Banatul Montan: Clisura Dunării - între mărturie şi legendă

Banatul Montan: Clisura Dunării - între mărturie şi legendă
 
 

Banatul Montan abundă de locuri frumoase, fie construite de mâna omului, fie de puterea incredibilă a naturii. Să explorăm împreună Banatul Montan!

Adânc cum n-a mai fost şi lat cum nu s-a văzut niciodată, fluviul Dunărea ascunde în străfundul apei taine de mult uitate. Cândva spaima navigatorilor, sălbaticul fluviu de odinioară alunecă astăzi liniştit printre stâncile Carpaţilor ca un "şarpe de aur".

Stânca Babacaia

Stanca Babacaia
Sursa

Tot atât de simplă şi măreaţă se ridică, din mijlocul apei, Stânca Babacaia, în dreptul localităţii Coronini, marcând intrarea propriu-zisă în Clisura Dunării. Dreaptă ca o statuie, Stânca Babacaia, al cărei nume în limba turcă înseamnă "stânca tatălui", mai aminteşte turiştilor că timp de cinci secole în sudul Dunării a stăpânit semiluna. De ea se legau cu lanţuri-barieră cele două cetăţi, Sfântul Ladislau - pe malul românesc şi Cetatea Golubać - pe malul sârbesc, pentru ca niciun vas intrat pe defileu să nu scape nevămuit. 

Astăzi, Stânca Babacaia este un "simbol" pentru turismul din Clisura Dunării nu numai prin "degetul uriaşului" din calcar cretacic ce se ridică la 7 metri deasupra apei, ci şi prin legendele şi povestirile care s-au ţesut legate de ea şi de cele două cetăţi medievale. Nimeni nu ştie de când este stânca acolo, doar legenda legată de cele două cetăţi şi stânca Babacaia a răzbit până acum.

Cetatea Sfântul Ladislau şi Cetatea Golubać

Istoria cetăţii Sfântul Ladislau de la Coronini este strâns legată de cea a cetăţii Golubać de pe malul sârbesc. În secolul al XV-lea, voievodul sârb Ştefan Lazarevici a convenit cu regele Sigismund de Luxemburg al Ungariei, prin acordul din anul 1403, ca Durand Brancovici să fie drept succesor al său, ungurii urmând să primească în schimb Belgradul, Macva şi cetatea  Golubać.

Cetatea Golubać
Sursa

Astăzi, cetatea Golubać, în cea mai mare parte restaurată, este una dintre atracţiile turistice ale Clisurii pe malul sârbesc. Văzută de pe malul românesc, cetatea încântă privirea turiştilor prin profilul dantelat ce se înalţă zvelt pe stânca de calcar. Cu turnurile sale crenelate şi zidurile groase de piatră şi ţiglă arsă, cetatea Golubać păstrează trăsăturile romantice ale unui castel din poveşti. Privind-o din depărtare, cetatea medievală, construită pe locul castrului roman Vicus Cupae,  dă impresia că îşi are rădăcinile în apele Dunării. Cele 8 turnuri (cule) crestate se întrec în frumuseţe şi măreţie cu stânca de calcar, iar zidurile care le leagă fac un tot unitar, astfel încât cetatea putea fi apărată din toate părţile.

Cetatea Sfântul Ladislau
Sursa

Din cetatea Sfântul Ladislau de la Coronini, ridicată de regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, în anul 1428, acum se vede doar o parte din "Culă". Pe acelaşi loc a fost o cetate dacică preluată apoi de romani după cucerirea Daciei. Peste secole, în locul numit de localnici "Cula", s-a construit cetatea medievală ale cărei ruine se mai văd şi astăzi şi unde se va reconstitui în curând un turn de belvedere.

După Baziaş, la Stânca Babacaia veţi vedea cel mai copleşitor apus de soare.

Articol scris pe baza cărţii Banatul Montan - ghid turistic, autor Gheorghe Popovici.

      

Poţi avea GHIDUL TĂU PRIN BANAT! Explorează Banatul Montan şi frumuseţile sale cu varianta tipărită a Ghidului tău prin Banat şi descoperă cele mai frumoase locuri din Banatul Montan împreună cu pagina de Facebook Banatul Montan - ghidul tău turistic!


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers