Aventuri în Toscana, partea a IV-a - Insula Elba

Aventuri în Toscana, partea a IV-a - Insula Elba
 
 

Insula Elba este a treia insulă ca mărime din Italia, după Sicilia și Sardinia și face parte din Parcul Național al Arhipelagului Toscan. Insula se întinde pe o suprafață de 224km, având 29 km în lungime și 18 km în lățime. Cel mai mare oraș este Portoferraio, unde se află portul principal unde ne aduce feribotul.

Insula Elba

Insula Elba

Portoferraio

Portoferraio

Portoferraio

Portoferraio

O bucățică de istorie a Insulei Elba

Pe insula Elba a fost exilat Napoleon Bonaparte după ce a fost forțat să abdice în 1814 și a ajuns în Portoferraio împreună cu garda personală (în jur de 600 de oameni). Deși marea era patrulată de nave ale Franței și Angliei, Napoleon a fost în acea perioadă suveranul insulei. În timpul celor 300 de zile petrecute pe Elba, Napoleon a aplicat câteva măsuri economice și sociale  pentru a îmbunătăți viața locuitorilor pe insulă. În urma zvonurilor potrivit cărora Congresul de la Viena plănuia să îl îndepărteze de Europa, Napoleon a fugit pe un vas englezesc în Franța, pentru cele 100 de zile. După înfrângerea sa la Waterloo, acesta a fost exilat din nou, pe Insula Sfânta Elena. În urma Congresului de la Viena, insula Elba a devenit parte a Marelui Ducat al Toscanei, iar din 1860 a devenit parte a noului Regat Unit al Italiei.

Această minunată insulă este vizitată în fiecare an de numeroși turiști ce caută relaxare pe plajele ei diversificate la malul unei mări deosebit de azurii. Pentru iubitorii de drumeții, Elba oferă diferite posibilități  ce includ vederi neobișnuit de frumoase, de exemplu de pe Monte Capanne.

Portoferraio – Insula Elba

Portoferraio – Insula Elba

Cum ajungem pe Elba?

Cel mai repede se ajunge cu feribotul din Piombino, fie în Portoferraio, fie în Cavo sau RioMarina, alte porturi ale insulei. De asemenea există câteva zboruri către Elba efectuate din Pisa, Florența, Milano, Lugano, Berna și Zürich. 

Noi am venit cu feribotul din Piombino, împreună cu mașina. Călătoria durează în jur de o oră, timp în care putem admira apropierea fotogenică de insulă. Apoi ne-am îndreptat spre mini-casa noastră închiriată și de această dată prin AirBnb, într-un loc tare liniștit, ca la țară undeva. Ne oprim pe drum într-un punct de panoramă și ne bucurăm într-un fel că, în sfârșit, călătoria noastră seamănă mai puțin a alergare contra cronometru. Urmează leneveală pentru două zile!

Insula Elba

Insula Elba

Gazda noastră vorbea doar italiană, dar dacă era vorba de mangiare, pizza și gelateria, ne-am înțeles și așa haha. Zic un loc tare liniștit pentru că Insula Elba face orice, dar nu doarme, iar mersul cu mașina în perioada de vârf poate fi un calvar. Noi eram în septembrie și chiar și așa a fost super-aglomerat.

Plaja Cavoli

Stăteam în zona Campo nell’ Elba și aflăm de la gazdă, mai mult prin semne, că este o plajă tare frumoasă aproape de noi, numită Cavoli. Primim umbrelă de soare cu împrumut (ce gazdă drăguță!) și o întindem la plajă. Vestea bună 1: marea de un albastru smarald deosebit; vestea bună 2: am prins un loc de parcare (de fapt aceasta era vestea bună nr. 1 și unica de importanță majoră...). Vestea mai nașpetă era că plaja era full și cam uitasem cum e să stai cearceaf lângă cearceaf. Ne conformăm de data aceasta și ne înghesuim între 3 stânci, 2 umbrele și alte lopățele de nisip. Timp în care mă interesez de o plajă care se anunță sălbatică, părăsită, lată și lungă, undeva aproape de noi.

Plaja Cavoli

Plaja Cavoli

Plaja Cavoli

Plaja Cavoli

Plaja Cavoli

Plaja Cavoli

Plaja Colle di Palombaia

Pentru cei ghidați de sentimentul I hate people (în vacanță sau în general), le recomand cu drag această plajă într-adevăr minunată. Un motiv simplu pentru care nu este aglomerată este că sunt destul de multe trepte de coborât până la ea, nu are facilități, dar și pentru că e mai greu de găsit, chiar și cu navigația de la goagăl, tot am avut ceva de bâjbâit. Există un indicator micuț la șosea, însă foarte ușor de ratat. Venind dinspre Cavoli sunt în jur de 2 km până la răscrucea Strada Provinciale 25 cu aleea Via di Colle Palombaia care duce la scări. Acolo nu veți putea parca (de fapt, probabil nici nu veți observa că aici se ramifică aleea, este ușor de ratat), însă după următoarea curbă este o răscruce mai mare, evidentă. Este un fel de giratoriu neamenajat cu o limbă de pământ în mijloc, unde încap destul de multe mașini. Și gratis Laughing. Această răscruce apare în Google la intersecția Strada Provinciale 25 cu strada Provinciale 29. Sau mai simplu, coordonate GPS: 42.738125, 10.207062.

Colle di Palombaia

Săgeata în stânga pe aleea Colle di Palombaia, în dreapta parcarea

Giratoriul – în dreapta e parcarea

Giratoriul – în dreapta e parcarea

Dacă la Cavoli avem facilități, nisip fin și umbreluțe plasate la fix 20 cm una de cealaltă, Spiaggia (plaja) Colle di Palombaia ne primește în toată naturalețea ei. Evident, la Cavoli era vreme perfectă de plajă, la Colle di Palombaia a doua zi, furtună de vânt Laughing.

Drumul spre plajă

Drumul spre plajă

Plaja Colle di Palombaia

Plaja Colle di Palombaia

Spre plaja Colle di Palombaia

Plaja Colle di Palombaia

Plaja Insula Elba

Plaja Colle di Palombaia

Plaja Toscana

Plaja Colle di Palombaia

După ce am înghițit destul nisip și am alergat de câteva ori senili după umbrela de soare, adică în vreo oră, ne-am luat catrafusele și am plecat. În drum spre supermarketul din Marina del Campo, vedem un curcubeu perfect!

Marina del Campo

Marina del Campo

Monte Capanne

Înainte de a face tentativa de plajă de la Palombaia ne-am propus să ajungem pe Monte Capanne, una din cele mai frumoase atracții ale insulei. Este cel mai înalt munte de pe Elba, cu o înălțime de 1019 m. În vârful moțului putem ajunge cu o telecabină din orașul Marciana. Pornim spre Marciana, un drum în continuă urcare și din ce în ce mai strâmt.

Paroramă de pe drumul spre Marciana

Paroramă de pe drumul spre Marciana

Paroramă de pe drumul spre Marciana

Paroramă de pe drumul spre Marciana

Cu cât ne apropiam mai mult, cu atât  mai multe mașini parcate în singurele petice de pământ de la marginea șoselei. În Marciana blocaj, autocare, mașini, toate direcțiile. În parcarea plătită, minusculă pentru cât de multe mașini erau, găsim imediat un loc. Băi ce deștepți și norocoși suntem, stăm așa un pic în mașina de bucurie și ne minunăm. Bineînțeles după ce ne mai orientăm o dată în jur, observăm că atât noi, cât și cei de pe rândul din stânga și dreapta noastră i-am blocat pe cei din mijloc. Aăăăăăă... bun, plecăm, nu m-aș fi pus la harță cu vreun italian tocmai în luna de miere. Mergem mai departe, trecem de oraș, niciun milimetru în plus pe margine să parcăm, nici să întoarcem măcar. Dar peisajul e tare frumos!

Marciana

Marciana

Undeva după Marciana

Undeva după Marciana

Hmm, în următorul sat o luăm înapoi, iar urcăm muntele până în Marciana și în cea mai țuguiată curbă dăm bot în bot cu un autocar imens. Mai venea și în coborâre abruptă spre noi, părea imens. Buon, nenea nu poate să treacă, nici să dea înapoi nu e ușor. Înconjurați de mașini din toate părțile și super la înghesuială și stres, dăm înapoi, mai un claxon, mai strâmbăm din volan, până la urmă lovim și aripa și ne-am scos.  Numai că toată distracția ne-a costat foarte mult timp și telecabina urma să se închidă pentru pauza de prânz. Am mai dat două ture, tot nu reușim să găsim un loc și până la urmă abandonăm dezamăgiți. Morala: veniți dimineața la prima oră de deschidere a telecabinei sau un pic mai devreme ca să prindeți loc de parcare. Vederile de pe Monte Capanne sunt minunate, tare îmi e ciudă că nu am reușit să ajungem.

Marina di Campo

Acest orășel-stațiune este al doilea ca mărime de pe insulă, după Portoferraio și cel care găzduiește aeroportul. Având toate facilitățile unei stațiuni moderne, este o destinație populară a insulei, în special pentru familii cu copii. În oraș se găsesc numeroase supermarketuri, terase și... parcări Laughing.

Marina di Campo

Marina di Campo

Marina di Campo

Marina di Campo

Marina di Campo

Marina di Campo

Marina di Campo

Marina di Campo

Informații utile

Feribotul: sunt 3 companii principale ce fac legătura cu Insula Elba, atât transport de persoane, cât și de automobile – Moby (spre Elba, Sardinia, Sicilia și Corsica), Toremar (spre Elba, Giglio și insule din Arhipelagul Toscan) și Blu Navy (spre Elba, Sardinia și Corsica). Prețurile diferă în funcție de companie, ora călătoriei, perioadă, tipul de automobil. Noi doi și mașina (biata) am mers cu Blu Navy în septembrie 2016 și a costat în total 48 € dus, 51 € întors. Pe site-urile companiilor există calculator de preț și puteți achiziționa biletele în avans.

http://www.mobylines.com/

http://www.toremar.it/en/

http://www.blunavytraghetti.com/en/

Bilete de avion către Elba:

http://www.silverairitalia.it/en/

https://www.flyskywork.com/en

Rent-a-car:

http://www.elbabycar.com/elba-rent-car.php

Telecabina Monte Capanne: Dus 12€ /persoană, bilet retur18 € de persoană

http://www.cabinovia-isoladelba.it/orari.html

Parcare plaja Cavoli - 2€/oră

Plaje de pe insula Elba:

http://www.infoelba.com/island-of-elba/beaches/

Citește despre celelalte aventuri ale lui Ana-Maria prin Toscana, în orașul Lucca, în Borgo a Mozzano și Montecatini, în Pisa, în Pitigliano, Sorano, Saturnia, în Siena, în San Gimignano și în Florența.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers