea Valonă)

Am destinat o zi întreagă pentru familiarizarea cu regiunea francofonă Valonia, ce formează jumătatea sudică a Belgiei, ca parte a unui itinerariu venind dinspre Paris cu destinație Luxembourg. Locul de înnoptare a fost stabilit în micul sat belgian Bon Secours (parte a comunei Péruwelz) aflat chiar pe granița franco-belgiană. Când spun „chiar pe graniță” este cât se poate de exact, frontiera trecea pe lângă zidul pensiunii noastre și tăia practic în două curtea interioară a gospodăriei de peste drum...  Ciudat sentiment să te plimbi în curtea ta între două țări... Satul era cunoscut ca unul de pelerinaj, având o statuie a Fecioarei venerată încă din 1606, azi adăpostită în neogotica basilique Notre-Dame de Bon-Secours (1885), ce domină vârful colinei oferind o priveliște impunătoare încă de pe Route de Bonsecours, un drum rectiliniu de vreo trei kilometri care taie frumoasa pădure cu castel (Château de l'Ermitage) a localității franceze Condé-sur-l'Escaut, venind dinspre Valenciennes.

Biserica Bon Secours

Biserica belgiană din Bon Secours văzută de pe teritoriu francez (Condé-sur-l'Escaut); granița traversează șoseaua la capătul pantei, câțiva metri înaintea bisericii.

Primul oraș vizitat a doua zi a fost Tournai (Doornik), capitala francilor în sec. V,  unde am parcat în Grand-Place, cel mai bun loc de plecare pentru explorarea orașului vechi. Distrusă în întregime de bombele incendiare germane în mai 1940, Piața Mare este un bun exemplu de reconstrucție reușită post-belică. De formă triunghiulară, piața are în centru statuia lui Christine de Lalaing (apărătoarea orașului contra Ducelui de Parma în 1581) și un câmp de fântâni arteziene care țâșnesc din paviment; latura mică este dominată de Église Saint Quentin (sec. XII), iar pe latura din stânga sunt evidențiate două clădiri-monument: Halle aux draps din 1610 și la Grange des dimes de Saint-Martin din 1663.

Belgia

Tournai: Grande-Place cu statuia Christinei de Lalaing (1863) și biserica romanică Saint-Quentin (fundal stânga).

Belgia

Tournai, Grande-Place: Halle aux draps, vechea hală de vânzare pentru produse textile.

Unghiul pieții este dominat de Beffroi, cel mai vechi turn-clopotniță de acest fel din Belgia (1188-1294), din vârful căruia (70 metri, 257 trepte) doritorii pot admira priveliștea de la înălțime a orașului.

Belgia

Tournai: cel mai vechi turn-clopotniță (beffroi) al Belgiei, văzut de pe Rue de la Wallonie; în fundal sunt clădirile din Grande-Place.

Belgia

Tournai: turnul Beffroi văzut de pe Rue des Chapeliers, din dreptul Catedralei.

Din păcate, la data vizitei noastre (iunie 2014), cel mai important monument al orașului, imensa catedrală cu 5 turnuri romanice Notre-Dame de Tournai (1255) era în renovare, acoperită de schele și plase de protecție, astfel am putut vizita doar interiorul fără a-i putea admira exteriorul grandios.

Belgia

Tournai: vedere din Grande-Place cu două dintre turnurile catedralei Notre-Dame, aflate în renovare.

Cel puțin două alte monumente mai merită a fi văzute în oraș, în primul rând Le pont des Trous, podul din sec. XIII peste râul Escault, apoi fostul palat (1793) al abației benedictine Saint-Martin (azi Primăria orașului) poate și cheiurile râului Escault sau muzee; dar bugetul redus de timp ne îndeamnă la drum.

Al doile oraș vizitat este Namur (Namen), a cărui principală atracție este citadela militară din sec. XVIII ce domină de pe colina Champeau confluența râurilor Sambre și Meuse (Meuse). Acesta a și fost primul obiectiv vizitat, favorizat de accesul ușor cu automobilul; din șoseaua N92 urcă în serpentine de la turnurile César și  Joyeuse pe lângă zidurile fortificațiilor un drum denumit chiar așa, Route Merveilleuse (Drumul minunat), referindu-se probabil la perspectivele care se deschid de aici asupra orașului văzut de la înălțime. Facem o primă oprire pe o terasă cu privire perfectă asupra râului, după o buclă completă a drumului ce se depășește pe sine pe podul Saint-André, păzit de două turnuri (Tour au four și Tour aux chartes) ale vechiului castel medieval al conților de Namur.  

Belgia

Namur: Donjonul vechiului castel (sec. XI) cu Tour aux chartes în prim-plan și podul St-André, pe care trece  Route Merveilleuse după ce ocolește donjonul.

Belgia

Namur: vedere de pe Route Merveilleuse cu două turnuri ale vechiului castel (Tour aux chartes în stânga și Tour à la Citerne în dreapta). Pe malul stâng al râului Meuse se văd clădirile Parlamentului Valon, iar pe dreapta cartierul Jambes. 

Belgia

Namur: vedere de pe Route Merveilleuse cu Pont de Jambes (sec. XVI), vechiul podul  peste râul Meuse spre cartierul Jambes. 

Mai continuăm câțiva zeci de metri pe aceeași Route Merveilleuse și ajungem în punctul terminus, Esplanade de la Citadelle, unde se află un teatru în aer liber dar și o mare parcare auto. De aici, putem continua câțiva pași prin pădure (Arboretum) până la hotelul-restaurant Château de Namur, ne putem îndrepta spre dreapta prin parcul Regina Fabiola până la Fort d'Orange (1691), sau ne întoarcem câțiva metri și urmăm pe jos potecile care brăzdează Citadela propriu-zisă. Prima fortificație pe care o străbatem este vasta Terra Nova (construită de spanioli în 1640), cu arsenalul Vauban (sec. XVII), o mare construcție lungă de 100 metri, azi restaurant universitar.

Belgia

Namur: Arsenalul din sec. XVII, parte a fortificației Terra Nova din Citadelă (în renovare la acea dată) 

Din Terra Nova se trece pe un pod peste un mare șanț de apărare, pe bastionul Médiane (sec. XV-XVI), aflat oarecum deasupra donjonului vechiului castel, de unde am făcut fotografii o oră mai devreme. În schimb, de pe zidurile bastionului, avem alte perspective, anume asupra râului Sambre și a orașului vechi Namur.

Belgia

Namur: râul Sambre, cartierul Brasseurs și catedrala Saint-Aubain, văzute de pe zidurile bastionului Médiane. 

Ne-am lămurit ce este cu Citadela Namur, este momentul să vizităm orașul vechi. Dar înainte de asta, coborâm pe Route Merveilleuse, trecem Pont de Jambes pe malul opus al râului Meuse și parcăm în dreptul portului de agrement al orașului, pe Boulevard de la Meuse, de unde vedem întregul tablou al Citadelei, cu turnurile sale ce jalonează Route Merveilleuse și zidurile fortificațiilor.

Belgia

Namur: Pont de Jambes și Citadela văzute din dreptul portului de agrement: sunt vizibile, de jos în sus, turnurile César, Joyeuse, apoi două din cele trei ale donjonului  (dreapta-sus) și bastionul Médiane în stânga-sus.

Pentru vizita orașului vechi, găsim un loc de parcare convenabil în Place d'Armes (reconstruită după bombardamentele din 1944), pe a cărei laterală nordică identificăm Palais des Congrès. Trecem pe lângă el pentru a ajunge la Beffroi (sau Tour Saint-Jacques), construit în 1388 ca parte a zidurilor fortificate, turn-clopotniță din 1746 și care mai poartă urmele schijelor bombardamentului american din 18 august 1944. Tot prin spatele Palatului Congreselor intrăm în Piața Teatrului, cu Théâtre royal.

Belgia

Namur: clădirea neo-clasică a fostei camere de comerț (1932, azi Palatul Congreselor) cu turnul beffroi în fundal stânga. 

Belgia

Namur: turnul-clopotniță (beffroi). 

Belgia

Namur: Teatrul Regal (sec. XIX). 

Renunțăm la explorarea orașului spre vest (unde puteam vedea două biserici interesante dar nu ieșite din comun, baroca Église Saint-Loup de Namur din 1621-1645 și catedrala Saint-Aubain, construită între 1751-1767), pentru a ne îndrepta spre râul Sambre, în mod sigur o zonă a orașului mai pitorească. Din Piața Teatrului o luăm spre sud pe Rue de la Tour, acolo unde, la numărul 7, vedem o rămășiță a celei de-a treia incinte fortificate medievale a orașului, La tour Marie-Spilar.

Belgia

Namur: turnul Marie-Spilar (sec. XIV).

Câteva zeci de metri mai departe, ajungem la Pont de France, ultimul pod peste râul Sambre, exact în punctul acestuia de confluență cu Meuse (punct denumit Grognon). De aici, avem o vedere din altă prespectivă asupra Citadelei ce se înalță spre vest, iar dacă mergem puțin pe malul râului (pe Rue des Bouchers), vom ajunge la o clădire intersantă, Halle aux viandes (sau Halle al'Chair în valonă), clădire construită între 1588-1590 în stilul local mozelian (și care adăpostește azi Oficiul de Turism).

Belgia

Namur: podul peste Sambre (Le pont du Musée) și Citadela văzute din zona confluenței cu Meuse (Grognon). În dreapta, Halle al'Chair.

Belgia

Namur: Halle al'Chair (muzeu arheologic până în 2014, apoi Oficiu de Turism). 

Ultimul obiectiv pe traseul nostru valon a fost Dinant, ce oferă o imagine unică de carte poștală a vechiului orășel, îngrămădit între apă și stânca dominată de Citadelă, de-a lungul malului drept în defileul râului Meuse. Parcăm pe malul stâng, într-un loc de pe Avenue des Combatants cu o frumoasă vedere la Citadelă, apoi trecem râul pe podul Charles de Gaulle (viitorul președinte francez a fost rănit aici în august 1914 pe când era doar locotenent !) ajungând în piața Reine Astrid.

Belgia

Dinant: vedere de pa malul stâng peste Meuse, cu Citadela și biserica Notre-Dame.

Belgia

Dinant: vedere de pe podul Charles de Gaulle spre orașul vechi, la poalele Citadelei.

Piața este dominată de silueta marii biserici gotice Collégiale Notre-Dame de l'Assomption (sec. XIII) care, la rândul său, este copleșită de peretele stâncos de 100 metri în vârful căruia de înalță fortificația militară a Citadelei (amenjată de olandezi între 1818-1821). Facem o scurtă plimbare pe străduțele umbrite ale orașului vechi, plăcută dar lipsită de monumente deosebite.

Belgia

Dinant: fațada Palatului de Justiție (1879).

Astfel încât principala atracție turistică rămâne urcarea la Citadelă, acțiune facilitată de o telecabină cu plecare de lângă biserică. În zidurile fortificațiilor este amenjat un muzeu multimedia al istoriei militare, de la olandezi până la primul război mondial (când Dinant a suferit represaliile armatei germane, cu 1100 case incendiate și 674 civili împușcați), dar cea mai importantă este panorama unică pe care o oferă terasele sale atârnate deasupra orașului.

Belgia

Dinant: vedere din curtea interioară a Citadelei. 

Efectiv sub noi stă orașul vechi Dinant, pe o fâșie îngustă de pământ între Meuse și dealuri. În față, peste râu, ne atrag atenția două mari clădiri, cea din stânga este Le Couvent de Béthléem (fostă mănăstire, azi restaurantul Maison Leffe și hotelul La Merveilleuse) iar cea din dreapta institutul de învățământ Le Collège Notre Dame Bellevue (sec. XIX). Spre dreapta, privirea cuprinde râul Meuse în dreptul localităților Bouvigne-sur-Meuse (pe malul opus) și Leffe (pe același mal, unde se ridică o mănăstire importantă, Abbaye Notre-Dame de Leffe care este, evident, locul de origine a berii Leffe...). 

Belgia

Dinant: vedere de pe terasa Citadelei spre biserica Notre-Dame și orașul vechi Dinant (cartierul Saint-Nicolas). 

Belgia

Dinant: vedere de pe Citadelă spre podul Charles de Gaulle și malul stâng al râului Meuse cu fosta mănăstire în stânga (cartierul Béthléem) și colegiul în dreapta-sus (cartierul Saint-Médard). 

Belgia

Dinant: vedere de pe terasa citadelei spre strada Adolphe Sax din orașul vechi. 

Belgia

Dinant: vedere de pe Citadelă spre cartierele Bouvigne-sur-Meuse (stânga) și Leffe (dreapta). 

Fugăriți de custodele care pregătea închiderea muzeului, ieșim în spațiul din spatele Citadelei; aici este un cimitir militar cu peste 1100 soldați (majoritatea francezi căzuți în luptele din august 1914). În apropiere este de asemenea accesibilă o platformă exterioară de belvedere, de unde avem priveliștea laturii sudice a Citadelei și cea (deja obișnuită) asupra râului Meuse.

Belgia

Dinant: latura de sud a Citadelei și orașul vechi cu biserica Notre-Dame. Pe malul opus, în stânga-sus, este Colegiul Notre-Dame.

Ne întoarcem la mașină și mai continuăm pe Avenue des Combatants (N96) un kilometru spre sud pe malul râului Meuse, până la Rocher Bayard, o formațiune stâncoasă de 40 metri înălțime, interesantă mai ales dacă e privită din toate incidențele. În plus, de pe drum privim în urmă și avem noi perspective ale orașului și Citadelei Dinant.

Belgia

Dinant: orașul vechi (cartierul Saint-Nicolas) și Citadela Dinant, văzute de pe șoseaua N96.

Belgia

Dinant: parte a cartierului Saint-Nicolas, văzut de pe șoseaua N96. Sus se vede turnul-belvedere Monfat (20 metri înălțime), construit în 1909 la 120 metri deasupra râului Meuse.

Belgia

Dinant: stânca Bayard. 

Valea Meuse oferă multe alte atracții, chiar și aici în zona Dinant. Dar noi am luat direcția spre Bastogne pentru că trebuia să ajungem seara în Luxembourg. Despre care.... cu o altă ocazie.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers