8 ruine industriale transformate în parcuri faimoase

8 ruine industriale transformate în parcuri faimoase
 
 

Una dintre cele mai populare trenduri în materie de urbanism este transformarea ruinelor industriale din marile orașe în spații pietonale și parcuri uriașe. Așa au apărut unele dintre cele mai faimoase parcuri din New York, Paris sau Tel Aviv, care demult nu mai amintesc de trecutul lor inestetic. Multe dintre aceste locuri nu mai seamănă deloc cu ruinele urâte care au fost odată, în timp ce alte parcuri au reușit să încorporeze vechile clădiri și instalații în peisajul verde. Iată care sunt cele mai fascinante astfel de ruine industriale transformate în parcuri.

High Line din New York

Unul dintre cele mai cunoscute astfel de proiecte, High Line este o oază de verdeață în mijlocul junglei urbane din New York. La un pas să fie demolată, fosta cale ferată suspendată odinioară deservea cartierul Meatpacking District din Manhattan fiind legătura principală între abatoare, fabrici de procesare și depozitele de carne.

Astăzi, High Line înseamnă peluze îngrijite, artă publică, șezlonguri și peisaje fenomenale cu râul Hudson, ce atrag peste 7 milioane de vizitatori în fiecare an. Inaugurat în 2009, acest proiect urbanistic a dat startul redezvoltării cartierele din vecinătate și a încurajat și alte orașe americane să transforme ruine industriale în zone verzi.

High Line New York

Fotografie preluată de pe xconomy.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

La Coulée Verte René-Dumont din Paris

Totuși, Paris a fost orașul care a început acest trend, transformând foste căi ferate în spații verzi. Creat în 1993 pe locul unei foste linii de navetiști, scoasă din folosință cu două decenii înainte, La Coulée Verte René-Dumont cunoscut și sub numele de Promenade Plantée se întinde pe aproape 5 kilometri, de la Bastille, până la centura de ocolire a Parisului, traversând arondismentul 12. Cea mai populară secțiune este Viaduc des Arts, format din 64 de arcuri sub care se adăpostesc ateliere ale artizanilor și artiștilor locali.

La Coulée Verte René-Dumont din Paris

Fotografie preluată de pe france.fr. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Landschaftspark din Duisburg, Germania

În mijlocul unei foste zone industriale, o fabrică de oțel și fontă a fost regândită drept spațiu pentru evenimente și sporturi de aventură. Este vorba despre Landschaftspark în orașul Duisburg. Aici turnurile și cuptoarele înalte au primit o nouă viață ca pereți de alpinism, în timp de un bazin în care înainte se ținea combustibil acum este cel mai mare centru de scufundări acoperit din Europa, având până și un recif de corali artificial și o epavă.

Deși parcul a fost amenajat de o întreagă echipă de experți în peisagistică, plantele care au crescut în mod natural au fost lăsate să se dezvolte, astfel încât acum abia dacă mai recunoști bătrâna fabrică.

Landschaftspark

Fotografie preluată de pe lieblingsplatz-niederrhein.de. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Gas Works Park din Seattle

De-a lungul a 600 de metri din faleza Lacului Union a fost amenajat o uriașă zonă verde ce a "înghițit" rămășițele unei foste rafinării din Seattle. Din Gas Works Park poți admira și una dintre cele mai frumoase priveliști cu orizontul metropolei americane, cu hidroavioane decolând de pe lac spre Insulele San Juan.

Deschis în anii ’70, Gas Works este un exemplu timpuriu de spațiu public post-industrial. Recent, Seattle a reușit să transforme o altă zonă părăsită din Golful Elliott într-un parc de sculpturi pe mai multe etaje numit Olympic Sculpture Park.

Gas Works Park

Fotografie preluată de pe youinseattle.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Sugar Beach din Toronto

Cea mai populară zonă din Toronto pe timp de vară, Sugar Beach a fost inițial o parcare enormă într-o zonă industrială părăsită, pe malul lacului Ontario. Astăzi este unul dintre cele mai îndrăgite locuri din cartierul East Bayfron. Numită după rafinăria de zahăr care se află în apropiere, această plajă urbană găzduiește o "colecție" permanentă de umbrele roz, 150 de șezlonguri și o promenadă mărginită cu copaci.

Sugar Beach din Toronto

Fotografie preluată de pe waterfrontoronto.ca. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Parcul Ariel Sharon din Tel Aviv

În Parcul Ariel Sharon din Tel Aviv vizitatorii se pot plimba printre sculpturi uriașe realizate din gunoaie, ce reprezintă trecutul acestui parc – acela de groapă de gunoi. După cinci decenii de folosință, halda avea peste 60 de metri înălțime, punând în pericol bazinele de recepție ale zonei, precum și avioanele de la Aeroportul Internațional Ben Gurion, din apropiere, din cauza stolurilor de păsări care își făceau veacul aici.

În 1998 groapa de gunoi a fost închisă, iar acum halda, acoperită cu o folie de plastic și vegetație, le oferă vizitatorilor priveliști superbe cu orașul israelian oglindit în valurile mării. În continuare, zona se va transforma într-un adevărat Central Park de peste 8 kilometri pătrați, cu grădini, lacuri artificiale, un sistem complex de alei și piste de bicicletă, precum și cu un amfiteatru cu 50.000 de locuri.

Parcul Ariel Sharon din Tel Aviv

Fotografie preluată de pe haschult.de. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Baana din Helsinki

Cel puțin 5.000 de cicliști călătoresc în fiecare zi pe Baana din Helsinki, o fostă linie de cale ferată pentru trenuri de marfă. Numele acestei rute înseamnă chiar drum, iar administrația locală din Helsinki speră să extindă ruta de 1,3 kilometri la nu mai puțin de 130 de kilometri, pentru a încuraja folosirea bicicletei, chiar și pe timp de iarnă.

Baana Helsinki

Fotografie preluată de pe kuntatekniikka.fi. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Seoullo 7017 din Seul

În centrul orașului Seul, un fost pasaj de 800 de metri lungime este acum o "grădina din cer", o arteră pietonală mărginită de 24.000 de plante și zeci de cafenele. Numele Seoullo 7017 amintește de anul în care vechea autostradă a fost inaugurată – 1970, și anul în care a fost transformată – 2017.

Seul este și unul dintre puținele orașe din lume care a început o practică cunoscută drept "daylighting", redeschiderea canalelor care au fost acoperite cu asfalt. Cel mai important proiect de acest fel a fost eliminarea unei autostrăzi suspendate pentru a redescoperi canalul Cheonggyecheon, în 2005, care va face parte dintr-un uriaș parc urban.

Seoullo 7017 din Seul

Fotografie preluată de pe aasarchitecture.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Care dintre aceste proiecte urbanistice ți se pare cel mai interesant?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers