Admirând arta în muzeul "Galleria degli Uffizi" din Florenţa

Admirând arta în muzeul
 
 

După prima zi în care am admirat la pas centrul minunat al Florenţei şi principalele atracţii, a doua zi de dimineaţă am mers direct la muzeul "Galleria degli Uffizi" pentru câteva ore de admirat tablouri şi sculpturi, adică să ne culturalizăm. Laughing

Recunosc că partea cu vizitarea de muzee şi galerii de artă este preocuparea lui Ioana, jumătatea mea mai bună, deci să nu vă aşteptaţi să fiu foarte entuziasmat când vă povestesc de astfel de obiective Tongue Out Dar am tăria de caracter să recunosc, la fel cum s-a întamplat cu Muzeele din Vatican, că până la urmă m-am bucurat de cele 2 ore petrecute acolo. Acum cred că recunosc cu uşurinţă un tablou cu subiectul "L'adorazione dei maggi" întrucăt am văzut peste 20, cu oameni grasuţi, fibraţi sau normali!

Galleria di Uffizi, Florenta

Intrarea în muzeu este aglomerată toată ziua

Galeriile Uffizi din Florenţa înseamnă un etaj cu tablouri şi sculpturi aranjate pe diverse subiecte şi grupate în 45 de încăperi. Dintre pictorii care mi-au rămas în memorie menţionez Caravaggio, Botticelli, Lippi, Leonardo da Vinci şi Michelangelo (pictorul, şi nu cel din Ţestoasele Ninja!).

Galleria di Uffizi, Florenta

Camera cu lucările lui Botticelli

Galleria di Uffizi, Florenta

"Cele 7 virtuţi" de Botticelli şi Piero del Pollaiolo

Galleria di Uffizi, Florenta

"Tati, mai sunt multe picturi ?!"

Dintre lucrările pe care le-am reţinut întrucât mi-au plăcut menţionez "Naşterea lui Venus" de Botticelli, "Eliberarea Andromedei" de Piero di Cosimo şi "Încoronarea Fecioarei" de Filippo Lippi. Dacă ar trebui să aleg şi o versiune preferată de "L'adorazzione dei Maggi" cred că o prefer pe cea a lui Botticelli. Picturile "Fecioara Maria cu pruncul" de Correggio, "Palatul Dogilor din Veneţia" de Canaletto, "Cele 7 virtuţi" de  Botticelli şi Piero del Pollaiolo şi "Primavera" de Botticelli sunt pe lista lui Ioana. 

Am remarcat şi două tablouri numite "Adam şi Eva", realizate de Baldung Grien, un ucenic a lui Albrecht Durer, care a copiat opera maestrului Durer şi a adăugat faţă de pictura iniţială câteva animale în fundal pentru mai mult realism : un cerb şi un fazan în spatele lui Adam şi o leoaică în spatele Evei. Cine a prins aluziile ? Laughing

Galleria di Uffizi, Florenta

Galleria di Uffizi, Florenta

Coridorul în formă de U este plin cu statui

Nu am decât câteva poze să vă arăt de aici deoarece este interzisă fotografierea, dar eu tot am întrebat în cateva camere şi mi s-a permis (în majoritatea a fost un NO ferm!).

Turul îl începi la etajul doi care găzduieşte 45 de săli pline cu tablouri, şi apoi poţi să te intorci prin sălile de la etajul întâi, dar care găzduiesc expoziţii temporare. Acum era o expoziţie cu tematica "Anii de aur a Bolognei". La etajul doi, există şi o terasă de unde poţi să admiri domul din depărtare şi respectiv turnul Palazzo Vecchio din apropiere.

Galleria di Uffizi, Florenta

O poză de nota 10 pe terasa de la etajul 2

Galleria di Uffizi, Florenta

Irina căutând de zor pe harta muzeului ieşirea!

Am lăsat pe final detaliile tehnice : intrarea costă 11 Eur de persoană. Coada la intrare era destul de mare şi se estima un timp de aşteptare de 50-60 de minute. DAR, italienii au fost foarte creativi, şi există posibilitatea "to skip the line" pentru o taxă adiţională de 4 Eur de persoană. Recunosc, am plătit aceasta "taxă de şmecher" deoarece mai doream să vizităm şi Palazzo Pitti în ziua respectivă (justificări pentru lene se găsesc uşor Smile).

Galleria di Uffizi, Florenta

În Florenţa sunt multe muzee şi galerii de artă dar din câte citisem pe net înainte, "Galleria degli Uffizzi" este cel mai vestit muzeu din Florenţa care trebuie vizitat neapărat. În urma acestei vizite preferatul nostru rămâne totuşi Muzeul Orsay din Paris (care găzduieşte operele lui Van Gogh şi a altor pictori impresionişti), totuşi lucrările din perioada renaşterii au şi ele farmecul lor.

PS : Nu am apucat să vizităm Palazzo Pitti, despre care am înţeles că are la rândul lui multe de arătat curioşilor.

Dacă aveţi întrebări sau mai doriţi alte amănunte lăsaţi un mesaj şi vă răspund cu plăcere.

Până la povestea următoare vă transmit doar gânduri de bine!

 

Citeşte şi celelalte articole legate de city-break-ul meu italian : despre Florenţala pas prin VeneţiaFlorenţa văzută din Campanileo după-amiază în Bolognascurt ghid de mers cu trenul în Italia şi ce am învăţat în concediul din Italia.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers