Aachen – locul în care oamenii l-au păcălit pe diavol

Aachen – locul în care oamenii l-au păcălit pe diavol
 
 
 

Cu toate că Aachen nu este o destinație turistică atât de cunoscută precum Berlin, München, Dresden sau Hamburg, orășelul german de la granița cu Belgia are o încărcătură istorică deosebită. Orașul l-am vizitat în 2010, an în care Essen a fost desemnat una dintre cele trei capitale culturale europene. Cu această ocazie, întreaga zonă Ruhr din landul Nord-Rhein Westfalen a avut un statut turistic special.

Legenda domului din Aachen

Aachen

În centrul orașului se află cel mai important obiectiv al său, Domul din Aachen, faimos pentru capela sa octogonală construită în timpul lui Carol cel Mare (Charlemagne în franceză sau Karl der Große în germană). Legenda spune că locuitorii Aachenului rămăseseră fără resursele necesare terminării construcției capelei palatine. Văzându-i în dificultate, diavolul "binevoitor" le-a propus un târg. Aceștia primeau banii necesari în schimbul unui singur lucru: primul suflet care intra în capela nou construită trebuia să fie al lui.

Aachen

Oamenii au acceptat fără să stea prea mult pe gânduri, apreciind că un singur suflet în schimbul banilor e un târg mai mult decât avantajos. Zis și făcut. Odată capela construită, ca să vezi, nimeni nu îndrăznea însă să pășească înauntru. Șireți din fire, oamenii au decis să trimită mai întâi o lupoaică. Diavolul nu precizase al cui trebuie să fie sufletul. Văzându-se tras pe sfoară, satana smulge furios inima din pieptul lupoaicei și se îndreaptă spre ieșire.

Aachen

Trântind ușa puternic, diavolul își prinde și un deget în clanță, acesta rămânându-i acolo. Se spune că dacă bagi mâna în sistemul de deschidere al porții poți simți ceva ce ar semăna cu un deget.

Capela cu 8 laturi

Aachen

Forma octogonală a capelei și alternanța negru-alb precum și utilizarea mozaicurilor au fost influențe clare ale arhitecturii bizantine. De altfel, piatra din care a fost construit tronul a fost adusă de la Ierusalim, iar în podea se găsește o altă lespede de piatră pe care se spune că a pășit însuși Iisus. Totul a fost cu multă grijă construit pentru a susține ideea conducătorului de drept divin. A unsului lui Dumnezeu. Carol cel Mare era considerat, pe lângă căpetenia comunității, și intermediarul dintre om și divinitate.

Aachen

Vacanță de primăvară la Berlin

Vacanță de primăvară la Berlin

3 nopţi cazare, zbor din Bucureşti şi Timişoara
de la 160 Eur
vezi detalii »

Construcția este copleșitoare. Într-o raclă de aur, bătută cu pietre prețioase, se află rămășițele împăratului. Considerându-l aproape un sfânt, generațiile următoare de conducători ai imperiului l-au luat drept model. De-a lungul secolelor, capelei octogonale au fost adăugate alte părți ce astăzi compun Domul din Aachen. Orașul mai păstrează și vechea curte a lui Carol unde se pot vizita și comorile domului ce includ obiecte de cult din diverse secole cu o valoare inestimabilă.

Petrece primăvara la Praga

Petrece primăvara la Praga

3 nopți cazare, mic dejun, zbor din București
de la 230 Eur
vezi detalii »

Aachen

Pe lângă importanța istorică, orașelul are și un farmec aparte. Centrul păstrează în mare parte elementele arhitecturale, de odinioară dar încurajează și arta modernă, mai ales prin elemente stradale destul de haioase.

Tu ce alte oraşe minunate din Germania ai vrea să vizitezi?

Bucură-te de primăvară la Londra

Bucură-te de primăvară la Londra

3 nopți cazare, mic dejun, zbor din București şi Timișoara
de la 185 Eur
vezi detalii »
 

HappyMonday.ro - Impreuna calatorim mai mult

De 5 ani descoperim locuri minunate impreuna prin povestile de pe site. Dorim ca prin noul nostru proiect - HappyMonday.ro - sa te ajutam sa calatoresti mai mult si astfel sa descoperi mult mai multe locuri.
In fiecare zi de luni iti dam idei noi de calatorii la #tarifeWOW, pentru ca tu sa descoperi locuri noi. Saptamana aceasta iti propunem ofertele de mai jos. Care te tenteaza?

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.