Bansko - vara nu-i ca iarna

Bansko - vara nu-i ca iarna
 
 

Prin excelență, stațiune a sportului alb, cunoscută mai degrabă pentru pârtiile sale de schi, decât pentru alte moduri de petrecere a timpului liber, cu o infrastructură care te îmbie să practici și să începi să iubești iarna și sporturile ei, Bansko este cumva cea mai frumoasă stațiune de munte din Bulgaria și aș spune chiar din sud-estul Europei.

Recomand această stațiune și în perioada de vară. Remediu excelent de relaxare, întoarcere la natură, plimbări prin pădure, drumeții pe bicicletă, trasee montane.

Deși nu toate resorturile sunt deschise vară, cele care își așteaptă turiștii îți oferă servicii atractive. Piscine exterioare cu șezlonguri frumos aranjate te îmbie să citești, să lenevești la soare, să admiri peisajul, cerul, munții, să respiri aerul curăț. În interior beneficiezi de tot răsfățul unei zile la spa: saună, piscină interioară, masaje, liniște și echilibru. În general, majoritatea resorturilor deschise pe timpul verii oferă servicii de demipensiune, restaurantele fiind bine aprovizionate , atât cu produse din bucătăria bulgăreasca, cât și mâncăruri naturale, cu legume și fructe care mai de care mai proaspete și mai sănătoase.

Citește și: Bansko: paradisul schiorilor aproape de România

În Bansko poți admira peisaje montane de vis

După micul dejun și cafeaua de dimineață, savurate pe terasă restaurantului din Bansko, în față munților imenși, maiestuoși, cu soarele de-abia răsărit și iarbă verde, plină de rouă, poți porni la o plimbare cu telecabina care te poartă preț de 40-45 minute până departe în mijlocul munților, în poieni alpine, dincolo de care poți urca cu alte mijloace - telescaune spre acele zone, care iarna devin pârtii de schi cu grade ridicate de dificultate. Din telegondolă admiri un peisaj montan deosebit, treci pe deasupra pădurilor seculare cu brazi drepți și verzi, ajung până la tine trilurile păsărelelor, susurul pârâiașelor de munte cu cascadele printre stânci.

Drumul se poate parcurge și cu autoturismul, are aproximativ 16 km, însă cu telecabina ai o viziune panoramică extrem de spectaculoasă a întregii regiuni.

Bansko

Ajunși în platoul montan, de unde nu se termină urcușul, poți să admiri peisajul, stând pe o bancă, pe un șezlong, în față unui ceai sau a unei cafele. Copiii au amenajat un frumos loc de joacă, dar și o serie de atracții: coborârea pe iarbă pe un colac de plastic, căderea realizându-se pe o imensă saltea pneumatică, în hohote de râs și voie bună… Alții, mai curajoși, se pot încumeta să urce o pantă abruptă pe care să o coboare în costume de baie, pe același gen de colace de plastic, însă printre jeturi lejere de apă care țâșnesc de pe marginea delimitării pârtiei de iarbă. Glasurile copiilor se aud de departe și energia alergării lor îți reîncărca bateriile, vei reuși să simți tentația de a participa și tu măcar la o tură de coborât cu colacul pe iarbă.

Bansko

Explorează Parcul Național Pirin

Tot dimineața, dacă nu vrei telegondolă sau plimbare cu mașina, poți închiria biciclete sau poți face o drumeție prin pădure, pe jos. Dincolo de ultimele resorturi se desfășoară Parcul Național Pirin - o rezervație naturală, foarte frumos amenajată, cu piste betonate pentru turiști și bicicliști, alei care se parcurg extrem de ușor, în mijlocul pădurii, al brazilor bătrâni, extrem de înalți, cu o vegetație foarte îngrijită și protejată. Deși din loc în loc se găsesc spații de relaxare, foișoare, bănci, izvoare de apă, locuri de picnic, te impresionează că totul în jur este extrem de curat, zona nu este aglomerată cu turiști, evident, întâlnești drumeți, oameni la picnic, însă nu la tot pasul, așa încât se păstrează destul de mult din caracterul natural al rezervației.

După-amiaza, vara la Bansko pare că intră într-o rutină specială. Piscinele interioare, dar și cele exterioare, ale hotelurilor sunt pline de turiști care citesc, înoată, fac sauna, uneori masaj și toate acestea fac mai mult decât un somn de după-amiază… nu că nu ar fi timp și de somn până la cină.

Bansko

Seara este minunată o plimbare prin centrul istoric al stațiunii. Departe de resorturile ultramoderne, care se zăresc în depărtare, centrul vechi din Bansko are un farmec aparte cu alei pietruite, casele construite cu piatră și lemn. Muzica specifică, ascultată în surdină, în taverne tradiționale, mirosurile preparatelor aburinde te ademenesc să te oprești din plimbare pentru a gusta din atmosfera a unei stațiuni montane de altădată.

Magazine de suveniruri, multe obiecte handmade (magazine de artă, bijuterii, tricotaje, obiecte de lemn pictate manual, farfurii, vase de ceramică), dar și bucate homemade (dulciuri, miere, rahat, condimente etc), aduc în prim-planul turiștilor aspecte interesante ale meșteșugarilor acestei țări.

Citește și: Ski în Bulgaria: 5 staţiuni perfecte pentru schiori

Chiar dacă vara nu-i ca iarna în această stațiune montană, prin excelență de schi, recomand câteva zile de relaxare, în inima munților, la Bansko, dacă vrei să fugi de caniculă și să te relaxezi eficient.

Tu ai vizitat Bansko pe timp de vară? Ce ți-a plăcut cel mai mult la această stațiune fermecătoare?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers