Amsterdam, pas cu pas

Amsterdam, pas cu pas
 
 

Am vizitat Amsterdam de câteva ori până acum și mereu am (foto-)observat ceva nou, deosebit, fermecător, fie pentru că era un alt anotimp, fie o altă stare a mea de spirit.

De fiecare dată când am venit in Amsterdam am vrut să descoperim orașul mergând cât mai mult pe jos, printre romanticele canale și terasele deschise în orice anotimp. Și pentru că tot a venit vorba de canale, cum mai bine să deschidem experiența superbului oraș decât cazându-ne chiar pe una din houseboat-urile sale aproape de centru. Am despachetat, am făcut cu mâna numeroaselor bărci care treceau prin fața noastră și am pornit la drum. 

Houseboat

Piaţa Dam

Prima oprire a fost Piața Dam unde se află câteva din must-see-urile orașului: Palatul Regal, Biserica Nouă și Monumentul Național unde are loc în fiecare an comemorarea victimelor celui de-al doilea război mondial.

Biserica Nouă a găzduit multe evenimente importante de-a lungul timpului, printre care și nunta actualului rege al Olandei.

Palatul Regal, construit în secolul 17, a servit intâi ca primarie și mai apoi a aparținut regelui Louis Napoleon, fratele lui Napoleon Bonaparte. Printre altele, poți vizita dormitorul lui Louis Napoleon și sala unde se dădeau sentințele de executare a prizonierilor. Suficient cât să iți dea fiori!

Palatul Regal

Muzeele din Amsterdam

Tot aici se află și Muzeul Madame Tussaud, o atracție pe care am vrut neapărat să o văd, mai ales că nu ajunsesem incă în Londra. Muzeul este dotat cu o mulțime de accesorii, coronițe de prințese și regine, peruci și mantii pe care le poți utiliza pentru a face fotografii haioase cu vedetele preferate. Personal, mi-a placut la nebunie peruca lui Marilyn și faptul că m-am putut relaxa câteva momente pe canapea lângă Robbie Williams. Pentru a evita cozile mari la acces, multe muzee din Amsterdam vând biletele de intrare online, pe site-urile proprii. Astfel ai acces la intrarea prioritară, timp de așteptare nul. Zis și făcut după ce la prima încercare aveam o coadă in față ce semăna a o oră și ceva de așteptat.

Foarte aproape de Piața Dam se află Magna Plaza, un mall cu arhitectură – atât in exterior cât și in interior. Deși eclipsat de cunoscutele obiective din imediata apropiere, merită aruncată o privire.

Magna Plaza

În drum spre Piața Muzeului (Museumplein) am întâlnit și Piața plutitoare de flori, de pe canalul Singel. De acolo poți cumpăra diverse soiuri de bulbi de lalele și suveniruri.

Și dacă tot era in drumul nostru am facut un mic ocol prin parcul Vondel, o gură de aer numai bună, departe de agitația din oraș. Desigur... dacă este weekend avem parte de agitația din parc Laughing

Deși Piața Muzeului este intotdeauna fooaaarte aglomerată, mi-am găsit un loc pe una din litere alături de alte câteva zeci de persoane. Aici se află Rijksmuseum, cel mai vizitat muzeu al Olandei din ultimii 2 ani, un motiv important fiind cu siguranță prezența unor opere semnate de Rembrandt. 

Rijksmuseum

Am vizitat muzeul, desigur este impresionant să fii față in față cu un Rembrandt, dar ce m-a amuzat teribil era un ceas modern, poziționat aproape de intrare, cu o înălţime un pic mai mare decât a mea. Și în acest ceas se întâmpla cea mai haioasă schimbare de oră la care am asistat vreodată: nu, nu este un bărbat cel care șterge meticulos cu un șervețel minutul vechi și îl desenează pe cel curent, este o operă de artă modernă care m-a fascinat pe loc!

Rijksmuseum

Tot aici găsim Muzeul Van Gogh, Muzeul Național și Concertgebouw (în traducere însemnând Clădirea de Concerte). Pentru iubitorii de artă Piața Muzeelor este un loc unde se poate petrece o zi intreagă vizitând galeriile expoziționale.

Cartierul Roşu

Pentru că tot se apropie seara, iar eu sunt foarte curioasă cu ce se manâncă acest Cartier Roșu (Red Light District), ne și indreptăm in zonă. Însă nu fără a admira frumoasele case așezate pe malul canalelor pe care le-am străbătut la pas.

Amsterdam

Amsterdam

Mergând pe străduțele colorate de-a lungul canalelor împodobite frumos cu flori, bărci si biciclete recunoaștem imediat că ne aflăm deja in Cartierul Roșu. Cum? O mulțime de sex-shopuri, reclame pentru Teatru de adulți și alei strâmte laterale decorate cu felinare roșii și vitrine generoase...

Cartierul Rosu

În trecut rău famat, Red Light District este acum un cartier turistic, dar încă funcțional pentru cea mai veche meserie din lume (deși foarte multe vitrine erau de închiriat).

Ne îndreptăm acum spre cea mai veche clădire din Amsterdam, Biserica Veche. Clădirea bisericii are o vechime de 800 de ani și poate fi vizitată.  Ce îmi place foarte mult la olandezi este că ei găzduiesc în biserici orice: biblioteci, petreceri, expoziții cu teme erotice și cine știe ce mai urmează să descopăr. În Biserica Veche ne aștepta o expoziție de fotografie (Pride photo award) cu fotografiile câștigătoare pe niște teme emoționante, printre care cel mai mult m-au impresionat cele cu bărbați operați de cancer la sân, homosexualitatea la musulmani și abuzurile suferite de transexuali. 

Încheiem această lungă plimbare înapoi în Piața Dam cu un waffle belgian cu ciocolată și frișcă, foarte popular și în Olanda.

A doua zi am făcut un tur cu barca pe râul Amstel (de unde vine și numele orașului Amsterdam și al berii Amstel). Pe acest râu are loc celebra Gay Parade în fiecare an. 

Amstel

Și dacă tot am mai avut ceva timp la dispoziție am dat o tură prin Piața Albert Cuyp, o stradă cu tarabe de unde poți cumpăra cam orice, haine, mirodenii, electronice, sucuri proaspete, bijuterii și unde poți plăti chiar și cu cardul.

La Casa Annei Frank am fost sfătuiți de o prietenă olandeză să mergem în ianuarie, într-o dimineață morocănoasă de luni și poate atunci avem ceva șanse să nu fie aglomerat. Mărturisesc că așa coadă mare ca la Casa Annei nu am văzut des la vreo atracție turistică.

Teatrul Amsterdam

Cum nu am reușit încă să o vizităm am văzut în schimb cu altă ocazie piesa de teatru Anne la Teatrul Amsterdam. Teatrul Amsterdam este o clădire inaugurată în 2014 care a debutat chiar cu această piesă, Anne. Datorită succesului uriaș avut biletele pot fi rezervate și pentru restul anului 2015. Ce este inedit aici? Pe langă faptul că povestea și spectacolul în sine sunt emoționante, piesa este o combinație excelentă de teatru și film, în care pe fundalul decorului atent creat sunt rulate din când in când imagini din timpul războiului sau imagini cu jurnalul Annei. Și mai inedit decât atât, poți rezerva impreună cu biletele o tabletă care se montează in fața ta, pe care rulează subtitrarea în limba engleză (și alte câteva). Ca să eviți în pauză aglomerația la barul teatrului poți comanda un mini-meniu (câteva gustări și o cafea) înainte să înceapă piesa, primești un bon, iar în pauză ești direcționat către masa ta, pregătită deja cu cele alese de tine.

Teatrul Amsterdam

Tarife

Teatrul Amsterdam - un bilet de rang 2 costă 50 € /p, gustarea din pauză 7,5 € /p, iar tableta cu subtitrare este gratis și poate fi cerută la garderobă contra unei garanții.

http://www.theateramsterdam.nl/en/

Palatul Regal – 10 E/p

Biserica Nouă – 10E/p

Biserica Veche – 7,5€ /p

Madame Tussaud – 14,5 € /p (prețul unui bilet de luni până vineri dacă este cumpărat online)

https://www.madametussauds.com/Amsterdam/en/KoopKaartjes/default.aspx

O plimbare cu barca – 10€ -17€ /p (în funcție de companie)

Rijksmuseum – 17,5€ /p

https://www.rijksmuseum.nl/en/tickets

Unele muzee oferă bilete cu preț redus dacă acestea sunt cumpărate online și marele avantaj este că așa obții acces separat, prioritar, unde nu este coadă. 

Poze deosebite din Amsterdam


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers