Bâlea Lac, locul în care am evadat de caniculă

Bâlea Lac, locul în care am evadat de caniculă
 
 

Într-o zi toridă de vară am decis să evadez din orașul canicular și am pornit în căutarea unui loc mai răcoros. Drumurile m-au dus pe Transfăgărășan, până la lacul Bâlea unde am "eșuat" pe o bucată enormă de gheață – o descoperire grozavă având în vedere că era luna august. Drumul până acolo este de o frumusețe greu de egalat, iar lacul Bâlea este o adevărată oază de verdeață pe care trebuie să o vizitezi măcar o dată în viață. Iată cum am ajuns eu acolo!

Transfăgărășan, cea mai frumoasă șosea din România

Transfagarasan

Îndată ce am intrat pe Transfăgărășan, am deschis geamurile mașinii și am început să mă bucur de dulceața aerului răcoros de munte. Soarele strălucea puternic pe cer, dar atmosfera era dintr-o dată ușor de respirat. Șoseaua Transfăgărășan începe de la Parcul Industrial Cârța, la 50 kilometri de Sibiu sau 34 de kilometri de Făgăraș, în funcție de direcția din care sosești. Traseul este al doilea cel mai înalt drum pavat din România după Transalpina și șerpuiește pe 151 de kilometri printre peisaje alpine, cascade și păduri dese, până în localitatea Bascov, la 6 kilometri de Pitești. Drumul este bine întreținut, iar curbele ascuțite te vor face să crezi că te afli pe un roller-coaster și nu pe o șosea.

Transfagarasan

Recomandarea mea este să mergi mai încet pentru a te bucura de peisajele incredibile. Transfăgărășan leagă Transilvania de Muntenia, traversând Munții Făgăraș și trecând pe lângă o serie de monumente naturale, inclusiv lacul Bâlea, cascada Bâlea, cascada Capra, lacul Vidraru, dar și pe lângă Cetatea Poenari, mănăstirea și orașul Curtea de Argeș. Am avut ocazia să parcurg și Transalpina, dar părerea mea este că Transfăgărașanul este mult mai pitoresc.

Lacul Bâlea, un colț răcoros

Balea lac

După ce m-am oprit din loc în loc pentru a face poze și a mă bucura de panoramele care se așterneau în fața mea, am ajuns în sfârșit la destinație: lacul Bâlea. Aerul era deja mai rece, iar hainele mele de vară începeau să fie cam... subțiri.

Dacă ajungi cu mașina, poți să-ți lași autovehiculul în parcarea amenajată în apropierea lacului sau în parcările cabanelor din zonă. Primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns la Bâlea lac a fost să mă plimb pe cea mai mare bucată de gheață pe care am găsit-o. Laughing

Balea lac

Bineînțeles, atracția principală a fost lacul în sine, o întindere de apă uriașă și perfect liniștită în mii de nuanțe de albastru în care se reflectă piscurile de un verde crud din împrejur. Pe malul lacului Bâlea se află o cabană unde poți să servești un prânz delicios sau poți savura o băutură. În funcție de perioada în care ajungi aici, vei descoperi că șoseaua este mărginită de o sumedenie de vânzători ambulanți ce te îmbie cu de toate, de la brânză și mezeluri, la obiecte decorative din lemn sau haine tradiționale. Dacă treci peste "suvenirurile made in China" care încă își mai fac loc pe standurile vânzătorilor, întreaga experiență este de-a dreptul fascinantă.

Despre Bâlea lac și Bâlea cascadă

Balea lac

Lacul Bâlea se află la o altitudine de 2.040 metri în Munții Făgăraș, fiind un lac glaciar cu o adâncime de peste 11 metri. Deși nu am văzut pe nimeni suficient de curajos încât să înoate în apele sale (foarte reci, presupun), o mulțime de pescari își etalau talentul pe margine.

Balea Cascada

Bâlea Cascadă se află ceva mai jos, la o altitudine de 1.234 metri, iar drumul până acolo poate fi parcurs doar pe jos. De la cabana cu același nume urmezi traseul marcat cu punct roșu care durează aproximativ o oră. De asemenea, dacă ai timp și condiție fizică, poți să vizitezi Cascada Bâlea pornind de la lac, urmând traseul marcat cu o cruce roșie într-un pătrat alb ce durează aproximativ 3 ore și jumătate. Cei mai comozi (așa ca mine), pot admira cascada de la distanță, de lângă Cabana Bâlea Cascadă. Orice alegi, căderea de apă de 60 de metri formează o panoramă superbă.

Balea

Indiferent dacă ești pasionat de trasee montane sau preferi doar să admiri peisajele mirifice de la distanță, lacul Bâlea este un loc de excepție pe care trebuie să-l vizitezi. Dacă vara poți petrece ore întregi savurând aerul proaspăt și panoramele minunate, iarna poți să te bucuri de piscurile îmbrăcate în alb sau de magia hotelului și a bisericii din gheață ce se construiește în apropierea lacului în fiecare sezon. Eu cu siguranță eu voi face acest lucru la iarnă!

Tu ai vizitat Bâlea lac? Ce ți-a plăcut cel mai mult în această zonă?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers