Alba, o parte din inima mea, o parte din inima fiecarui roman

Alba, o parte din inima mea, o parte din inima fiecarui roman
 
 

E simplu de ce am ales Alba. S-a intamplat acum 4 ani sa imi lansez acolo o carte. Atunci m-am indragostit de ceea ce se numeste astazi cea mai bine renovata cetate bastionara de tip vauban de la noi din tara. Oriunde te-ai intoarce esti inconjurat de momente din istorie. Fie ca numim vechiul Apoulon, Apulum, castrul roman, sau cele 3 fortificatii ridicate de-a lungul vremurilor pe bazele acestui castru, o privim ca pe cel mai important centru episcopal al Transilvaniei, ca pe o resedinta a principilor transilvaneni si nu nuimai, fie ca ne amintim de un Mihai, ce intra triumfator la 1.11.1599 in oras, sau plecam ochii spre recunostinta in fata celor trasi pe roata, ori omagiem de fiecare 1 decembrie Marea Unire, Alba Iulia este inima din inima romanilor si trebuie promovata, respectata si pretuita ca atare.

Din acest motiv vreau sa vorbesc despre Alba. Pentru ca acolo este o parte din inima mea. Acolo ar trebui sa fie, o parte din inima fiecarui roman.

Ce anume are deosebit orasul Alba?

In afara de istorie? In afara de trecutul nostru? Oameni. Oameni care sunt gata tot timpul sa pretuiasca ce au cel mai important in ei: sufletele de romani! Oameni ospitalieri, saritori si gata oricand sa-ti povesteasca despre tot ce inseamna valorile lor. Iar daca ar fi sa vorbesc despre un loc anume... poate as aminti despre Monumentul Eroilor... acolo unde... poti prinde aripi si privi de deasupra ceturilor tot ce inseamna inima Ardealului.

Care sunt cele mai importante obiective turistice din Alba?

Sunt multe de vazut si vizitat in Alba. Practic, la orice pas esti inconjurat de istorie si la orice pas, istoria iti vorbeste daca ai urechi sa o asculti. As enumera doar cateva dintre cele mai importante OBIECTIVE TURISTICE DIN ALBA: 
Traseul celor trei fortificatii, Catedrala Catolica, Catedrala ortodoxa, Celula lui Horea, Muzeul National al Unirii, Sala Unirii. As mai recomanda Hotelul medieval si Biblioteca Batthyaneum, sa nu rateze schimbarea garzii orasului si... cu siguranta ca i-as mai putea scoate din tolba cu povesti o multime de alte locuri, chiar si de prin apropierea orasului, care ar face deliciul oricarui turist.

Cum iti poti petrece timpul liber in Alba?

Neaparat PUB 13. Restaurant medieval, realizat in santurile cetatii, in locul in care pe vremea lui Mihai acolo se afla o fosta pulberarie. Mancare buna, ambient realizat cu gust... si poveste. Si daca nimeriti intr-una din perioadele in care Alba imbraca straie de sarbatoare (adica practic aproape in fiecare luna) veti avea parte de o gramada de surprize culturale: festivale cu daci si romani, festivale de teatru, de muzica folk, sarbatori populare, targuri si expozitii tematice care mai de care mai interesante, dar evident, despre toate astea se vorbeste mai pe larg, in ceea ce se poate numi Saba Albei Iulia!

Daca ai doar o ora sa vizitezi Alba ce ne-ai recomanda?

Nu ar ajunge nimanui sa viziteze intr-o ora acest oras. E ca si cum ai spune ca trebuie sa faci o recenzie de-o pagina, intregii noastre istorii, din antichitate si pana astazi.
Prima data cand am ajuns in Alba fara grup organizat aveam doar trei ore la dispozitie sa vizitez toate cele de mai sus. Numai traseul celor trei fortificatii iti ia o zi intreaga. N-as putea sa ma opresc la un singur obiectiv. Dar daca acel turist ar fi pasionat de istorie, i-as spune ca in acea ora, sa mearga la statuia lui Mihai Viteazul si sa se uite bine de tot la ea. Sa stea asa, tinta cu ochii in privirea aceea metalica si, cu siguranta ca acea ora pe care o are la dispozitie se va face ulterior, o calatorie pentru o viata.

Da cateva sfaturi celor care vor sa viziteze Alba

N-ai nevoie de mijloc de transport in Alba. Daca vizitezi orasul de sus, sau Cetatea propriu-zisa, trebuie sa mergi la pas. Doar asa poti surprinde istoria, la ea acasa. Preturile sunt rezonabile, atat la cazare cat si la mancare. Sunt chiar in cetate hoteluri si pensiuni pentru toate buzunarele. Un pont insa, pentru cei care vor sa aiba parte de ceva deosebit: neaparat sa nu rateze Noaptea Muzeelor. Atunci, ca orice muzeu care participa la acest proiect, si Muzeul Unirii isi deschide portile gratuit. In schimb noutatea consta in faptul ca este singurul muzeu din tara in care, in acea noapte, personajele prind viata la propriu. Angajatii muzeului se transforma pentru o noapte in personaje istorice de importanta locala si nationala iar de la ei veti afla nenumarate povesti pe care nu le-ati mai auzit despre personajele pe care le intruchipeaza.

Prin acest articol doresc şi eu să adaug un motiv la campania 499 de motive să fii turist în România organizată împreună cu agenţia de turism Turist Center. Împreună trebuie să promovăm frumuseţea ţării noastre România!

Numele meu este Clarisa Iordache si aceasta este povestea pe care va recomand sa o votati!

Poze din Alba

Agentia Turist Center

Realizat in colaborare cu: Agentia Turist Center

Turist Center este o agentie tour-operatoare care va ofera o gama larga de pachete turistice pe litoralul Marii Negre, in statiuni balneo-climaterice si la munte. 

Vezi ofertele noastre

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers