5 obiective turistice în insula Palawan

5 obiective turistice în insula Palawan
 
 

Dacă ţi-ai ales ca destinaţie de vacanţă insula Palawan, ar fi bine să-ţi începi sejurul cu un popas de 2-3 zile în capitala Puerto Princesa şi apoi să porneşti în căutarea plajelor frumoase şi albe din Nord. Foarte mulţi călători aleg să-şi petreacă primele zile din vacanţă în Puerto Princesa pentru a vizita una dintre cele şapte minuni ale lumii noi – Râul Subteran - şi părăsesc apoi oraşul pentru a se refugia pe plajele pustii din nordul insulei Palawan sau pe insuliţele răspândite în Bacuit Bay.

Excursie cu barca printre insulele din Honda Bay

Un sejur de câteva zile în capitala insulei Palawan trebuie să includă cel puţin o excursie cu barca în Honda Bay. Dacă eşti iubitor de mare şi de bălăceală, te vei putea relaxa câteva ore pe una dintre plajele din oraş (BM Beach sau Pristine Beach), dar, dacă vrei să ai parte de o experienţă cu adevărat tropicală, vei fi nevoit să părăseşti insula mamă şi să vizitezi insuliţele răspândite în Golful Honda. Insulele care se pot vizita sunt:

Starfish Island

Lu-Li Island

Cowrie Island

Pandan Island

O excursie către trei insule din Honda Bay se poate rezerva prin intermediul oricărei agenţii de turism din oraş, costă 1300 de pesos şi include transferul de la hotelul tău către port (şi înapoi), barca şi o masă de prânz de tip bufet pe Insula Cowrie. O excursie organizată durează ~ 8 ore, cu popasuri de o oră – o oră şi jumătate pe fiecare insulă şi are ca punct de plecare portul turistic din Santa Lourdes.

Dacă vrei să ai mai multă libertate de mişcare şi să nu depinzi de un program fix, poţi închiria o barcă cu care să vizitezi aceste insule pe cont propriu (sau într-un grup restrâns). În acest caz, vei fi nevoit să te deplasezi către port (cu un multicab călătoria durează ~ o jumătate de oră şi costă 0.50 euro), să plăteşti costul întreg al bărcii (1300 de pesos) şi taxele de intrare pe fiecare insulă în parte (între 1 şi 2 euro). Dacă vei împărţi costurile cu încă 2-3 persoane, vei constata că o astfel de excursie costă doar jumătate din preţul unei excursii rezervate prin agenţiile de turism şi îţi va oferi posibilitatea să alegi  traseul pe care doreşti să-l urmezi şi timpii de popas pe fiecare insulă. Poţi porni într-o excursie pe cont propriu la orice oră, dar vei plăti întotdeauna aceeaşi sumă de bani pentru închirierea bărcii indiferent de durata excursiei şi nu vei putea prelungi şederea pe insule mai târziu de ora 17-17:30.

În afară de cele patru insule, Honda Bay găzduieşte şi un superb recif de corali – Pambato Reef – ce poate fi inclus în traseul excursiei.

Dacă timpul îţi permite şi vrei să te bucuri de mai multe ore de relaxare şi de bălăceală, poţi alege să-ţi petreci întreaga zi doar pe o singură insulă. În acest caz, vei plăti sume mai mici pentru închirierea bărcii (în funcţie de distanţa parcursă) şi vei beneficia doar de un serviciu de transport dus-întors, de la port pe insulă şi înapoi, la ora stabilită.

Insulele Cowrie şi Pandan sunt cele mai potrivite pentru excursii de o zi deoarece oferă o gamă diversificată de posibilităţi de distracţie alături de plaje întinse şi curate – masaj, închirieri de caiace, spaţii ample de joacă pentru copii, restaurante, baruri, umbrare de plajă (cottage).

Insula Starfish este recomandată iubitorilor de snorkeling deoarece apele de adâncimi mici care o înconjoară găzduiesc o viaţă marină bogată şi diversă, incluzând două tipuri de steluţele de mare care vin foarte aproape de mal la mareea înaltă.

Vizită la Râul Subteran

Întregul ecosistem al Parcului Naţional al Râului Subteran (Puerto Princesa Subterranean River National Park) este una dintre cele mai importante zone protejate din Filipine şi se găseşte la ~ 75 km NV de oraşul Puerto Princesa, pe coasta de Vest a insulei.

Parcul include Muntele St. Paul (de formaţie calcaroasă) şi Râul Cabayugan care străbate ~ 8 km prin munte pentru a se vărsa în Philippines Sea. Peştera are o lungime totală de 24 de km, este străbătută de râul subteran pe o lungime de ~ 8 km şi ultima porţiune de ~ 4 km poate fi vizitată în cadrul unei excursii organizate cu barca. O astfel de excursie poate fi rezervată prin intermediul agenţiilor de turism din Puerto Princesa şi costă ~ 30 de euro/persoană, incluzând transferul de la hotel, permisul de intrare în aria protejată şi o masă de prânz de tip bufet.

Vei putea face economie, plătind doar ~ 20 de euro, dacă îti organizezi această excursie pe cont propriu, urmărind exact aceeaşi paşi ca grupurile organizate.

Bărcile care organizează excursii pentru vizitarea râului subteran au ca punct de plecare portul din oraşul Sabang, situat la ~ 75 de km NV de capitala Puerto Princesa.

Toţi turiştii ajung la Sabang – unii cu minivan-urile oferite de agenţiile de turism, alţii pe cont propriu - şi sunt preluaţi de către bărcile Banka cu motor pentru a străbate distanţa de ~ 15-20 de minute până în locul în care Râul Cabuyagan se varsă în mare. De acolo, sunt preluaţi de alte bărci mai mici, fără motor care pătrund ~ 4 km în interiorul peşterii. Excursia propriu- zisă pe Râul Subteran durează doar 45 de minute, dar timpii de aşteptare pentru îmbarcarea în ambele bărci sunt foarte mari, în special în perioada de sezon, variind între o jumătate de oră şi două ore. În aceste condiţii, ţinând cont şi de timpul necesar pentru transferul din Puerto Princesa spre Sabang şi înapoi (~ 3 ore în total), o excursie la râul subteran îţi poate consuma o zi întreagă.

Inclus în topul celor şapte minuni ale lumii noi, alături de alte minunăţii ale naturii precum Cascada Iguazu sau Table Mountain, Râul Subteran din Puerto Princesa atrage an de an un număr tot mai mare de vizitatori şi trebuie inclus în harta oricărui călător care ajunge în insula Palawan.

Chiar dacă ai vizitat până acum multe peşteri săpate în munte, lagune tropicale şi râuri ce se varsă în mare, vei fi foarte impresionat să le găseşti pe toate într-un singur loc şi, în ciuda aglomeraţiei, vei constata că excursia ta la Râul Subteran a meritat tot efortul depus.

Excursie cu barca printre insulele din Bacuit Bay

El Nido se găseşte la ~ 240km NE de capitala insulei Palawan, Puerto Princesa, ocupând extremitatea nordică a acesteia. Este aşezat în Bacuit Bay şi formează, împreună cu cele 45 de insule şi insuliţe din apropiere, un adevărat sanctuar marin protejat ce include întreaga regiune situată între Marea Chinei de Sud (în Vest), Marea Zulu (în Est) şi Strâmtoarea Linapacan (în Nord).

El Nido reprezintă pentru majoritatea vizitatorilor doar un punct de plecare în excursiile către insulele din Bacuit Bay care sunt recunoscute pentru plajele impecabile, apele deosebit de curate şi bogate în faună marină, peisajele nealterate şi aproape virgine.  Dintre cele 45 de insule răspândite în golf, ~ 15 se pot vizita în excursii organizate chiar din El Nido şi altele 5-6 pot fi vizitate cu bărci închiriate ce au ca punct de plecare satele din nord. Excursiile organizate costă între 17 şi 30 de euro/persoană, în funcţie de distanţa parcursă şi includ în traseu vizitarea a două sau trei insule (4-5 opriri distincte), cu popasuri de o oră – o oră şi jumătate în fiecare loc şi o masă de prânz de tip bufet pe una dintre insule. Aceste tururi se pot rezerva prin intermediul numeroaselor agenţii din oraş sau direct la recepţia hotelului în care eşti cazat (preţurile sunt identice) şi sunt împărţite în patru combinaţii:

Turul A

Este cel mai popular tur şi include cele mai apropiate insule – Miniloc şi Simizu, fiind, din această cauză, cel mai ieftin tur (între 17 şi 20 de euro/persoană). Primul popas are loc pe plaja 7 Commando, situată pe insula mamă, Palawan, de partea cealaltă a Capului Buena Suerte şi poate fi accesată doar dinspre mare, cu barca. Aceasta plajă este preferată de localnici care vin aici în număr mare la sfârşitul săptămânii şi se poate aglomera destul de mult în prima parte a zilei. În acestă zonă, apa este foarte bogată în viaţă marină şi este perfectă pentru partide de snorkeling.

Pe insula Miniloc au loc trei popasuri distincte, în trei lagune cu ape de smarald.

Secret Lagoon este o lagună mică, ascunsă între pereţii calcaroşi ai unui munte. Pentru a avea acces în interiorul lagunei, turiştii sunt debarcaţi pe o plajă îngustă şi sunt nevoiţi să pătrundă printr-o mică deschizătură în perete stâncos. De partea cealaltă, peisajul este deosebit de pitoresc şi aproape ireal, pereţii de calcar se înalţă câţiva zeci de metri deasupra nivelului apei şi sunt populaţi, din loc în loc, cu plante şi arbori diverşi, apa este curată şi are maximum trei metri adâncime.

Big Lagoon este o lagună deosebit de frumoasă, înconjurată de jur împrejur de stânci de calcar de diferite forme şi mărimi şi binecuvântată cu o apă de culori incredibile. Accesul spre lagună se face printr-un canal lung de ~ 200 de metri ce nu poate fi traversat de bărcile mai mari, dar nici de cele mai mici la maree joasă. În acest caz, canalul trebuie străbătut pe jos, oferindu-ţi posibilitatea de a admira culorile incredibile şi cameleonice ale fundului nisipos, presărat din loc în loc, cu fragmente de corali. Apa are culori deosebit de frumoase - un amestec de verde smarald şi albastru azur - care se schimbă continuu în funcţie de soare. În interior, laguna este adâncă şi are temperaturi mai scăzute, dar este foarte curată, chiar dacă nu este foarte bogată în viaţa marină.

Small Lagoon este o lagună ce se poate vizita doar înot sau cu caiacul. Barca opreşte într-o zonă cu apa mai adâncă, turiştii sunt debarcaţi şi pornesc înot spre lagună. Accesul în interior se face printr-o deschidere mai largă în stâncă ce se poate traversa şi în caiac, în condiţii de vreme bună. Laguna este foarte frumoasă în interior, apa are adâncimi şi temperaturi diferite,  iar stâncile care o înconjoară întregesc peisajul, încadrându-l într-un décor aproape ireal.

Pasionaţii de snorkeling vor găsi cele mai bogate şi colorate ape în apropierea Insulei Simizu, cu care debutează, de fapt, turul A. Tot aici are loc şi popasul pentru masa de prânz.

Turul B

Este cel mai puţin cunoscut tur şi include insulele situate la sud de El Nido – Snake Island, Lagen Island şi Inabuyatan Island. Acest tur costă ~ 25 euro/ persoană.

Turul C

Este cel mai frumos tur şi include insulele mai îndepărtate – Matinloc Island şi Tapiutan Island. Acest tur costă 30 de euro/persoană şi include, câteodată, şi o a treia insulă – Insula Dilumacad, cunoscută sub numele de Helicopter Island, cu care debutează turul. Helicopter Island găzduieşte o plajă foarte frumoasă, lungă de ~ 300 de metri şi foarte renumită pentru apele sale foarte bogate în viaţă marină.

Celelalte două insule – Matinloc şi Tapiutan - sunt incluse în traseul turului C cu câte două popasuri distincte fiecare.

Prima oprire pe Insula Matinloc are loc pe Plaja Talisay, unde majoritatea bărcilor oferă şi masa de prânz de tip bufet – unele pe plajă, altele chiar pe barcă.

Zona din partea dreaptă a plajei este populată cu stânci şi pietroaie de diferite forme şi mărimi ce merită explorate, dar apele nu sunt foarte bogate în viaţă marină.

Cea mai frumoasă "comoară" din acest tur – poate din întregul Bacuit Bay – poartă numele de Secret Beach şi se găseşte în partea de SV a insulei Matinloc. Cu câteva sute de turişti ce o vizitează zilnic de mai mulţi ani încoace, această plajă nu mai este de mult secretă, dar "poarta" de intrare către ea este ascunsă pe timpul mareei înalte, de aici şi numele. Pentru a vizita Secret Beach, turiştii sunt nevoiţi să înoate prin poarte de intrare – lată de ~ un metru - activitate ce poate fi foarte dificilă din cauza valurilor. Dacă ai pătruns în interiorul lagunei, vei avea parte de un peisaj spectaculos care te va lăsa fără cuvinte. Apa nu este adâncă şi se poate traversa în mers, dar vei avea nevoie de încălţări pentru a te feri de pietricele şi corali sparţi. Vei putea observa câţiva peşti coloraţi în apropierea pietrelor şi pe lângă pereţii înalţi care înconjoară plaja.

Turul se continuă cu o oprire pe insula Tapiutan, la Hidden Beach, ce poate fi, câteodată exclusă din traseu în condiţiile în care este rezervată pentru diferite filmări.

Fâşia îngustă de apă ce desparte cele două insule poartă denumitea de Tapiutan Strait şi poate reprezenta un loc de popas ideal pentru o oră de bălăceală în apele de culoarea smaraldului. Viaţa marină este aici foarte bogată şi variată datorită prezenţei unui frumos recif de corali la o adâncime de maximum 3 metri.

Dacă vrei să ai o privelişte superbă asupra întregii zone, următorul popas din Turul C te va purta pe o stâncă înaltă, aşezată în apropierea unei mănăstiri catolice, ridicate în urmă cu mai mulţi ani, dar părăsite, din păcate. Matinloc Shrine îţi oferă o panoramă deosebit de spectaculoasă către superba întindere de apă care desparte cele două insule şi reprezintă ultimul popas din Turul C.

Turul D

Este oferit doar de anumite agenţii de turism şi include Insula Cadlao în diferite variante, majoritatea incluzând excursii cu caiacele sau combinaţii cu Insula Dilumacad şi Insula Bocal. Acest tur este cel mai scump deoarece acoperă şi închirirea caiacelor şi poate ajunge la 35-40 de euro/persoană.

Dacă eşti mai curajos din fire şi eşti pasionat de călătoriile cu caiacul, poţi porni în explorarea insulei Cadlao pe cont propriu, într-un caiac pe care îl vei putea închiria cu ~ 15 euro/zi de la agenţiile de turism din oraş. Coasta sudică a insulei este mai uşor accesibilă şi poate fi atinsă după ~ 20 de minute de vâslit de pe plaja din El Nido. Cele mai frumoase plaje din insula Cadlao sunt Natnat Beach şi Paradise Beach.

În afara acestor excursii către insulele mai cunoscute se pot organiza excursii private către insulele ce nu se găsesc pe traseul agenţiilor de turism. În aceste condiţii, bărcile se pot închiria pentru o zi întreagă (sau doar o după amiază) la preţuri cuprinse între 70 de euro (o jumătate de zi) şi 150 de euro (o zi întreagă) pentru 2-4 persoane. În satele din apropiere, se pot închiria bărcuţe private (pentru 5-6 persoane) cu 30-40 de euro pentru un drum către o insulă învecinată, un popas de câteva ore pe plajă şi un drum de întoarcere.

La plajă în împrejurimile lui El Nido

Dacă vacanţa ta este mai generoasă, vei avea timp să străbaţi toate satele din apropierea orăşelului El Nido şi să descoperi câteva plaje deosebit de frumoase şi pitoreşti. Cele situate în Nord, la ~ 20-25 de km depărtare, sunt, în general, foarte puţin aglomerate, câteodată chiar pustii, datorită faptului că drumul de acces către ele este mai dificil de parcurs şi necesită folosirea unui mijloc de transport.

Cele mai frumoase astfel de plaje sunt Nacpan Beach, Duli Beach şi Verde Safari Beach. Dacă închiriezi un scuter sau un alt mijloc de transport pe două roţi (bicicletă, motocicletă) poţi străbate distanţele după placul inimii şi poţi explora în voie mai multe plaje într-o zi sau poţi să-ţi petreci întreaga zi într-un hamac, la umbra unui cocotier uriaş în locul pe care îl găseşti cel mai atrăgător.

Dacă nu vrei să preiei răspunderea transportului, poţi apela cu încredere la serviciile unui triciclu care te va duce oriunde doreşti şi te va aştepta câteva ore pentru a te aduce înapoi în El Nido. Preţul unei închirieri de triciclu (cu tot cu şofer, pentru mai multe ore) este negociabil, dar poate ajunge la 20-25 de euro pentru o distanţă de 20-25 de km (dus-întors).

La doar 5 km Sud de El Nido, se găsesc alte două plaje foarte frumoase, dar nu la fel de pustii – Maremegmeg Beach şi Las Cabanias Beach. Pentru a ajunge la ele, vei fi nevoit să plăteşti 2-3 euro pentru o cursă cu triciclul care nu va dura mai mult de zece minute.

Aceste plaje se aglomerează foarte mult la sfârşit de săptămână, când numărul turiştilor în El Nido creşte, dar pot fi deosebit de liniştite în restul timpului, în special în prima parte a zilei şi după ora 16.

Plaja Las Cabanias este recomandată iubitorilor de snorkeling deoarece marea este aici bogată în viaţă marină, adăpostind o mulţime de vieţuitoare – scoici, melci, crabi, steluţe de mare.

Plaja Maremegmeg este locul ideal în care să te relaxezi câteva ore pe un prosop sau într-un hamac cu o carte bună în mână şi să te răcoreşti, din când în când, în apa foarte curată şi adâncă.

Plaja din centrul oraşului El Nido este foarte potrivită pentru plimbări romantice, în special, la apus de soare, dar nu este foarte curată pentru popasuri de relaxare şi bălăceală din cauza faptului că toate bărcile care organizează excursii către Honda Bay îşi au punctul de plecare chiar pe această plajă.

Oamenii locului, o adevărată bogăţie a insulei 

Dacă vrei să ai parte de o vacanţă cu adevărat specială, în timpul liber care ţi-a rămas după ce ai vizitat Râul Subteran sau insulele răspândite de-a lungul coastei, încearcă să te integrezi şi mai bine în peisaj, socializând cu localnicii pe care vei avea ocazia să-i întâlneşti, implicaţi sau nu în activităţile de turism. Vei afla de la ei o mulţime de informaţii folositoare care te vor ajuta în alegerile viitoare, vei descoperi lucruri noi şi vei înţelege mai bine spiritul locului.

Localnicii sunt deoesbit de prietenoşi şi amabili, majoritatea vorbesc limba engleză destul de bine (indiferent de vârstă) şi vor ajunge să te salute şi să te recunoască pe stradă după doar câteva zile. Nu ezita să te opreşti, din când în când, să vorbeşti cu aceşti oamenii pe care îi întâlneşti în drum, indiferent că sunt şoferi de triciclu, ospătari sau vânzători în magazine. Nu refuza dovezile de prietenie pe care le vei primi - sub diferite forme - din partea unor străini care vor dori, în scurt timp, să te invite în casele lor, să le cunoşti familiile şi să iei parte la diferite evenimente din viaţa lor.

Orice insulă (oraş, ţară) este mult mai frumoasă atunci când este populată cu oameni frumoşi şi orice vacanţă este mai deosebită atunci când te îmbogăţeşte sufleteşte şi te leagă de locurile vizitate prin legături invizibile, dar care nu se vor rupe niciodată.

Insula Palawan a fost binecuvântată cu o natură de o frumuseţe rară, dar şi cu un popor deosebit de frumos care merită mai multă atenţie, chiar şi din partea unor turişti grăbiţi şi afectaţi prea mult de civilizaţia secolului XXI.

O vacanţă în Palawan înseamnă mult mai mult decât plaje întinse şi acoperite cu nisip alb şi insule paradisiace răspândite în ape de smarald. Simplii turiştii care nu au prea multe zile la dispoziţie pentru a explora insula vor fi uimiţi şi impresionaţi de frumuseţea peisajelor pe care le vor putea include într-un decor tropical, alături de multe alte insule răspândite în alte mări, în alte vacanţe, la fel de tropicale. Turiştii mai norocoşi vor avea posibilitatea să depăşească barierele nevăzute ale unui sejur strict turistic şi să trăiască o vacanţă unică, o vacanţă de vis ce nu va putea fi uitată, dar nici comparată cu o altă experienţă de acelaşi gen.

Depinde de fiecare dintre noi cum vrem să înţelegem acest paradis şi cum alegem să trăim acest vis. Există riscul ca această vacanţă să te facă să-ţi doreşti să nu te mai întorci vreodată în lumea reală. Unii oameni (europeni, în general) chiar asta au făcut şi au ales să trăiască simplu, în mijlocul paradisului Palawan, departe de agitaţia şi tentaţiile marilor oraşe. Dacă nu eşti la fel de curajos ca şi ei, îţi vei dori doar să te reîntorci într- o altă vacanţă pe aceleaşi meleaguri mai devreme sau mai târziu, dar vei ajunge, probabil, să nu îţi onorezi promisiunea pentru că lumea este atât de largă şi încă multe locuri merită explorate şi multe alte vise merită trăite.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers