Banatul Montan: Primul teatru din România - Teatrul Vechi Mihai Eminescu din Oraviţa

Banatul Montan: Primul teatru din România - Teatrul Vechi Mihai Eminescu din Oraviţa
 
 

Banatul Montan abundă de locuri frumoase, fie construite de mâna omului, fie de puterea incredibilă a naturii. Să explorăm împreună Banatul Montan!

Ajuns în Oraviţa multiculturală, turistul nu poate rata şansa de a vedea o bijuterie unică a barocului vienez sau barocul târziu (cum este numit de specialişti) din Banatul Montan: Teatrul Vechi "Mihai Eminescu". Inaugurat în anul 1817, este primul teatru zidit din România şi totodată un simbol al vocaţiei şi al dragostei pentru artă şi cultură a locuitorilor acestor meleaguri bănăţene.

Cei care vor să ştie cum arăta "Burgtheater" din Viena, numai la Oraviţa o pot face, vizitând Teatrul Vechi "Mihai Eminescu", ale cărui clădire şi arhitectură imită la scară mai redusă vechea clădire din Viena. Cum teatrul vienez a suferit, din 1890, foarte multe modificări în timp, astăzi, "originalul" cu farmecul de altădată se poate vedea în Banatul Montan, la Oraviţa, pe strada Mihai Eminescu, nr. 18.

Clădirea Teatrului Vechi din Oraviţa

Cladirea Teatrului Vechi din Oravita
Sursa

Clădirea teatrului umple de uimire pe vizitatori prin stilul, frumuseţea şi bogăţia sa arhitecturală şi decorativă şi rămâne o mărturie peste timp a artei barocului târziu, deoarece nu s-a modificat de la ridicarea teatrului şi inaugurarea sa oficială din toamna anului 1817, în prezenţa familiei imperiale de la Viena, Francisc I de Austria şi Carolina-Augusta.

Clădirea teatrului a fost construită după planurile şi îndrumarea arhitectului Ion Niuni, aromân din Oraviţa şi absolvent al Academiei din Viena. Clădirea este nu numai frumoasă ca o bijuterie, ci şi o casă solidă de piatră, aşezată aici pentru totdeauna, cu menirea de a lumina prin artă şi cultură mintea şi sufletul, de a aduce oamenilor frumuseţe şi bucurie. Ea are o lungime de 33 m şi 15 m lăţime, fiind construită pe două nivele.

Teatrul Vechi Mihai Eminescu din Oravita
Sursa

Interiorul impresionant al primului teatru din România

La intrarea în teatru este holul principal de recepţii sau baluri şi Muzeul de Istoria Culturii Cărăşene,  cu o bibliotecă de carte şi presă veche. Din foaier se intră în sala mare de spectacole de la parter şi, printr-o scară laterală, se urcă la balcon.

Sala de spectacol este perla arhitectonică a barocului vienez în cultura şi civilizaţia Banatului, realizată de Ieronymus Platzger, colegul lui Ion Niuni, după copiile model ale Burgtheater-ului din Viena. Sala este minunat decorată de pictorul orăviţean Francis Knée în stil rococo, cu inspiraţie din butaforia vieneză. Sala are o formă semicirculară, cu loji atât la parter, cât şi la balcon. Sala mare  împreună cu balconul şi lojile totalizează 191 de locuri pe scaune.

Scena Teatrului din Oravita
Sursa

Scena teatrului este căptuşită cu o astereală de scânduri şi tencuită pe suport de trestie, pentru a asigura peste timp ambientul incintei acustice, unul din marile "secrete" ale teatrului din Oraviţa. Pe scenă nu-i nevoie de microfoane, pentru că sistemul de acustică existent face ca orice sunet care se produce să se reverse în toată sala fără perturbaţii. În spatele scenei sunt cabinele actorilor, iar sub scenă se poate vedea "cuşca" sufleorului, acolo unde a stat şi Mihai Eminescu în anul 1868. Iar mai târziu, la 5 noiembrie 1931, pe scenă, a venit marele George Enescu, care a vrăjit cu interpretările sale muzicale de excepţie publicul cărăşan.

Balcon in Teatrul din Oravita
Sursa

Privind decoraţiunile interioare veţi vedea autentica artă barocă, în care culoarea predominantă este un galben auriu, cu încrustări bogate şi pline de gust, care prind la maximum jocurile de lumini şi umbre. Ornamentaţia este una stilizată în ghirlande şi rozete con de pin aurite, având în stânga-dreapta panglici buclate, iar pe verticală, cravate şi trandafiri. Un teatru unic pentru iubitorii de turism cultural.

Articol scris pe baza cărţii Banatul Montan - ghid turistic, autor Gheorghe Popovici.

      

Poţi avea GHIDUL TĂU PRIN BANAT! Explorează Banatul Montan şi frumuseţile sale cu varianta tipărită a Ghidului tău prin Banat şi descoperă cele mai frumoase locuri din Banatul Montan împreună cu pagina de Facebook Banatul Montan - ghidul tău turistic!


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers