6 monumente UNESCO pe cale de dispariţie

6 monumente UNESCO pe cale de dispariţie
 
 

Nu doar speciile de animale şi plante pot fi pe cale de dispariţie. Tot ce au construit natura şi omul se degradează în timp, iar unele dintre cele mai vechi mărturii ale trecerii timpului sunt monumentele UNESCO. Au primit acest statut datorită importanţei lor pentru istorie, cultură şi nu numai, însă am putea spune despre multe dintre ele că sunt pe cale de dispariţie, deoarece locul lor pe lista UNESCO nu le garantează durabilitatea în timp.

Am pregătit pentru călătorii împătimiţi o listă a monumentelor UNESCO ce ar trebui vizitate măcar o dată în viaţă, înainte ca acestea să dispară.

Oraşul antic Damasc, Siria

Unul dintre cele mai vechi oraşe din Orientul Mijlociu, Damascul era renumit pentru producţiile sale impresionante de săbii şi dantelării. Include 125 monumnete istorice şi unele dintre cele mai spectaculoase moschei din lume, însă timpul şi-a pus amprenta distructivă asupra acestor monumente, ce nu au mai fost reabilitate.

Oraşul antic Damasc, Siria

Sursa

Bariera de Corali, Belize

Cu un fenomen natural unic de formare, Bariera de Corali din Belize este unul dintre cele mai mari sisteme de acest tip din emisfera nordică şi locul în care vieţuiesc specii deosebite precum crocodilul marin, lamantinul sau broasca ţestoasă marină. Bariera este ameninţată de distrugere deoarece peşterile acesteia nu au mai fost curăţate sau întreţinute, dispărând astfel încet şi alungând vieţuitoarele care nu au mai găsit adăpost aici.

Bariera de Corali, Belize

Sursa

Abu Mena, Egipt

Pierzând treptat interesul turistic, situl de la Abu Mena din Egipt a ieşit şi din atenţia celor care ar putea renova acest monument al istoriei. Construit peste mormântul martirului Mena din Alexandria, situl includea numeroase clădiri, biserici şi clădiri de ansamblu urban. Toate sunt acum în paragină şi riscă să dispară complet în câţiva ani.

Abu Mena, Egipt

Sursa

Everglades National Park, Florida

Unul dintre cele mai frumoase parcuri naţionale ale Statelor Unite ale Americii, Everglades este căsuţa unui număr impresionant de reptile şi păsări, datorită habitatelor acvatice unice. Din păcate, activităţile umane necontrolate pot duce la dispariţia ecosistemelor unice aflate aici şi astfel la distrugerea speciilor de plante şi animale.

Everglades National Park, Florida

Sursa

Catedrala Bagrati şi Mănăstirea Gelati, Georgia

Pasionaţii de istoria religiilor vor descoperi în rămăşiţele acestui complex religios mozaicuri şi picturi unice în lume. Clădirea catedralei şi cea a mănăstirii au fost considerate simboluri ale artelor antice şi ale arhitecturii georgiene. Din păcate însă, nu există un sistem de management care să se ocupe de acest loc, de conservarea şi de promovarea sa.

Catedrala Bagrati şi Mănăstirea Gelati, Georgia

Sursa

Oraşul vechi şi zidurile Ierusalimului, Israel

Cu semnificaţie religioasă deosebit de importantă, oraşul Ierusalim este o destinaţie turistică şi de pelerinaj cunoscută în întreaga lume. Include numeroase monumente religioase, artistice şi culturale cu o valoare inestimabilă, însă numeroasele conflicte dintre diferitele religii au dus în timp la distrugerea oraşului vechi şi a zidurilor acestuia.

Oraşul vechi şi zidurile Ierusalimului, Israel

Sursa

Ce alte astfel de monumente ai mai adăuga listei noastre?

     

Descoperă şi mai multe locuri minunate, încărcate de istorie: 10 destinaţii "istorice" pe care trebuie să le vizitezi şi 6 situri istorice pe care trebuie să le vizitezi măcar o dată în viaţă.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers