Banatul Montan: Monumentul Turismului din Rusca Montană

Banatul Montan: Monumentul Turismului din Rusca Montană
 
 
 

Banatul Montan abundă de locuri frumoase, fie construite de mâna omului, fie de puterea incredibilă a naturii. Să explorăm împreună Banatul Montan!

Banatul Montan este singurul loc din lume unde există un monument al turismului. A vizita Monumentul Turismului, simbol al dragostei pentru natură, pentru turism, înseamnă întotdeauna o evadare spre un pic de fericire.

Cum ajungi la Monumentul Turismului

La Monumentul Turismului se poate ajunge foarte uşor pe drumul naţional DN 68 Caransebeş-Haţeg, până la Voislova şi de aici pe şoseaua asfaltată sunt 7 km până la monument, iar după alţi 12 km se ajunge la cariera de marmură.

Ziua Monumentului Turismului

Iniţiativa construcţiei Monumentului Turismului aparţine Clubului Turistic Bănăţean din Caransebeş (CTB) şi s-a născut din dragoste pentru natură şi drumeţie. Într-o zi a anului 1936, în jurul unui foc de tabără, câţiva bărbaţi înţelepţi  s-au hotărât să ridice aici un monument de marmură pe care să-l închine turismului. Nu a fost nici întâmplare, nici vreo modă sau ambiţie de faptă lăsată în neuitare. Voinţa lor a fost să ne facă să înţelegem că turismul, în Banat şi-n întreaga Românie, este o bogăţie atât de mare încât, chiar dacă se exportă, ea rămâne totuşi acasă.

Explorează Budapesta în 4 zile!

Explorează Budapesta în 4 zile!

3 nopţi cazare, mic dejun, zbor din Bucureşti
de la 140 Eur
vezi detalii »

Scurt istoric

În aceste împrejurări s-a născut ideea construcţiei unui monument dedicat turismului. Ioan Bibel, proprietarul carierei de marmură, s-a oferit să pună la dispoziţie marmura necesară, iar din partea CTB, lucrarea a fost urmărită de Vasile Magdaş, şeful ocolului silvic Rusca Montană. Execuţia monumentului a început în anul 1936, montarea pe amplasament iniţial a avut loc în primăvara anului 1937, iar inaugurarea la 1 august 1937, în locul numit Şapte Izvoare, pe drumul dintre Ruschiţa şi Vârful Padeş (1374 m) – cel mai înalt vârf din Munţii Poiana Ruscăi.

4 zile de aventuri scandinave în Oslo

4 zile de aventuri scandinave în Oslo

3 nopţi cazare, zbor din Bucureşti
de la 205 Eur
vezi detalii »

La 9 august 1984, monumentul este mutat de pe amplasamentul de la Ruschiţa la intrarea în Rusca Montană, în locul numit Pârâul Mare, unde se află şi astăzi, la iniţiativa inginerul Frank Walter, şef de ocol silvic din Rusca Montană, din grijă pentru soarta monumentului şi în semn de omagiu pentru predecesorul său ing. Vasile Magdaş, autorul frumoaselor versuri de pe monument.

Construcţia Monumentului Turismului

Monumentul Turismului

Monumentul Turismului este alcătuit din 8 blocuri de marmură albă de Ruschiţa şi este aşezat pe un soclu sub formă de prismă patrulateră regulată cu latura bazei de 80 cm şi înălţimea de 40 cm. Turnul monumentului este constituit din trei blocuri, sub formă de trunchi de piramidă patrulateră regulată cu baza inferioară de   62 cm, iar cea superioară de 50 cm. Înălţimea totală a turnului monumentului este de 190 cm.

Deşi multe s-au schimbat în zonă, locurile au rămas la fel de primitoare. Albul marmurei, apa cu păstrăvi, aerul curat şi puternic ionizat, liniştea pădurii, toate te îndeamnă să vii în „Sinaia Banatului”, cum mai este numită Valea Ruscăi. Şi nu uitaţi să puneţi o floare la Monumentul Turismului, ca mărturie a iubirii voastre pentru natură şi semeni, pentru turism.

Articol scris pe baza cărţii Banatul Montan - ghid turistic, autor Gheorghe Popovici.

   

Poţi avea GHIDUL TĂU PRIN BANAT! Explorează Banatul Montan şi frumuseţile sale cu varianta tipărită a Ghidului tău prin Banat şi descoperă cele mai frumoase locuri din Banatul Montan împreună cu pagina de Facebook Banatul Montan - ghidul tău turistic!

Hai la mare în Valencia!

Hai la mare în Valencia!

3 nopţi cazare, mic dejun, zbor din Bucureşti şi Timişoara
de la 210 Eur
vezi detalii »
 

HappyMonday.ro - Impreuna calatorim mai mult

De 5 ani descoperim locuri minunate impreuna prin povestile de pe site. Dorim ca prin noul nostru proiect - HappyMonday.ro - sa te ajutam sa calatoresti mai mult si astfel sa descoperi mult mai multe locuri.
In fiecare zi de luni iti dam idei noi de calatorii la #tarifeWOW, pentru ca tu sa descoperi locuri noi. Saptamana aceasta iti propunem ofertele de mai jos. Care te tenteaza?

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.