7 lucruri pe care trebuie să le faci într-o vacanţă în Kuala Lumpur

7 lucruri pe care trebuie să le faci într-o vacanţă în Kuala Lumpur
 
 

Kuala Lumpur, capitala Malaeziei, este un oraş superb care te va impresiona din prima clipă. Având ca simbol foarte cunoscut Turnurile Petronas, acest oraş multicultural vă poate oferi o imagine a Malaeziei moderne dar şi să descoperi câteva fragmente din zbuciumata ei istorie. Kuala Lumpur te ajută să te familiarizezi cu această nouă lume, înainte de a începe să explorezi Malaezia pe îndelete. 

1. Vizitează Turnurile Petronas

Kuala Lumpur

Ȋn anul construcţiei lor, 1998, Turnurile Petronas erau cele mai înalte din lume şi au rămas aşa până în 2004 când o altă construcţie (din Taiwan) le-a luat locul în top. Până în vârful antenelor, turnurile măsoară în totalitate 450 de metri, au 88 de etaje, sunt unite printr-un pod la etajul 41 şi găzduiesc, în interior, sediile celor mai mari corporaţii din lume precum şi un uriaş mall. Ȋn schimbul unei taxe modice (1$), se poate urca până la sky bridge (etajul 41) pentru o superbă privelişte asupra oraşului, dar o astfel de vizită se programează din timp pentru că este permis un număr limitat de vizitatori pe zi.

Ȋn perioadele aglomerate ( vacanţa de Crăciun şi An Nou) este necesară o programare de cel puţin şapte zile în avans, ceea ce este destul de dificil, din moment ce o vacanţă medie în capitala Malayesiei numără 3-5 zile. Un alt lucru foarte dificil de realizat în legătură cu Turnurile Petronas este găsirea unui loc propice care să-ţi permită încadrarea în totalitate a Turnurilor într-o fotografie. Smile

2. Fă o plimbare cu double decker-ul (Hop on Hop off)

Când nu ai prea mult timp la dispoziţie, dar vrei să vezi cât mai multe dintr-un oraş, cel mai bine este să te urci într-un autobuz turistic double decker. El te va duce în cele mai importante puncte turistice, poţi să cobori oriunde şi apoi să te urci din nou în următoarea staţie, este foarte confortabil, dar destul de scump, cam peste tot.

Ȋn Kuala Lumpur biletul pentru 24 de ore costă ~12$ şi te poartă prin mai multe zone, incluzând ~40 de obiective turistice dintre care cele mai importante sunt : Cartierul Chinezesc, Central Market, Little India, Palatul Naţional, Muzeul Naţional, Bukit Bintang, KL Sentral (Gara Centrală), Lake Gardens, Bird Park, Zoo Negara, Petronas Twin Towers, National Art Galery. Biletul are o valabilitate de 24 de ore, într-adevăr, dar aceste bus-uri circulă doar in intervalul 8.30 a.m. – 8.30 p.m, ceea ce înseamnă exact 12 ore valabile.

3. Vizitează Lake Gardens şi obiective turistice adiacente - Grădina de Păsări, Grădina de Fluturi, Grădina de Orhidee şi Grădina de Hibiscus

Lake Gardens este cel mai mare parc al capitalei şi se află la ~ 30 de minute de centrul oraşului. Se întinde pe ~ 100 de hectare în jurul unui lac artificial şi o plimbare la pas necesită mai mult de o zi. Dacă vrei să vizitezi şi obiectivele turistice din zonă, atunci trebuie să-ţi rezervi cel puţin două zile pentru a acoperi întreaga suprafaţă.

Kuala Lumpur - Bird park

Kuala Lumpur Bird Park se întinde pe aproape 9 hectare, găzduieşte peste 3000 de păsări  din peste 300 de specii şi este cel mai mare Bird Park în aer liber din lume. Intrarea costă ~15 $ şi îţi poţi petrece toată ziua plimbându-te pe alei cu berze, păuni  şi fel de fel de alte păsări, mai mari sau mai mici. Ȋn interiorul parcului se află şi un restaurant, spaţii de joacă pentru copii şi un amfiteatru pentru spectacole live cu dresaj de papagali, o încântare pentru cei mici, dar şi pentru cei mari.

Kuala Lumpur - maimutele cersetoare

Ȋntregul parc de pasări este acoperit cu plase pentru a proteja locatarii, dar mai multe familii de maimuţe trăiesc şi ele prin apropiere şi îşi petrec ziua cerşind mâncare de la turişti. Foarte multe maimuţe se pot întâlni peste tot prin Lake Gardens, pe toate aleile care duc la diferite obiective turistice şi ar fi foarte drăguţ dacă ai purta cu tine câteva banane pentru a le dărui în schimbul unor fotografii haioase. Smile

Kuala Lumpur - Orchid Gardens

Orchid Garden şi Hibiscus Garden se întind pe ~ 1 hectar fiecare, găzduiesc sute de specii de astfel de flori şi se pot vizita gratuit în timpul săptămânii şi contra unei taxe de 1 ringhit (~25 de cenţi) în week-end. Culorile minunate şi, mai ales, mirosurile delicate ale florilor le vei purta cu tine pentru totdeauna şi te vor încărca cu o energie pozitivă pentru tot restul zilei (şi al vacanţei).

Kuala Lumpur - Butterfly Garden

Butterfly Garden are renumele de a fi cea mai mare grădină de fluturi din lume, cu peste 6000 de exemplare, aparţinând a peste 150 de specii. Biletul de intrare costă ~ 5$ şi vizita este limitată la o oră, maximum două.

4. Fă o plimbare seara în Bukit Bitang

Kuala Lumpur - Bukit Bitang

Cartierul Bukit Bitang se descoperă în adevăratele sale haine la ceas de seară, când este luminat de sutele de reclame de neon şi este luat cu asalt de tineri (turişti şi localnici deopotrivă). Terasele şi restaurantele sunt deschise până târziu în noapte şi oferă distracţii ieftine, dar de calitate - muzică live şi spectacole de teatru - într-o atmosferă veselă, destinsă şi relaxantă.

5. Vizitează Grădina Zoologică

Grădina Zoologică Kuala Lumpur

Dacă ultima oară când ai vizitat o grădină zoologica, ai văzut animalele închise în cuşti, pregateşte-te pentru o experienţă deosebită în Grădina Zoologică din Kuala Lumpur (Zoo Negara). Aici, doar gorilele şi hienele sunt închise în cuşti (cu zăbrele sau plase). Celelalte animale trăiesc în spaţii amenajate foarte aproape de aleile de acces, despărţite doar de garduri joase (de jumătate de metru) sau de şanţuri de apă (prevăzute cu garduri electrice, ascunse privirii).

Grădina Zoologică Kuala Lumpur

Te simţi aproape ca într-un safari, dar şi cu aceleaşi emoţii. Este foarte interesant să vezi leii şi tigrii la câţiva metri de tine, fără un gard care să-ţi blocheze vederea şi să-ţi îngrădească fotografiatul, dar este şi puţin înfricoşător, în acelaşi timp. Un şant cu apă este postat între animal şi vizitator şi ştim prea bine că felinelor nu prea le place să se ude, dar, totuşi, le este şi lor cald şi o baie este mai mult decât binevenită. Gardurile electrice îşi fac treaba bine şi le ţin pe animale la distanţă. Din loc în loc sunt postate anunţuri prin care turiştii sunt avertizaţi că apropierea de aceste animale se face pe propie răspundere, deci, depinde de fiecare dintre noi cât şi cum dorim să ne apropiem. O vizită de o zi întreagă la Grădina Zoologică costă ~15$.

6. Vizitează Central Market

Un loc absolut superb pentru cumpărături este Central Market unde se pot cumpăra suveniruri, articole tradiţionale, obiecte de artă. Aici preţurile afişate sunt destul de mari, dar cine este expert în arta negocierii poate face nişte achiziţii foarte avantajoase. Chiar dacă nu vrei să cumperi ceva anume, o vizită în Central Market este recomandată dacă vrei să admiri piaţa de fructe şi de peşte, tarabele mesteşugarilor locali şi ale comercianţilor de tot felul.

7. Vizitează lăcaşurile religioase

Acest lucru te va ajuta să îţi faci o idee despre viaţa celor trei etnii principale din Malayesia (hinduşi, musulmani şi budişti) şi să înţelegi cum este posibilă perfecta comuniune care-i leagă pe malayesieni în această ţară.

Masjid Negara (Marea Moschee) se poate vizita gratuit în orice zi a săptămânii, mai puţin vinerea când este luată cu asalt de peste 10.000 de credincioşi. Ȋntregul sit se întinde pe ~ 5 hectare şi accesul în interior este permis în picioarele goale şi cu ţinute adecvate (rochii/fuste lungi pentru doamne – care se pot împrumuta de la faţa locului).

Sri Mahamariamman Temple este cel mai vechi şi cel mai fotografiat templu hindus din Kuala Lumpur şi se găseşte în China Town. Faţada lui este decorată cu peste 200 de statuete reprezentând zei şi zeiţe indiene şi se poate vizita gratuit, respectând, bineînţeles câteva norme de bun simţ. Accesul este permis în ţinute adecvate şi în picioarele goale iar fotografiatul este interzis.

Wat Meh Liew este cel mai vechi templu budhist din Kuala Lumpur şi datează din 1929. Ȋn interiorul lui fotografiatul este permis, dar evită să-i fotografiezi pe călugări deoarece nu le place deloc aşa ceva. Dacă vrei, poţi participa la rugăciunile care încep la ora 11 şi poţi rămâne chiar şi la masă pentru a gusta din multele bucate preparate special pentru a fi oferite drept ofrandă.

Câteva sfaturi utile pentru vacanţa ta în Kuala Lumpur

Kuala Lumpur este un oraş- metropolă cu o populaţie de ~ 2 milioane de locuitori în zona oraşului, dar cu ~ 7 milioane în întreaga zona metropolitană. Este unul dintre oraşele cu cel mai mare avânt economic din ultimii ani şi care primeşte anual peste 9 milioane de turişti. Dacă vrei să te numeri printre ei în curând, ţine cont de câteva sfaturi:

 • Turiştii români nu au nevoie de viză în avans pentru a călători în Malayesia. Este suficient un paşaport valabil cel puţin şase luni la data intrării în ţară pe care se va aplica o viză sub forma unei ştampile şi care permite şederea pe o perioadă de 90 de zile.
 • Din iunie 2011, la toate punctele de frontieră, s-a introdus sistemul de amprentare biometric – care se realizează prin amprentarea degetului mare şi al arătătorului de la ambele mâini.
 • Ai grijă când traversezi strada pentru că circulaţia în Malayesia se desfăşoară pe partea stângă.
 • Ȋn majoritatea pliantelor, hărţilor şi anunţurilor stradale Kuala Lumpur este numită simplu – KL.
 • Cele mai importante sărbători naţionale sunt :
  • 1 ianuarie – Anul Nou
  • Ianuarie (variabil) – Anul Nou Islamic
  • Sfârşitul lui ianuarie-începutul lui februarie (variabil) – Anul Nou Chinezesc
  • 1 februarie – Federal Territory Day (sărbătoreşte aniversarea înfiinţării Teritoriului Federal al oraşului Kuala Lumpur prin manifestări culturale, focuri de artificii şi skydiving … din Turnurile Petronas)
  • 1 mai – Ziua Muncii
  • Prima sâmbătă din iunie – Ziua Regelui
  • 31 august – Ziua Naţională
  • Octombrie (variabil) – Hari Raya Puasa (sfârşitul Ramadam-ului)
  • Octombrie/noiembrie (variabil) – Deepavali (Sărbătoarea luminilor) – cea mai bună perioadă pentru vizitarea templurilor hinduse
  • 25 Decembrie – Crăciunul

Kuala Lumpur este un oraş superb, potrivit pentru o mini-vacanţă de 4-5 zile, dar şi pentru o oprire mult mai scurtă, în tranzit spre o altă destinaţie turistică mai exotică (Tailanda, Myanmar, Indonezia, Vietnam). Avantajul pentru noi, românii, este că nu avem nevoie de viză pentru a poposi pe pământ malayesian şi Kuala Lumpur este locul perfect pentru a aplica pentru o viză necesară unei călătorii într-o ţară vecină. De exemplu, dacă întenţionăm să petrecem o vacanţă în Thailanda mai lungă de două săptămâni (care necesită viză în avans de la ambasada Thailandei din Bucureşti, cu o mulţime de acte şi justificări), este mai simplu să ne căutăm un zbor spre Kuala Lumpur, să poposim câteva zile aici – vizităm oraşul, dar ne luăm şi vizele dorite (de obicei doar cu paşaportul şi 2 fotografii, fără alte justificări legate de cazare).

Kuala Lumpur este, bineînţeles, o destinaţie turistică de sine stătătoare, dar poate fi şi un punct de plecare spre o Malaezie mai sălbatică, mai tradiţională şi mai puţin cunoscută - Batu Caves, Malacca, Sumatra, insula Borneo (Sarawak şi Sabah).

Poze din Kuala Lumpur


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!



Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers