8 atracţii turistice pe care să nu le ratezi în Lisabona

8 atracţii turistice pe care să nu le ratezi în Lisabona
 
 

Lisabona este una dintre cele mai interesante și neobișnuite capitale europene. Cu o atmosferă cosmopolită și o istorie minunată ce și-a lăsat amprenta peste întregul oraș, Lisabona este un adevărat muzeu în aer liber, cu edificii colorate și monumente superbe, toate legate între ele de iconicele funiculare, ce se plimbă agale pe coline, printre localnicii veseli și pe ritmurile de fado. Dacă plănuiești să vizitezi capitala Portugaliei, iată care sunt atracțiile turistice pe care nu trebuie să le ratezi în Lisabona.

Castelul Sao Jorge

Castelul Sao Jorge

Fotografie preluata de pe foundtheworld.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Una dintre cele mai faimoase atracții turistice din Lisabona, Castelul Sao Jorge se înalță impunător peste districtul Alfama, cel mai vechi din oraș. Cu parapeții săi uriași, un muzeu interactiv și un sit arheologic interesant, Castelul Sao Jorge este o alegere minunată pentru întreaga familie. Pe acest loc s-a aflat o fortăreață încă din epoca fierului, iar de-a lungul timpului au fost ridicate mai multe castele și cetăți de mauri și creștini care s-au luptat pentru acest oraș. Totuși, atracția principală a acestui loc sunt peisajele de vis peste întreaga Lisabona, râul Tagus și Oceanul Atlantic. Pentru priveliști și mai frumoase, într-unul dintre turnurile castelului se află o cameră obscură cu un periscop prin care poți admira o panoramă de 360 de grade a orașului de la poalele fortăreței.

Oceanariumul din Lisabona

Oceanariumul din Lisabona

Fotografie preluata de pe touristicattractions.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Oceanariumul din Lisabona este unul dintre cele mai mari și fascinante acvarii din lume. Realizat pentru Expoziția Mondială din 1998, în Parcul Națiunilor (Parque das Nações), oceanariumul găzduiește un impresionant număr de pești și animale marine, inclusiv zeci de specii de păsări. Acvariul este împărțit în patru habitate ce recrează ecosistemele din oceanele Atlantic, Pacific, Indian și Antarctic. Aici vei avea ocazia de a admira peștii colorați, colonii de pinguini și vidre de mare care își petrec mai tot timpul lenevind sub privirile curioase ale vizitatorilor.

Museu do Oriente

Museu do Oriente

Fotografie preluata de pe openbuildings.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Nu departe de centrul orașului, se află unul dintre cele mai fascinante muzee din Lisabona. Museu do Oriente sau Muzeul Orientului prezintă într-un mod interactiv prezența Portugaliei în Asia și Orientul îndepărtat. Frumos amenajată, colecția amplă a muzeului te poartă printr-o călătorie prin India, Japonia, Myanmar, Timor și Macau. Atracția principală este o poartă uriașă din secolul al XVII-lea adusă din India, cu decorații din bronz și fier, ce te întâmpină la primul etaj al muzeului.

Barrio Alto

Barrio Alto

Barrio Alto, un district amenajat în 1513, este un loc cu adevărat fascinant, ce se schimbă dramatic odată cu apusul soarelui. În timpul zilei, acest district boem este calm și relaxat. Străzile construite în pantă sunt în mare parte invadate de turiști care merg din magazin în magazin în căutarea suvenirurilor perfecte. Pitorescul cartier Bica din acest district găzduiește faimosul funicular ce transportă localnicii obosiți pe colinele mărginite de clădiri colorate încă din 1892. Dar, odată ce se așterne noaptea, Barrio Alto prinde viață. Restaurantele își deschid porțile pentru vizitatorii înfometați, în timp ce din barurile mult prea înghesuite se revarsă în stradă mulțimi de petrecăreți și ritmuri electrizante de fado.

Torre de Belem

Torre de Belem

Fotografie preluata de pe bemusedbackpacker.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Un alt loc emblematic din Lisabona, Torre de Belem sau Turnul din Belem se înalță peste locul în care râul Tagus se varsă în ocean și este simbolul Perioadei Marilor Descoperiri ale Portugaliei din timpul secolului al XVI-lea. Finalizat în 1521, acest turn uriaș se mândrește cu o fațadă frumos decorată cu motive marine. Încăperea cea mai fascinantă din turn se află la etajul al doilea: Încăperea Regelui, o loggia renascentistă cu arcade elegante. Cei care vor urca scările circulare abrupte până în vârful Turnului din Belem vor fi răsplătiți cu panorame excepționale.

Museu Nacional do Azulejo

Museu Nacional do Azulejo

Fotografie preluata de pe Facebook. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Deși nu se află în zona turistică din Lisabona, Muzeul Național al Faianței (Museu Nacional do Azulejo) nu ar trebui să lipsească de pe lista ta cu locuri de vizitat în acest oraș. Colecția unică de plăci de ceramică albastră numite "azulejo" cu modele fascinante te va fermeca pe loc. Acest muzeu este găzduit în Biserica Madre de Deus și este singurul muzeu din Portugalia dedicat aceste forme de artă. Colecția permanentă datează din perioada maură, fiind împărțită în panouri uriașe cu modele intricate. Biserica Madre de Deus este la fel de fascinantă, interiorul acestui lăcaș de cult din secolul al XVI-lea fiind unul dintre cele mai opulente din Portugalia, cu decorațiuni superbe din aur, un panou din azulejos din secolul al XVII-lea și un altar impresionat în stil rococo.

Liftul Santa Justa

Liftul Santa Justa

Înălțându-se peste acoperișurile din cartierul Baixa, în inima Lisabonei, liftul Santa Justa, un ascensor neo-gotic, este metoda cea mai excentrică de transport din oraș. Inaugurat în 1901, liftul Santa Justa a fost conceput ca o metodă rapidă de a ajunge din Baixa în Largo do Carmo din Barrio Alto. Astăzi, ciudatul lift este folosit mai mult de turiștii care adoră să fie transportați 32 de metri în înălțime în cabinele frumos decorate cu lambriuri de lemn, care se opresc fix sub terasa superioară. De acolo poți admira panorame minunate cu străzile întortocheate și multicolore ce șerpuiesc sub lift, piațete pitorești și omniprezentul castel Sao Jorge.

Mănăstirea Jeronimos

Mănăstirea Jeronimos

Fotografie preluata de pe hollandamericablog.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Unul dintre cele mai frumoase locuri din Lisabona, Mănăstirea Jeronimos este un monument impresionant cu o importantă însemnătate istorică și culturală. Aflat pe malul râului, în pitorescul cartier Belem, mănăstirea a fost construită de regele Manuel I în 1501, în cinstea legendarei călătorii a lui Vasco da Gama în India, în 1498. Astfel, Mănăstirea Jeronimos nu este doar un lăcaș de cult, ci și un simbol al bogăției din Perioada Marilor Descoperiri. Construcția mănăstirii a fost sponsorizată din comerțul cu condimente pe care da Gama le-a adus din India. Astăzi, curioșii pot admira mormântul marelui explorator, aflat în Biserica Santa Maria din cadrul mănăstirii.

Tu ai vizitat Lisabona? Ce alte atracții turistice din acest oraș excepțional ai adăuga pe lista noastră?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers