Aix-en-Provence, orașul cu o mie de fântâni

Aix-en-Provence, orașul cu o mie de fântâni
 
 

Regiunea Provence s-a aflat de mult timp pe lista mea de locuri în care voiam neapărat să ajung, iar de fiecare dată când visam la o excursie în această provincie franceză îmi imaginam câmpuri uriașe cu lavandă, o mare de mov cât vezi cu ochii. Totuși, experiența mea în Provence a fost diferită de ce mi-am imaginat. Într-o vară fierbinte am avut ocazia de a explora străzile pitorești ale superbului Aix-en-Provence, unde am descoperit adevărata atmosferă franțuzească, complet diferită de orice alt loc pe care l-am vizitat până acum.

Am vizitat Provence în drumul meu spre Marsilia, și cum în perioada în care am ajuns acolo lavanda nu mai era chiar atât de... mov, am decis să explorez în schimb minunatul oraș Aix-en-Provence. Inițial am crezut că este vorba despre un alt oraș turistic tipic, în care toate locurile frumoase au fost transformate în magneți pentru turiști cu magazine de suveniruri și afișe colorate. Cât m-am înșelat!

Aix-en-Provence, o oază de liniște în sudul gălăgios al Franței

Aix-en-Provence

De îndată ce am ajuns în Aix-en-Provence, am fost surprinsă să descopăr atmosfera calmă de pe străzile din suburbii. Dacă ajungi cu mașina, vei observa că la fiecare colț de stradă sau sens giratoriu mai mare se află câte o fântână arteziană. Aix-en-Provence este supranumit "orașul cu o mie de fântâni", datorită numărului foarte mare de astfel de instalații, chiar dacă nimeni nu a reuști să confirme acest număr.

Aix-en-Provence se află la 33 de kilometri de Marsilia și 176 de kilometri de Nisa, în departamentul Bouches-du-Rhone.
Istoria acestui oraș minunate este foarte lungă și este legată mai ales de izvoarele termale descoperite aici de vechii romani în anul 123 î.Hr.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci de îndată ce ajungi în Aix-en-Provence este o promenadă pe Cours Mirabeau, principalul bulevard al orașului și sufletul acestuia. Aici vei descoperi adevărata atmosferă franțuzească. Degustă o cafea delicioasă la una dintre nenumăratele cafenele ce brodează Cours Mirabeau. Cea mai populară este Brasserie Les Deux Garcons, care în urmă cu un secol era locul favorit al celor mai importante personalități franceze precum Albert Camus, Paul Cezanne sau Emile Zola.

Aix-en-Provence

Cours Mirabeau este mărginit de câte două rânduri de arbori înalți, care încadrează șoseaua și formează umbră binevenită în timpul zilelor fierbinți de vară. Din loc în loc vei observa câte o fântână arteziană, care mai de care mai frumoasă și inedită. Cea mai cunoscută este Fontaine de la Rotonde, aflată în capătul vestic al popularului bulevard. Deși mai mică, Fontaine Moussue (Fântâna cu Apă Caldă), chiar în mijlocul bulevardului, este mult mai frumoasă, cel puțin din punctul meu de vedere. 

Centrul vechi al orașului Aix-en-Provence

Aix-en-Provence

Cours Mirabeau se află la sudul centrului, de-a lungul vechiului zid al orașului, și împarte Aix-en-Provence în două: la nord se află orașul vechi, iar la sud partea mai nouă. Bineînțeles, cele mai frumoase locuri din Aix-en-Provence se află în vechiul centru, un adevărat labirint de străduțe întortocheate, mărginite de case superbe și biserici cu decorațiuni delicate. Chiar dacă este zona turistică a orașului, locuitorii din Aix nu sunt stingheriți de curioșii înarmați cu aparate foto, astfel că poți experimenta adevărata atmosferă a orașului.

Aix-en-Provence

Așadar, am pornit la pas pe aleile inundate de razele soarelui și prin piațetele cochete în care descopeream negreșit câte o fântână arteziană, căscând gura la fiecare colț de stradă. Prima oprire importantă a fost în Place Richelme, o uriașă piațetă umbrită de arbori giganți, în care se află o piață de alimente. Nimic nu se compară cu experiența de a te plimba printre standuri încărcate cu bunătăți, de la baghete fierbinți și diferite produse de patiserie, la mezeluri - specialități din Provence, fructe și legume colorate al cărui parfum îl simțeai de la distanță sau pești și fructe de mare cu forme ciudate. Întreaga piață deborda de oameni, iar țipetele comercianților care te îmbiau să deguști din produsele lor se ridicau peste copertinele colorate, completând atmosfera frenetică din Place Richelme.

După ce am admirat minute în șir această scenă, mi-am continuat plimbarea spre Place de l'Hôtel de Ville, complet diferită de Place Richelme. Deși această piață, în care se află și pitoreasca clădire a primăriei numită Hôtel de Ville, se află la câțiva pași de Place Richelme și gălăgia ei fascinantă, aici lucrurile sunt mult mai calme. Locutorii orașului, îmbrăcați la patru ace, se delectează cu o cafea sau un pahar de vin pe terasele cochete, în timp ce turiștii admiră cu gura căscată primăria orașului Aix-en-Provence.

Catedrala din Aix

Catedrala din Aix

Dacă îți continui drumul spre nord, vei ajunge în fața Catedralei din Aix, cunoscută sub numele de Cathédrale Saint Sauveur Aix-en-Provence. Acesta este cel mai important lăcaș de cult, fiind ridicat pe locul unui fost forum roman ce data din secolul I. Catedrala din Aix a fost începută în secolul al XII-lea și finalizată abia 400 de ani mai târziu. Impunătoarea clădire realizată în stil gotic și romanic este ușor de recunoscut printre celelalte clădiri din jurul său, datorită fațadei sale bogat ornamentate și a turnului cu clopot înalt de 70 de metri. Interiorul catedralei este la fel de impresionant, cu vitralii colorate, o mulțime de coloane și decorații neo-gotice.

În apropiere de Catedrala din Aix poți vizita și Muzeul de Tapiserii, găzduit în fostul Palat al Arhiepiscopului, unde poți admira o colecție fascinantă de tapiserii din secolele XVII și XVIII.

Quartier Mazarin

Quartier Mazarin

La sud de Cours Mirabeau se află Quartier Mazarin, denumit după arhiepiscopul Michel Mazarin, care a dispus extinderea vechiului oraș. Urmând un plan hippodamic, diferit de străzile întortocheate a centrului vechi, Quartier Mazarin se mândrește cu o mulțime de vile impunătoare din secolul al XVII-lea, majoritatea cunoscute sub numele de "hôtel particulier". Tot în Quartier Mazarin poți admira Biserica Saint-Jean-de-Malte din secolul al XIII-lea, precum și Muzeul Granet unde se află o colecție minunată de picturi și sculpturi semnate de artiști europeni. Simbolul acestui cartier este Fontaine des Quatre Dauphins, Fântâna celor Patru Delfini, în piața cu același nume, ce datează din secolul al XVII-lea.

Cel mai faimos locuitor al orașului Aix-en-Provence este pictorul post impresionist Paul Cezanne care s-a născut și a locuit aici. Artistul a importalizat frumusețea orașului său natal într-o sumedenie de picturi, iar studioul său amenajat în casa tatălui său din Aix poate fi vizitat. Acesta se află în Bastide du Jas de Bouffan, la mai puțin de jumătate de oră de mers pe jos de centrul vechi al orașului. Bastid este termenul specific regiuni Provence pentru o clădire de tip conac.

Atracții turistice în Aix-en-Provence

Deși nu aveam prea mult așteptări de al acest oraș, Aix-en-Provence a reușit să mă surprindă cu șarmul său vechi și atmosfera încântătoare. Indiferent de cât timp ai la dispoziție pentru a explora capitala regiunii Provence, cu siguranță îți vei dori să te reîntorci de nenumărate ori.

Citește și: Aventuri la capătul lumii sau cum am descoperit magia Atlanticului în Soulac-sur-Mer

Tu ai vizitat Aix-en-Provence? Ce ți-a plăcut cel mai mult în acest oraș?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers