5 Parcuri Naţionale din România

5 Parcuri Naţionale din România
 
 

În România există 13 parcuri naţionale, fiecare dintre ele găzduind un număr mai mic sau mai mare de Rezervaţii Naturale. Am început prin a explica acest lucru pentru a evita orice confuzie legată de asocierea unui parc cu o rezervaţie. M-am gândit să încep cu o serie nouă de articole care să cuprindă toate parcurile naţionale din România.

Văd reţelele de socializare împânzite cu fotografii din parcurile naţionale din străinătate, numeroase comentarii legate de caracterul unic pe care-l au acestea şi oameni informaţi care cunosc chiar şi detalii, aşa că, am pornit şi eu un nou război, cu mine bineînţeles, în care voi promova şi voi informa toţi cititorii noştri despre minunăţiile care se ascund la câţiva kilometri de noi sau poate chiar în spatele gradinii bunicilor. 

Parcurile naţionale se identifică cu orice alt loc prin unicitate. Fie că ne referim la specii de plante, animale, cascade, formaţiuni geologice sau locuri istorice, fiecare parc are ceva unic.

Parcul Naţional Retezat

Parcul National retezat

20.000 de hectare de rezervaţie naturală cu peste 1000 de specii de plante, din care aproximativ 100 sunt endemice, adică nu mai pot fi văzute nicăieri în lume. Peste 20 de vârfuri mai înalte de 2000 de metri, aproximativ 100 de lacuri, cel mai întins lac glaciar din ţară şi cel mai adânc se găsesc tot aici. Tot acest peisaj este acoperit de o linişte grea, acoperită de ciripitul a peste 180 de specii de păsări şi murmuratul a câtorva zeci de cascade. Parcul Naţional Retezat este un loc excepţional, peisajele unice, aerul sălbatic şi natura neatinsă fac ca acest loc să pară ireal, decupat din cărţile cu basme.

Animale precum urşi, lupi şi râşi, capre negre, cerbi, căprioare, mistreţi sau iepuri sunt doar câteva din vietăţile care zburdă într-un habitat ideal pe văile împânzite de peşteri şi avene.

30% din turiştii care vizitează anual Parcul Naţional Retezat sunt străini. Accesul în parc se face fie prin depresiunea Haţegului şi Valea Jiului, pe DN66 sau dinspre Caransebeş pe DN68, fie prin Petroşani, Lupeni, Uricani şi Câmpul lui Neag.

Parcul Naţional Cheile Nerei

Parcul National Cheile Nerei

Sursă imagine : freerider.ro

36.000 de hectare care găzduiesc 6 rezervaţii naturale înconjurate de un relief între 200 şi 1000 metri, acoperit cu păduri dese. Ursul, cerbul carpatin, căprioara, mistreţul, vidra, bursucul sau jderul de stâncă şi de copac sunt doar câteva din animalele care zburdă prin natura parcă neatinsă de om. Flora foarte bogată este reprezentată prin peste 1000 de taxoni, adica 60% din flora judeţului. Aria protejată conservă pe lângă acestea şi  numeroase specii de faună şi resurse cultural istorice. În imediata apropiere a parcului au fost descoperite urme de Cro-Magnon (un reprezentant timpuriu al omului contemporan), cu o vârstă de peste 42.000 de ani.

Lacurile carstice Ochiul Bei şi lacul Dracului, cascadele Beuşniţa, Bigăr şi Şuşara, peşterile Plopa, Ponor, Dubova şi Peştera Boilor sunt doar câteva din obiectivele turistice naturale de care te poţi bucura în Parcul Naţional Cheile Nerei. Pe lângă vizitarea obiectivelor mai poţi practica ecoturismul și drumețiile pe traseele marcate, raftingul pe râul Nera, alpinismul pe traseele special amenajate, cicloturism pe drumurile forestiere, speologie în peșterile din zonă ş.a.

Accesul în parc se face pe  E70, Caransebeş - Reşiţa DN58, Anina, Oraviţa sau Bozovici DN 57B, Cărbunari sau Şopotu Nou DJ 571 B.

Parcul Naţional Munţii Rodnei

Parcul National Muntii Rodnei

Sursă imagine : anpm.ro

46.000 de hectare, din care peste 3000 sunt declarate Rezervaţie a Biosferei găzduiesc cel mai impresionant relief din Munţii Rodnei, numeroase vârfuri de peste 2000 metri înălţime, zeci de lacuri glaciare şi o bogată flora caracteristică zonelor alpine şi subalpine, cu diferite specii rare. Fauna este reprezentată prin ursul brun, cerbi, râşi, acvile de munte, capre negre, cocoşi de munte şi găzduieşte rarităţi precum zimbri sau la capitolul faună copacul tisa.

Principalele atracţii turistice sunt culmile înalte de peste 2000 de metri, poiana de narcise care este unică în lume, izvorul albastru al Izei, Cascada Cailor, Valea Anieşului şi lacurile Lala, Iezer, Buhăiescu şi Stiol.

Accesul în parc se face prin Pasul Rotunda, Valea Vinuli, Borsa, Pasul Prislop şi Valea Lalei, pe drumurile naţionale DN17 D/C şi DN18.

Parcul Naţional Cheile Bicazului

6.500 de hectare care găzduiesc peste 1000 de plante superioare, dintre care câteva unice în lume, monumente ale naturii „Papucul Doamnei”, singura staţiune climaterică de munte şi aproximativ 5 kilometri de chei sunt doar câteva din lucrurile care fac Parcul Naţional Cheile Bicazului unic.

Această oază este în proporţie de 95% acoperită de păduri de molid, printre care se plimbă broaşte cu burţi galbene, vipere şi şerpi, capre negre, urşi, lupi şi cerbi carpatini vegheaţi de păsări precum fluturaşul de stâncă sau ciocănitoarea de munte.

Locuri în care trebuie neapărat să ajungi sunt staţiunea Lacul Roşu, Peştera Munticelu, vârful Hăşmaşu Mare şi Piatra Singuratică. Dacă îţi plac drumeţiile poţi alege unul din cele 18 trasee turistice montane.

Accesul în parc se face pe drumul DN12C care leagă localitatea Gheorgheni, situată în Depresiunea Giurgeului şi de Bicaz, oraş amplasat pe râul Bistriţa. Accesul spre Hăşmaşul Mare se poate face şi de la Bălan, situat la Nord de Sândominic, de pe DN12.

Parcul Naţional Călimani

Parcul National Calimani

Sursă imagine : 2rism.ro

24.000 de hectare care cuprind trei rezervaţii naturale, cel mai mare crater vulcanic din România, un arbore natural (amestec între molid şi zâmbru), unic în ţara noastră şi foarte rar în Europa şi câteva figuri zoomorfe şi atropomorfe, vegetaţie şi faună rară sunt doar câteva din lucrurile de care te poţi bucura dacă ajungi în Parcul Naţional Călimani.

Parcul național cuprinde Rezervația Științifică de Jnepeniș cu Pinus cembra, unic în țară și foarte rar în Europa, Rezervația Lacul Iezer şi Rezervația geologică 12 Apostoli. Toate acestea sunt acoperite de vegetaţie lemnoasă de scoruş, maceş, păducel şi alun, printre care se plimbă urşi, cerbi, căpriori, râşi, bursuci şi pisici sălbatice.

Principalele obiective turistice sunt Vatra Dornei, cel mai important punct de plecare pentru turiștii care vizitează această zonă, Pietrele Roşii, Vârful 12 Apostoli, Cascada Tihu şi Negoiul Unguresc – Pietrosul.

Accesul în parc se face pe drumul E576 suprapus cu DN17 Suceava – Vatra Dornei – Bistriţa Năsăud, după care urmărind drumul judeţean spre Neagra Şarului se ajunge la Gura Haitii.

Pe tine ce parcuri naționale te-au impresionat?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers