Banatul Montan: Popasul Paralela 45 şi frumoasa Cascadă Bigăr

Banatul Montan: Popasul Paralela 45 şi frumoasa Cascadă Bigăr
 
 

Banatul Montan abundă de locuri frumoase, fie construite de mâna omului, fie de puterea incredibilă a naturii. Să explorăm împreună Banatul Montan!

În drum spre Ţara Almăjului, la jumătatea distanţei dintre Anina şi Bozovici, opriţi din drumeţie pentru a vă "trage sufletul"  la cel mai odihnitor popas din Banat: Paralela 45, cu cascada şi izbucul Bigăr.

Popasul turistic Paralela 45

Paralela 45

Nu poţi să treci pe lângă acest loc de pa Valea Minişului fără să opreşti la km 17 de la Anina pentru un scurt timp.  Popasul turistic Bigăr, cum mai este denumit, te întâmpină  la marginea drumului, pe partea dreaptă a Cheilor Minişului, acolo unde drumul întâlneşte imaginar paralela 450 - latitudine nordică a globului pământesc. 

Popasul are o poveste a „generaţiei în blugi”, din vremea lui "merge şi aşa" a României. Proaspăt absolvent al Facultăţii de Silvicultură din Braşov, Ilie Simion primeşte repartiţia de stagiar la Ocolul Silvic din Bozovici. O primă "sarcină de partid" a fost să schiţeze un proiect pentru un popas turistic la izbucul Bigăr. Aşa s-a născut "monumentul" de la drumul naţional DN 57B, care astăzi „strigă” să fie îmbrăcat în haine noi.

Pe indicatorul-simbol al popasului, finisat de arhitecţii judeţului, cel pe care acum scrie Paralela 45, trebuie să reapară globul pământesc cu icon-ul paralelei, aşa cum a fost făcut iniţial de constructorii de la Termocentrala de şisturi bituminoase din Crivina-Anina, cu refacerea podeţului de traversare a râului Miniş către izbuc.

Acum se poate admira Rezervaţia Naturală Bigăr. Un izbuc, o peşteră, un pârâu, o cascadă şi toate la o paralelă.

Călătorule, eşti în lumea mirifică a Banatului de Sud.
Nu lua cu tine decât imaginile acestei lumi
Şi nu lăsa după tine decât urmele paşilor.

Un motto pe care îl veţi îndrăgi de îndată ce păşiţi pe poteca ce duce la izbucul Bigăr, unde ajungeţi uşor după mai puţin de 100 m de mers pe jos.

Cascada Bigăr cu izbucul natural, peşteră şi pârâu

Cascada Bigar

Izbucul Bigăr - în Banat, localnicii numesc izbuc - un izvor din care apa iese la lumină de sub stâncă. Apa izbucului Bigăr iese de sub stânca impunătoare a Cârşiei Gozna, înaltă de peste 50 m, formând un ochi de apă de 2 m şi atât de limpede încât se văd pe fundul lui firişoarele de nisip şi păstrăvii înotând. O parte din apa acestui izvor de o puritate rară este captată şi dirijată spre Păstrăvăria Miniş. Sus, aproape de vârful stâncii, e gaura peşterii cu apă

Pârâul Bigăr - de la obârşie, puteţi privi splendoarea apei ce curge pe stânca înverzită de covorul verde şi pufos de muşchi. Apa cade din treaptă în treaptă, formând o înşiruire de mici cascade, în care verdele întunecat al muşchilor se îmbină cu albastrul cristalin al apei într-o curgere când lină, când spumoasă.

Cascada si paraul Bigar

Cascada Bigăr - după 200 m de la izbuc, apa se varsă în râul Miniş de pe un con de tuf vulcanic cu o cădere de 7 m şi formează cascada Bigăr sau Coronini. În timp ce vă odihniţi la foişor, admiraţi câteva minute cascada. Este un fenomen al naturii de o frumuseţe rară. Pe conul de stâncă învelit de un muşchi verde apa se prelinge dantelat şi, mângâiată de razele soarelui, când nu te aştepţi, dă naştere unui curcubeu discret pe o perdea de stropi de apă. Pare a fi rochia miresei muntelui.

Căderea apei cristaline şi de o puritate rară are menirea de a vă face să uitaţi de toate grijile şi nevoile care vă urmăresc, iar tot ceea ce rămâne este senzaţia de beatitudine după osteneala drumeţiei. 

Articol scris pe baza cărţii Banatul Montan - ghid turistic, autor Gheorghe Popovici.

   

Poţi avea GHIDUL TĂU PRIN BANAT! Explorează Banatul Montan şi frumuseţile sale cu varianta tipărită a Ghidului tău prin Banat şi descoperă cele mai frumoase locuri din Banatul Montan împreună cu pagina de Facebook Banatul Montan - ghidul tău turistic!


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers