6 locuri izolate din Scoția unde poți avea o vacanță în natură de vis

6 locuri izolate din Scoția unde poți avea o vacanță în natură de vis
 
 

Scoția are șapte orașe în care poți să te bucuri de atmosfera cosmopolită și agitația specifică marilor metropole. În schimb, dacă vrei să descoperi adevăratul farmec scoțian trebuie să te avânți în zonele sale rurale, să-i explorezi zonele de coastă ce reprezintă mai mult de jumătate din plajele Marii Britanii sau să descoperi cele peste 800 de insule micuțe ce brodează marginea acestei regiuni fascinante.

În Scoția vei găsi unele dintre cele mai variate ecosisteme din Europa, precum și o sumedenie de zone izolate care îți va stârni imediat cheful de explorat. Iată, așadar, care sunt cele mai fascinante zone izolate din Scoția, unde poți avea o vacanță în natură perfectă.

Knoydart, Highlands

Peninsula Knoydart trebuie vizitată pentru plăcerea de a savura o halbă de bere în cel mai izolat pub din Marea Britanie, și anume la The Old Forge. Dacă te-ai îndrăgostit de peisajul liniștit, poți să te și cazezi în zonă, astfel încât ai ocazia să explorezi coasta accidentată sau poți face drumeții pe Ladair Bheinn, unul dintre cei peste 280 de munți mici ai Scoției, numiți de localnici "munro".

Pentru a ajunge la peninsula Knoydart poți lua feribotul din localitatea Mallaig, aflată la mai puțin de 70 de kilometri de Fort William sau, temerarii pot face o drumeție de 16 kilometri de la Kinloch Hourn.

Knoydart, Highlands

Fotografie preluata de pe highlandsholidayhouse.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

North Rona, Outer Hebrides

Dintre toate insulele britanice, North Rona este cea mai izolată, fiind la aproximativ 70 de kilometri de coasta nordică a Scoției. North Rona nu a fost niciodată locuită permanent și nu poți ajunge pe această bucată de pământ decât cu elicopterul sau cu vase de croazieră de pe Insula Lewis. Aici ai un singur obiectiv pe care îl poți vizita – farul de pe insulă, de unde poți admira priveliști pe care cel mai probabil nu le-a mai admirat nimeni în ultimele luni. După ce treci de plaja populată de mii de păsări, vei da de o pajiște de un verde crud, presărată cu o mulțime de flori sălbatice și... atât.

North Rona, Outer Hebrides

Fotografie preluata de pe northernlight-uk.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Citește și: Isle of Arran, spiritul Scoției într-o mică insulă

St. Kilda, Outer Hebrides

Este visul oricărui marinar scoțian să ajungă până la St. Kilda, un arhipelag legendar ce se întinde la 64 kilometri de arhipelagul Outer Hebrides din nord-vestul Scoției. Insulele St Kilda se află de două ori pe lista de patrimoniu UNESCO – pe lista de patrimoniu cultural, pentru că ultimii locuitori și-au părăsit comunitățile lipsite de bani ca mijloc de plată în anii ’30 și pe lista monumentelor naturale pentru importanța ecosistemelor de aici. Pe insulele din arhipelagul St. Kilda poți face drumeții pe cele mai înalte stânci din Marea Britanie, poți admira păsări ciudate precum lupi de mare sau papagali de mare. Dacă vremea este de partea ta, de pe plajele insulelor poți admira și balene ucigașe jucându-se în largul Oceanului Atlantic.

Pentru a ajunge pe insulele din arhipelagul St. Kilda poți face o croazieră de mai multe zile în zonă sau poți închiria bărci de pe Isle of Skye.

St Kilda, Outer Hebrides

Fotografie preluata de pe kildacruises.co.uk. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Foula, Shetland Islands

Cea mai izolată insulă locuită din Marea Britanie este cu adevărat spectaculoasă. Mai puțin de 40 de oameni locuiesc în Foula, un avanpost în Atlantic, ce pare să plutească în derivă, la 35 de kilometri de Insulele Shetland. Fă o drumeție pe cele cinci piscuri ale insulei și vei fi acompaniat doar de păsările marine. De fapt, în vechea limbă nordică, numele insulei se traduce prin "Insula păsărilor". În Foula se află un singur magazin, de care se ocupă singurul școlar de pe insulă, timp de jumătate de oră, în fiecare zi, după ce și-a făcut temele, bineînțeles.

Pentru a ajunge în Foula poți lua feribotul din Shetland Islands, dar trebuie să-ți faci rezervare înainte, iar drumul durează aproximativ două ore și jumătate.

Foula, Shetland Islands

Fotografie preluata de pe shetland.org. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Golful Sandwood, Sutherland

În Golful Sandwood se află o superbă plajă izolată, pe care o vei descoperi după o drumeție de 6 kilometri, deoarece nu există niciun drum până în acest colț din nordul Scoției. Nisipul auriu și dunele se întind pe sute de metri, în timp ce coastele accidentate dau o notă și mai deosebită peisajului sălbatic. Cea mai apropiată localitate de Golful Sandwood este Kinlochbervie, această plajă fiind considerată una dintre cele mai curate din Marea Britanie.

Golful Sandwood, Sutherland

Fotografie preluata de pe whentobewhere.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Peninsula Applecross

Faimoasă mai ales pentru drumul șerpuitor ce duce spre coastă, peninsula Applecross pare să fie la capătul lumii. Ai doar două opțiuni pentru a ajunge în Peninsula Applecross – drumul de-a lungul coastei, din Shielding, sau traseul Bealach na Ba (Pasul vitelor). Acesta din urmă este unul dintre cele mai înalte drumuri din Marea Britanie, ce te va impresiona cu panoramele sale spectaculoase. În Peninsula Applecross trăiesc doar câteva sute de oameni, astfel încât aici vei putea avea o vacanță cu adevărat ruptă de realitate.

Peninsula Applecross

Fotografie preluata de pe discover-wester-ross.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Dacă ți-am deschis apetitul să descoperi aceste locuri izolate din Scoția, mai jos poți găsi locuri de cazare pentru orice buget.

Booking.com

Tu în care dintre aceste locuri izolate din Scoția ai vrea să-ți petreci vacanță?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers