7 motive pentru o vacanță în Borșa, Maramureș

7 motive pentru o vacanță în Borșa, Maramureș
 
 

Despre Maramureș se zice că este una dintre cele mai frumoase regiuni ale României. Aici tradițiile încă se păstrează și turismul local promovează comori care nu pot fi găsite în altă parte a țării. Maramureșul este unic datorită stilului de viață clasic românesc, care pune accent pe obiceiuri, religie și o cultură aparte. În combinație cu peisajele rurale demne de admirat, această regiune a devenit regina frumuseților autohtone.

Orașul Borșa

Borșa este al treilea cel mai mare centru urban al județului Maramureș, din punct de vedere demografic, cu o populație de peste 27.000 de locuitori. Aici, turismul este foarte bine dezvoltat, iar călători din toate colțurile lumii vin să experimenteze tradițiile și obiceiurile vechi maramureșene. Acesta este locul ideal pentru a începe aventurile prin Maramureș. În apropierea localității Borșa, turiștii se pot plimba cu ultimul tren care funcţionează cu aburi, pe o cale ferată forestieră.

Localitatea Borșa atrage foarte mulți turiști pasionați de ski datorită multitudinii de pârtii pentru sporturile de iarnă, pe diverse grade de dificultate. Aici se află și una dintre cele mai înalte trambuline naturale din Europa (de 113 m), pe care se pot face sărituri cu schiurile. De asemenea, în stațiune se pot găsi și izvoare cu ape minerale bicarbonatate, calcice, magneziene și feruginoase, mofete și ieşiri vulcanice în pământ, folosite în tratarea diverselor afecțiuni renale și a bolilor pulmonare.

borsa

Fotografie preluata de pehartaromaniei.eu. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Cum ajungi în localitatea Borșa

Borșa se află la 47°39' latitudine nordică și 24°39' longitudine estică și se întinde pe o suprafață de 47.482 ha. Lungimea localității de-a lungul șoselei care o străbate este de 52 km, fiind una dintre cele mai lungi așezări din țară. Căile de acces sunt reprezentate de DN1C, DN18 și DN17, aeroporturile din Baia Mare, Cluj-Napoca sau Suceava și liniile feroviare din apropiere, plus maxi-taxi.

Harta atracțiilor turistice din Borșa

Obiective turistice lângă Borșa

Zona din jurul orașului Borșa oferă numeroase obiective turistice impresionante, precum rezervații naturale cu văi, cascade, vârfuri înalte, monumente ale naturii inedite, locuri și peisaje care îți taie răsuflarea, plus câteva atracții unice zonei. Iată șapte dintre locurile pe care le poți vizita dacă ești cazat în Borșa.

borsa maramures

Fotografie preluata de pe pehartaromaniei.eu. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Cimitirul Vesel din Săpânța

Cimitirul Vesel din Săpânța este cunoscut în întreaga lume datorită crucilor mormintelor de aici foarte viu colorate, care prezintă aspecte ale vieții și morții oamenilor îngropați aici. Majoritatea textelor sunt în versuri și au tentă umoristică; ideea pe care o exprimă este că moartea nu trebuie să fie un eveniment trist.

cimitirul vesel din sapanta

Fotografie preluata de pe minfo.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Parcul Naţional din Munţii Rodnei

Parcul Naţional din Munţii Rodnei este cel mai vizitat obiectiv turistic din Maramureș și cea mai mare arie protejată din nordul României. Această rezervație naturală deosebit de frumoasă include obiective turistice precum Ponorul BătrânaPeştera şi Izbucul Albastru al IzeiPeştera din Valea Cobăşel, Piatra ReaBila - Lala, Izvoarele Mihăiesei.

Parcul national din muntii rodnei

Fotografie preluata de pe lataifas.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Rezervația Pietrosul Rodnei

Este cea mai mare rezervație naturală complexă din nordul țării, iar Vârful Pietrosul Rodnei este și cel mai înalt vârf din întregul lanț al Carpaților Orientali, având 2 303 m. Cei care se încumetă să ajungă până aici sunt răsplătiți cu o priveliște magnifică asupra împrejurimilor. În cadrul rezervaţiei se pot admira lacuri glaciare (Iezerul Pietrosului, Buhaescu) și circuri glaciare (Zănoaga Mare, Zănoaga MicăBuhaescu, Zănoaga Iezerului).

rezervatia pietrosul rodnei

Fotografie preluata de pe bloguldecalatorii.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Mănăstirile din Maramureș

Maramureșul istoric ascunde o colecție impresionantă de biserici și mănăstiri specifice zonei, care au rezistat cu stoicism timpului. Printre acestea se enumără opt biserici din lemn, care au fost introduse în patrimoniul mondial al UNESCO: Biserica de lemn din BârsanaBudești, JosaniDeseștiPoienile IzeiȘurdeștiPlopișIeud Deal și Rogoz.

biserica de lemn din Barsana

Fotografie preluata de pe traveleurope.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Cascada Cailor

Cascada Cailor este cea mai înaltă cădere de apă din ţară şi una dintre cele mai spectaculoase. Aceasta este situată la 4 km (2 km cu telescaunul) de Complexul Turistic Borșa. Se poate ajunge la cascadă în direcția Poiana Runcu Ştiolului sau cu telescaunul. Întreaga regiune din jurul cascadei este impresionantă și merită admirată.

cascada cailor

Fotografie preluata de pe cunoastelumea.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Pasul Prislop

Pasul Prislop este situat la o înălțime de 1 413 m și este cea mai înaltă trecătoare din România. Aceasta leagă Maramureșul de Moldova. Iarna, trecătoarea este înzăpezită, însă vara de aici există o panoramă superbă asupra monumentelor naturii din zonă. Șoseaua care traversează trecătoarea este DN18.

popasul prislop

Fotografie preluata de pecabadan.wordpress.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Parcul Natural din Munţii Maramureş

Parcul Natural din Munţii Maramureş este o arie protejată de interes național, care are ca scop protejarea biodiversității zonei. Aici se pot admira pajiști, păduri, stâncării și văi, bogate în floră și faună specifică zonei. Se pot vizita minuni ale naturii precum Vârful Farcău, Lacul Vinderelu, Vârful MihăilecuCornu Nedeii, Ciungii Bălăsinii, Poiana cu narcise Tomnatec - Sehleanu sau Stâncăriile Sâlhoi - Zâmbroslavele.

parcul national din muntii maramuresului

Fotografie preluata de pe turistprinro.wordpress.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Unde te cazezi la Borșa?

Dacă alegi să mergi într-o expediție prin Maramureș, ți-am pregătit câteva locuri de cazare în Borșa potrivite pentru vacanța ta. Dacă vrei să experimentezi tradițiile specifice în mai multe localități din zonă, avem pentru tine și câteva oferte de vacanță în întreg județul Maramureș.

Tu ai fost la Borșa? Povestește-ne experiența ta!

PortalTurism.com

Realizat in colaborare cu: PortalTurism.com

PortalTurism.com este cel mai modern portal de turism din România. Aici veți găsi mii de oferte turistice ale agențiilor de turism colaboratoare, un ghid turistic cuprinzător, vă puteți rezerva bilete de avion online sau cazare la pensiunile și hotelurile din țară. PortalTurism.com - Vacanța ta e aici!

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers