7 dintre cele mai bizare case din lume

7 dintre cele mai bizare case din lume
 
 

Pentru majoritatea oamenilor noţiunea de casă semnifică o clădire cu unul sau două etaje, colţuri drepte, un acoperiş clasic şi eventual o terasă pentru relaxare în aer liber. Arhitecţii sunt cei care dau forma unei locuinţe, iar constructorii transpun în practică planurile celor dintâi. Ce te faci atunci când imaginaţia o ia razna şi planul iniţial se materializează într-o construcţie bizară, care frizează nebunia?

Locuinţe bizare sunt peste tot în lume. Arhitecţii şi-au lăsat imaginaţia să zburde, iar constructorii le-au materializat proiectele în clădiri ciudate şi atipice pentru peisajul urban în care sunt încadrate. Şi mai bizar este când, la solicitarea proprietarului, locuinţa rupe toate tiparele arhitecturale. Descoperă mai jos 8 dintre cele mai bizare case din lume şi povestea care stă în spatele acestor construcţii ciudate.

Reşedinţa Misterioasă din Santa Cruz, California

Court of mysteries

Fotografie preluata de pe www.atlasobscura.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Există doar două motive pentru care cineva şi-ar construi casa doar în timpul nopţii şi având ca sursă de lumină razele lunii şi o mică lanternă: fie proprietarul crede cu tărie în mitologia est-europeană şi în practicile oculte, fie este un zidar din Pennsylvania anilor '30, lucrează în Santa Cruz şi nu vrea să aibă de a face cu autorizaţii de construire şi alte documente similare. Reşedinţa Misterioasă din Santa Cruz, California, este una dintre cele mai bizare case, datorită modului în care a fost construită. Lucrările s-au desfăşurat doar pe timpul nopţii.

Ciudatul design arhitectural este încununat de poarta cu două turnuri de la intrarea pe proprietate şi care sprijină un triunghi mistic, încrustat cu scoici abalone. Proprietarul Reşedinţei Misterioase avea convingerea fermă că triunghiul cu scoici de pe proprietatea sa poate să prevestească sfârşitul lumii. Reşedinţa Misterioasă a fost abandonată la sfârşitul anilor '50, dar rămâne una dintre clădirile constroversate din Santa Cruz.

Conacul familiei Smith, Wyoming

Smith Manor

Fotografie preluata de pe www.flick.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

La prima vedere, Conacul familiei Smith pare o glumă nesărată sau un proiect bizar al unui arhitect cu umor negru. În fapt, Lee Smith, proprietarul conacului bizar din Wapiti Valley, pur şi simplu nu s-a putut opri din construit atunci când a demarat planurile pentru locuinţa familiei sale. Lee Smith a folosit pentru construcţia casei buşteni şi, la început, conacul avea un aspect firesc, respectând toate regulile construcţiilor de locuinţe.

Lee Smith nu s-a putut opri din construit şi a continuat să adauge terase, încăperi, scări până când, din cauza pasiunii sale pentru construcţii, nevasta şi copiii l-au părăsit. Bărbatul a continuat să construiască şi după ce familia i s-a destrămat, iar în cele din urmă a decedat în timp ce adăuga încă un balcon la construcţia sa. Conacul familiei Smith a rămas părăsit de atunci şi este subiectul multor poveşti cu întâmplări bizare, fantome şi spirite.

Cuibul Quetzalcoatl, Mexic

Cuibul Quetzalcoatl

Fotografie preluata de pe www.atlasobscura.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Structura bizară a acestui ansamblu de locuinţe Cuibul Quetzalcoatl a fost proiectată de arhitectul Javier Senosian. Planurile construcţiei au fost adaptate reliefului zonei Noucalpan, caracterizat de prăpăstii adânci, stânci ascuţite şi peşteri subterane. Cuibul Quetzalcoatl are forma unui şarpe gigant şi adăposteşte zece apartamente diferite.

Cuibul Quetzalcoatl este perfect încadrat în peisajul natural, are un design ieşit din comun, amenajările interioare depăşesc orice imaginaţie, iar priveliştea peste prăpăstiile adânci şi canioanele din Noucalpan te lasă fără cuvinte.

Casa celor o mie de feţe, Columbia Britanică

Casa celor o mie de fete

Sursa foto splendidlittlestars.blogspot.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Ascunsă în pădurile munţilor din cea mai vestică regiune a Canadei, Casa celor o mie de feţe îmbină perfect arta nonconformistă cu frumuseţea culturii montane. Această construcţie bizară a fost ridicată şi aparţine artistului Rolf Heer. De fapt, Casa celor o mie de feţe este reşedinţa artistului specializat în sculptura cu drujba. Casa are o înfăţişare uşor sinistră, iar gardul şi faţada sunt decorate cu panouri din lemn care au inscripţionate mesaje bizare.

"Intrare de urgenţă, doar pentru doamne" sau "Accesul interzis câinilor cu patru sau două picioare" sunt doar două dintre mesajele care îi întâmpină la intrare pe oaspeţii artistului Rolf Heer. Însă oricât de bizară ar fi Casa celor o mie de feţe, şi mai ciudat este adăpostul caprelor proprietarului, situat exact pe acoperişul construcţiei.

Casa din sticle, Ganja, Azerbaidjan

Casa din sticle

Fotografie preluata de pe ajerbaijan24.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Oamenii îşi exprimă dragostea şi creativitatea în moduri diferite. Unii colecţionează, altora le place să construiască, dar când cele două pasiuni sunt contopite, rezultatul poate fi spectaculos. Casa din sticle a devenit unul dintre simbolurile oraşului Gandja, din Azerbaidjan. Pentru construcţia acesteia, proprietarul a înlocuit cărămizile cu sticle. Datorită sticlelor colorate, razele soarelui creează un joc de lumină spectaculos în interior.

Casa din sticle din Ganja este o reşedinţă privată, nicidecum un obiectiv turistic, dar acest lucru nu îi împiedică pe turiştii curioşi să vină şi să se minuneze de frumuseţea şi ciudăţenia construcţiei.

Casa pentru Essex, Wrabness, Anglia

Casa pentru essex

Fotografie preluata de pe www.atlasobscura.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Proiectată de artistul Grayson Perry în colaborare cu arhitectură FAT, Casa pentru Essex este o construcţie deosebită, cu o poveste uşor sumbră despre un ipotetic proprietar, care a fost ucis de un curier. Construcţia a fost finalizată în 2015 şi este situată în satul Wrabness din Anglia. Micuţa, dar bizara locuinţă are faţada acoperită de zeci de triunghiuri verzi şi albe, care se îmbină într-un model perfect simetric. Acoperişul este realizat din tablă aurită şi, privit dintr-un anumit unghi, are forma unor rezervoare de apă.

Casa pentru Essex îi este dedicată lui Julie, un personaj întruchipat de Grayson Perry într-una dintre reprezentaţiile sale, şi care într-adevăr este omorâtă de un curier care conducea un moped. Casa pentru Essex poate fi un inedit loc de cazare pentru turiştii amatori de poveşti controversate.

Casa Rizzi, Brunswick, Germania

Casa Rizzi

Fotografie preluata de pe www.atlasobscura.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Casa Rizzi este considerată cea mai fericită casă din lume şi este o operă de artă stradală acoperită cu picturi inspirate din desene animate. În puternic contrast cu peisajul urban în care este situată, Casa Rizzi este proiectul artistului newyorkez de muzică pop, James Rizzi şi a arhitecului Konrad Kloster. Clădirea este decorată cu desene amuzante, iar paleta de culori trece de la roz aprins, la verde crud şi galben lămâie.

Casa Rizzi pare desprinsă din alt film în peisajul urban din Brunswick şi contrastează puternic cu clădirile centrului de afaceri din apropiere şi cu arhitectura europeană. Casa Rizzi este o pată de culoare admirată de toţi trecătorii.

Tu în care dintre aceste case ţi-ai dori să locuieşti?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers