8 atracţii turistice naturale din zona Mara-Cosău-Creasta Cocoşului

8 atracţii turistice naturale din zona Mara-Cosău-Creasta Cocoşului
 
 

Dacă dorești să planifici o vacanţă în Maramureşul istoric, destinaţia Mara-Cosău-Creasta Cocoşului este perfectă pentru călătorul care poftește la vremurile de odinioară în care oamenii îşi croiesc încă drumurile prin sate cu căruţa, trudesc la fân doar cu puterea braţelor, își confecţionează singuri straie şi clopuri şi au credinţa nezdruncinată în rânduiala lăsată de Dumnezeu pe pământ. Destinaţia ecoturistică Mara-Cosău-Creasta Cocoşului oferă o multitudine de atracţii naturale, dar şi atracţii de cult, pe care sunt sigură că vei dori să le dezvălui, aşa că am pregătit o listă de 8 minuni ale naturii pe care nu trebuie să le ratezi în Maramureş.

#1 Creasta Cocoşului

Creasta Cocoşului este o arie protejată deosebit de frumoasă din zona Mara-Cosău a Maramureşului. Formaţiunea andezică spectaculoasă s-a format din craterul unui vulcan care a erupt şi a primit numele pe care îl poartă astăzi datorită asemănării cu o creastă de cocoş. Aria protejată include atât stânca cu nume sugestiv, cât şi o zonă de tufăriş de ienupăr, afin şi pădure de făget, la o altitudine medie de 1200 m. Cei care aleg să facă o drumeţie prin regiune trebuie să ştie că zona învecinată este habitatul pentru exemplare superbe de urs, râs şi acvile.

Creasta Cocosului

#2 Tăul Morărenilor

La 886 m altitudine, în apropiere de Creasta Cocoşului, se află şi Tăul Morărenilor. Unicitatea acestui loc este dată de faptul că lacul este la început de formare, fiind un habitat acvatic deosebit pentru ţara noastră, nemaiîntâlnit şi în alte regiuni. În plus, lacul este înconjurat de o pădure de arini ce creează un peisaj idilic în împrejurimi.

#3 Tăurile Chendroaiei

Tăurile Chendroaiei sunt alte lacuri din zona Mara-Cosău-Creasta Cocoşului pe care poţi alege să le descoperi într-o drumeţie. Situate la 1043 m altitudine, lacurile nivale, periglaciare, se află pe versantul nordic al Munţilor Gutâi. De-a lungul lacurilor vei descoperi şi plante carnivore, specii relict din era glaciară.

Indicatii trasee

#4 Pădurea Crăiască

Rezervaţia forestieră şi peisagistică de 44 ha, Pădurea Crăiască include exemplare deosebite de stejari şi goruni cu vârste seculare, dar şi exemplare mai tinere de larice şi pin. Pădurea de seminţe este populată de numeroase păsări şi flori colorate.

#5 Lacul Gavril

Cel mai mare lac de mină din România, Lacul Gavril s-a format prin prăbuşirea minelor de sare abandonate în anii 50. Cu 30 m adâncime şi o suprafaţa uriaşă de 23541 m², lacul este sărat doar în adâncime, păstrând spre suprafaţă o peliculă de apă dulce populată de numeroase specii de peşti.

Maramures

#6 Tăurile de la Hoteni

Complexul natural Tăurile de la Hoteni include 3 lacuri şi un tinov, dar şi o faună şi o floră bogate şi diversificate, cu plante carnivore, 150 specii de alge, peşti şi broaşte ţestoase de apă dulce şi o sumedenie de alte plante şi animale deosebite.

#7 Cheile Tătarului

Pentru cei dornici de o drumeţie mai lungă, Cheile Tătarului sunt destinaţia ideală. Unice în ţara noastră prin formare, cheile străbat Valea Brazilor, acoperită perfect de roci andezitice şi, aşa cum îi spune şi numele, de păduri dese de conifere. În plus, desimea pădurii şi pereţii stâncoşi abrupţi au permis formarea unor pături de muşchi şi licheni nemaiîntâlnite în alte regiuni din ţara noastră.

#8 Turbăria Iezerul Mare

Turbăria Iezerul Mare este un adevărat monument al naturii şi una dintre cele mai bine conservate mlaştini oligotrofe din judeţ. Aceasta se află în apropiere de localitatea Deseşti, la 1014 m altitudine şi ocupă aproape 100 hectare. Flora de tinoave, apele Iezerului Mare şi păşunile montane colorează peisajul minunat de aici.

Ce alte atracţii turistice ai mai adăuga listei noastre din zona Mara-Cosău-Creasta Cocoşului?

Asociația Ecologic

Realizat in colaborare cu: Asociația Ecologic

Zona Mara – Cosău – Creasta Cocoșului ocupă văile formate de râurile Mara și Cosău și este mărginită la sud de Rezervația Naturală Creasta Cocoșului.

Află mai multe despre Asociația Ecologic >

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers