7 motive pentru o vacanţă la Sovata

7 motive pentru o vacanţă la Sovata
 
 
 

Staţiunea montană Sovata este aşezată la poalele Munţilor Ghiurghiului, în imediata apropiere a oraşului cu acelaşi nume, la o altitudine de 475-600 m. Înconjurată de dealuri împădurite cu fagi, carpeni, ulmi, castani, brazi şi stejari, cât şi de Muntele de Sare, Sovata oferă posibilităţi excelente pentru odihnă şi relaxare.

Sovata este un loc care se poate vizita în orice sezon, un loc deosebit, recunoscut la nivel european încă din anul 1850. Pe timpul verii te poţi bucura de o mulţime de atracţii turistice pentru care Sovata a devenit atât de îndrăgită, iar iarna Sovata este un loc care pune la dispoziţia iubitorilor de zăpadă numeroase pârtii pentru ski, ski fond şi săniuş, dotate cu teleski. 

Chiar dacă nu are dotările staţiunilor din alte ţări, împrejurimile şi bogăţiile naturale sunt un atu pentru acest loc, motiv pentru care foarte mulţi străini îşi petrec concediul la Sovata. Îți prezint o serie de obiective turistice din Sovata pe care să le vizitezi în cazul în care te decizi să îţi petreci vacanţa în aceasta zonă. Îți propunem și câteva locuri de cazare în Sovata perfecte pentru tine!

Lacurile din Sovata

Lacurile din Sovata sunt renumite atât pentru efectul terapeutic, cât şi pentru fenomenul de heliotermie, fiind si unele dintre cele mai populare obiective turistice din Sovata.  Deasupra apei sărate, există un strat de apă proaspătă provenită din precipitaţii.  Acest strat de apă proaspătă nu se amestecă cu apa sărată, ci se menţine la suprafaţă, acţionând ca un izolator termic. Astfel, temperatura apei din lacuri variază în funcţie de acumularea căldurii solare în apa sărată.

În Sovata există în total şase lacuri sărate, două cu apă dulce şi un alt lac sărat transformat în mlaştină (Lacul Şerpilor). Cele sărate sunt de tip carstic, formate în doline de sare în depresiuni mici sau mari, însă formarea lor este legată şi de exploatarea sării din trecut. Principalele lacuri din Sovata sunt: Lacul Ursu, Lacul Negru, Lacul Aluniş, Lacul Mierlei, Lacul Verde şi Lacul Roşu ca lacuri cu ape sărate şi Lacul Paraschiva şi Lacul Dulce ca lacuri cu apă dulce.

Dintre toate se remarcă Lacul Ursu, unul dintre cele mai populare obiective turistice din Sovata, unic în Europa, fiind și unul dintre cele mai mari lacuri sărate, heliotherme din Europa. În trecut teritoriul acestui lac era ocupat de fanat, purta numele de Groapa lui Cristofor şi era străbătut de pârâul Criş-Topliţa. Numele provine de la localnici datorită faptului că se aseamănă cu o piele de urs întinsă, actuala formă căpătândo în anul 1881.

Concediu relaxant în Zakynthos

Concediu relaxant în Zakynthos

7 nopţi cazare, mic dejun, zbor din București
de la 445 Eur
vezi detalii »

Lacul Roşu de lângă Sovata şi-a primit numele de la faptul că în el traieşte un crustaceu inferior, Artemia salina, de culoare roşie. Suprafaţa lacului este de 1600mp. Fundul lacului este acoperit cu un strat gros de nămol cu conţinut ridicat de sulfat de fier şi calciu.

Cel mai vechi lac al staţiunii Sovata este Lacul Negru, de origine antropica, şi este vestit pentru nămolul terapeutic extras şi folosit în diferite tratamente, însă rezervele de nămol s-au epuizat cu timpul.

Muntele de sare

Un alt obiectiv important, care se află printre cele mai fascinante atracții din Sovata, este impresionantul masiv de sare, o cută diapiră din Praid care se întinde până în Sovata pe 1600 m lungime şi 500 m lăţime, terminându-se la Sokoze pe Muntele de Sare. Cele mai înalte puncte ale Muntelui de Sare sunt Vf. Zoltan de 555m şi Vf. Sarea de 533m.

Corund

Corund se situează lângă drumul naţional 13 A, la 11 km de Praid şi 18 km de Sovata. Este una din cele mai mari comune ale judeţului Harghita şi cea mai renumită aşezare a Ţinutului Sării. Numele de Corund este inseparabil de ceramica populară, fiind unul din centrele olăritului popular din Transilvania. Vei avea o surpriză placută când vei intra în comună, deoarece fiecare gospodărie de aici reprezintă un mic atelier. Îţi trebuie minim 1-2 ore alocate pentru a intra în fiecare atelier sau magazin. Cu puţină răbdare poţi găsi şi lucruri foarte frumoase, care pot fi achiziţionate drept amintire de concediu. Corund este cu siguranță unul dintre principalele obiective turistice de neratat din apropiere de Sovata.

Vacanță de neuitat în Corfu

Vacanță de neuitat în Corfu

7 nopţi cazare, all inclusive light, zbor din Bucureşti
de la 565 Eur
vezi detalii »

Salina Praid

Una dintre cele mai mari mine de sare atât din România, cât şi din Europa, este Salina Praid, ale cărei începuturi istorice datează din epoca romană. Prin exploatări masive de sare au rămas goluri subterane de mari dimensiuni, unde s-a individualizat un microclimat de salină, cu temperaturi relativ constante, între 14-16 C şi  umiditate scăzuta 66-70%.

În inima muntelui de sare se ajunge cu autobuzul, printr-un tunel lung de 1.500 de metri, apoi accesul în salină se face coborând 300 de trepte abrupte. Subteran, la o adâncime de 120 de metri, s-a format un adevărat oraşel. Găseşti aici începând de la cafenele, billiard, bibliotecă până la terenuri de joacă pentru copii. Aerul este puternic ionizat, deosebit de eficient în tratarea afecţiunilor respiratorii.

Salina Praid se află la mai puțin de 10 kilometri de Sovata.

Lacul Roşu

Lacul Rosu sau Lacul Ucigaş este un lac vrăjit, ale carui ape au culori nemaîntâlnite, roşiatice şi se află la 75 de km de Sovata. Este cel mai mare lac natural montan din România, numele provenind de la Pârâul Roşu, care traversează straturi de culoare roşie, cu oxizi şi hidroxizi din fier.

Lacul Roşu s-a format în urma cu 187 de ani, prin desprinderea unei bucăţi din Muntele Ghilcos în urma unor furtuni şi ploi torenţiale. Bucata de munte a blocat pârâurile Licas, Valea Oii şi Pârâul Roşu. Martori actuali ai calamităţii naturale de atunci sunt cioturile de molid rămase în apă. Cu adevărat spectaculoasă este priveliştea ce se revarsă în faţa turiştilor, o pădure scufundată în lac din care se mai văd ici colo trunchiurile brazilor ce în trecut formau o pădure.

Cheile Bicazului

In aval de Lacu Rosu încep Cheile Bicazului, chei în Carpaţii Orientali, pe valea râului Bicaz, care reprezintă graniţa dintre Transilvania şi Moldova. Cheile Bicazului fac parte din Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, care are ca arii protejate Lacu Roşu, Cheile Bicazului, Hăşmaşul Mare.

Drumul din aceste chei este format din serpentine ameţitoare. Un alt aspect demn de ţinut seama este faptul că în această zonă există peşteri şi ele de o frumuseţe nemaipomenită, ascunse între pereţii de calcar ai stâncilor. Printre aceste peşteri amintim de Peştera Neagră, de Peştera Cascada, dar şi de avenele Licas şi Trei Intrări.

Pe parcursul serpentinelor din Chei există mici magazine cu suveniruri, produse lucrate de artizanii români şi de cei maghiari din zona.

Acest traseu spectaculos se află la aproximativ 80 de kilometri de Sovata și merită pe deplin să îl parcurgi.

Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana este un lac de origine vulcanică, fiind singurul astfel de lac de pe întreg teritoriul României. Este situat în masivul Ciumatul Mare, de pe stânga Oltului, în apropiere de Tuşnad. Lacul Sfânta Ana se află la o altitudine de 946 m şi are o formă aproape circulară, similar cu o paletă de pictor. Lacul îşi completează apele numai din precipitaţii, neavând izvoare, iar puritatea apei se apropie de aceea a apei distilate.

Daca vrei să circuli cu maşina pe lângă lac trebuie să plateşti o taxă de aproximativ 10 lei, taxa de mediu. Dacă ai timp, fă un ocol al lacului mergând pe potecuţa ce îl înconjoară. E o plimbare foarte liniştitoare.

O plimbare cu barca pe lacul Sf. Ana e mai mult decât relaxare, asta şi pentru că zona este puternic ionizată negativ, iar oamenii locului spun că efectele asupra sistemului nervos se simt imediat.

Există şi o parte mai puţin ştiută a rezervaţiei, Lacul cu muşchi, unde practic, dacă stai mai mult eşti înghiţit de mlaştină. Nu numai oamenii trebuie să fie atenţi, ci şi micile vieţuitoare, pentru că sunt plante carnivore. Deși se află la o distanță ceva mai mare de Sovata (aproximativ 150 de kilometri), trebuie să vizitezi acest loc minunat.

Locurile de cazare în Sovata sunt multe și variate. Iată ce vă recomandăm noi:

Sper că v-am convins că dacă alegeţi un sfârşit de săptămână în zona Sovata nu vă veţi plictisi. Voi ce ați vizitat în apropiere de Sovata?

Vacanța de vis în Croația

Vacanța de vis în Croația

7 nopți cazare, zbor din București
de la 450 Eur
vezi detalii »
 

HappyMonday.ro - Impreuna calatorim mai mult

De 5 ani descoperim locuri minunate impreuna prin povestile de pe site. Dorim ca prin noul nostru proiect - HappyMonday.ro - sa te ajutam sa calatoresti mai mult si astfel sa descoperi mult mai multe locuri.
In fiecare zi de luni iti dam idei noi de calatorii la #tarifeWOW, pentru ca tu sa descoperi locuri noi. Saptamana aceasta iti propunem ofertele de mai jos. Care te tenteaza?

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers