6 preconcepții despre Asia Centrală pe care să le lași în urmă

6 preconcepții despre Asia Centrală pe care să le lași în urmă
 
 

Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan... Te sperie idea unei călătorii aici doar când citești numele câtorva țări din Asia Centrală? E de înțeles. Acest loc nu are o reputație prea bună, însă a venit momentul să lași preconcepțiile în urmă. Asia Centrală devine o destinație turistică tot mai căutată!

Iată câteva dintre miturile despre Asia Centrală care nu au o legătură prea strânsă cu realitatea.

Nu o să ai ce să mănânci

Atunci când te gândești la bucătăria din Asia Centrală probabil că îți vin în minte mâncăruri cu un aspect sau gust nu tocmai apetisant. Dacă lucrurile stau așa în cazul tău, atunci să știi că te înșeli. Localnicii care au de-a face cu turiștii sunt cât se poate de atenți la acest aspect și nu o să te oblige să mănânci codițe de miel sau carne de cal, decât dacă ești curios să încerci un astfel de meniu.

Ei o să-ți propună mâncăruri tradiționale care deja sunt foarte populare în Europa. O să poți mânca diferite tipuri de orez, supe excelente, samsa, shashlik (kebab) și nu numai. De asemenea, dacă ajungi în Asia Centrală trebuie neapărat să încerci tradiționala pâine rotundă din Uzbekistan, care este cât se poate de delicioasă.

asia centrala

Fotografie preluată de pe silphiumfood.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Ești în pericol

În rândul celor mai comune preconcepții despre Asia Centrală apare și ideea că acolo ești mereu în pericol. Trebuie să știi însă că lucrurile nu stau așa. În ultimii ani, Asia Centrală a devenit o destinație turistică tot mai căutată de călătorii îndrăgostiți de aventuri și de locuri mai puțin încărcate de vizitatori. Astfel, localnicii sunt obișnuiți cu turiștii și sunt primitori.

Trebuie însă să fii atent la ceea ce se întâmplă în jurul tău și să nu pici pradă răufăcătorilor. Așa cum poți să rămâi fără bani și lucruri în Paris, Roma, New York sau orice alt loc excepțional de pe hartă, la fel se poate întâmpla și în Asia Centrală dacă nu ești cu ochii în patru.

De asemenea, la fel ca în cazul oricărei alte călătorii, asigură-te că știi dacă există cartiere periculoase pe care trebuie să le ocolești. Este foarte important să te pui la curent și cu informațiile oferite de Ministerul Afacerilor Externe. De aici poți să vezi ce țări au avertismente de călătorie și dacă poți sau nu să mergi acolo.

Citește și: Ghid pentru începători: sfaturi pentru prima călătorie în Asia

asia centrala

Fotografie preluată de pe sanyog.travel. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Mijloacele de transport sunt îngrozitoare

Dacă pe vremuri în Asia Centrală circulau avioane care păreau desprinse dintr-un film despre Apocalipsă, acum lucrurile s-au mai schimbat. Noi companii aeriene s-au conformat standardelor impuse de timpurile actuale, iar călătoriile cu avionul sunt mult mai sigure.

De asemenea, în țări precum Uzbekistan există o rețea nouă de trenuri care circulă mult mai rapid și în condiții sigure. Astfel, șterge problema transportului din lista cu preconcepții despre Asia Centrală.

asia centrala

Fotografie preluată de pe skyscrapercity.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Totul e scump

Dacă îți dorești să stai la un hotel de patru sau cinci stele atunci când vizitezi țări din Asia Centrală, trebuie să știi că o să te coste ca atare. Asta nu înseamnă că totul este scump. Spre exemplu, în marile orașe precum Tashkent (Uzbekistan), Astana (Kazahstan), Dushanbe (Tajikistan) și nu numai, o să găsești locuri de cazare pentru toate buzunarele.

De asemenea, în orașele mai mici o să fii luat pe sus de localnicii care te vor invita să stai într-o cameră de la ei din casă în schimbul unor sume mici. Această variantă este excelentă dacă vrei să cunoști cât mai bine cultura locului în care te afli. Desigur, trebuie să ai grijă în casa cui intri!

Că tot vorbim de bani, călătoria până în Asia Centrală s-ar putea să te coste destul de mult. Astfel, asigură-te că verifici prețul transportului din timp.

Citește și: 10 hoteluri deosebite din Asia, care par desprinse din povești

asia

Fotografie preluată de pe kalpak-travel.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Nu ai ce să faci în Asia Centrala

Deșert, societăți înapoiate și o plictiseală generală. Pe lista de preconcepții despre Asia Centrală apare și mitul că nu ai ce să faci acolo. Nimic mai greșit. Da, e adevărat că e o experiență complet diferită față de cea din țările vestice, însă acesta nu este un lucru rău. Dacă îți dorești să-ți petreci timpul prin galerii de artă, muzee de renume mondial sau să te bucuri de o viață de noapte bogată, atunci, într-adevăr, Asia Centrală nu e pentru tine. Pe de altă parte, dacă vrei să descoperi o cultură nouă, să te bucuri de locuri din natură de o frumusețe rară, să vizitezi piețe aglomerate unde se vând cele mai bune mirodenii din lume, atunci o călătorie în Asia Centrală este perfectă pentru tine.

Iar dacă nu ești slab de înger atunci poți să asiști la un joc de Buzkashi. E un sport care seamă cu polo călare, însă jucătorii nu folosesc șa, iar mingea este, tradițional... un cap de capră.

Citește și: Cele mai ciudate sporturi naționale din lume

asia centrala

Fotografie preluată de pe advantour.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Serviciile pentru public sunt infernale

Asia Centrală are o reputație proastă și atunci când vine vorba de serviciile oferite turiștilor. Greșit! În primul rând, ai să vezi că majoritatea localnicilor sunt cât se poate de prietenoși, iar cei care vorbesc una dintre limbile de circulație internațională o să-ți povestească totul despre locurile pe care trebuie să le vizitezi, despre restaurantele lor preferate și despre lucrurile mai puțin obișnuite de care te poți bucura în țara lor. De asemenea, și atunci când te duci la hotel, să iei masa sau mergi la cumpărături ai să vezi că oamenii din Asia Centrală sunt cât se poate de primitori și prietenoși.

asia centrala

Fotografie preluată de pe naplesherald.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Tu ai vizitat Asia Centrală? Ce impresie ți-a lăsat?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers