5 motive să vizitezi Suceava

5 motive să vizitezi Suceava
 
 

Unul dintre cele mai vechi orașe din România, Suceava își încântă vizitatorii cu o mulțime de clădiri superbe, dar și cu o istorie fascinantă. Orașul este un adevărat muzeu în aer liber cu monumente, cetăți și biserici medievale care au dăinuit mai bine de cinci secole. Deși o parte dintre aceste edificii se află acum în ruine, ele sunt testamentul istoriei tumultoase a acestui oraș, care a reușit să-și conserve vechiile tradiții moldovenești.

Hanul Domnesc

Hanul Domnesc

Fotografie preluata de pe www.infoturism-moldova.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Una dintre cele mai vechi clădiri din Suceava, Hanul Domnesc găzduiește în prezent Muzeul Etnografic. Clădirea, construită la sfârșitul secolului al XVI-lea, obișnuia să adăpostească oaspeți de seamă care veneau în fosta capitală a Principatului Moldovei. Mai târziu, hanul a fost transformat în casă de vânătoare pentru familia imperială. În anii '60 monumentul a fost restaurat, aici fiind deschis un muzeu al etnografiei. Astfel, vizitatorii pot vedea cum arăta o astfel de clădire din secolul al XVIII-lea, fiind refăcute inclusiv bucătăria și cămara vechiului han. Muzeul adăpostește și piese de artă populară din județ, precum țesături, obiecte de ceramică și din lemn.

Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou

Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou

Fotografie preluata de pe www.blogprinvizor.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Biserica Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou a fost ctitorită de fiul lui Ștefan cel Mare în 1514, fiind finalizată opt ani mai târziu. Ea a fost reședința mitropoliților Moldovei până la sfârșitul secolului al XVII-lea. De-a lungul vremii, în jurul bisericii au fost ridicate diferite clădiri, inclusiv un turn clopotniță ce servește ca intrare în mănăstire. Lăcașul de cult se află în grupul Bisericilor pictate din nordul Moldovei, din patrimoniul cultural mondial al UNESCO, alături de alte șase biserici. Așadar, nu trebuie să ratezi frescele din interiorul și exteriorul clădirii. Biserica a fost pictată în stil bizantin, iar o parte dintre aceste picturi datează de la începutul secolului al XIV-lea. Mănăstirea găzduiește și moaștele Sf. Ioan cel Nou.

Cetatea de Scaun a Sucevei

Orașul Suceava s-a dezvoltat în jurul a două cetăți – Cetatea Șecheia și Cetatea de Scaun, ambele realizate la sfârșitul secolului al XIV-lea, ca parte a sistemului de fortificații construit în acea perioadă în Moldova. Șecheia a fost demolată la scurt timp după ce a fost ridicată, dar ruinele ei încă se mai pot observa în partea de nord-vest a orașului. În schimb, Cetatea de Scaun a dăinuit devenind una dintre cele mai populare artacții turistice din Suceava.

Cetatea de Scaun a Sucevei

De-a lungul timpului, bastionului, care a servit ca reședință voievodală, i s-au adăugat diferite ziduri fortificate care au rezistat în calea armatelor otomane și poloneze, până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, când din bastion au mai rămas doar ruine. Abia două secole mai târziu cetatea începe să fie restaurată, astfel că, în prezent, vizitatorii pot admira diferite încăperi, precum capela, închisoarea, baia cu aburi sau pivnița, făcându-și astfel o idee despre viața la curte în epoca medievală.

Biserica Mirăuți

Biserica Mirăuți este unul dintre cele mai frumoase lăcașuri de cult din nordul Moldovei. Fostă Mitropolie a Sucevei, biserica este și una dintre cele mai vechi din regiune. Deși nu se știe exact anul în care a fost finalizată, istoricii cred că datează de la sfârșitul secolului al XIV-lea, când Suceava a devenit capitala Moldovei. Biserica a fost devastată de un puternic incediu și zeci de ani a fost lăsată în uitare, până la începutul secolului trecut când a fost restaurată la forma în care se află și azi.

Biserica Mirăuți

Fotografie preluata de pe www.wikiwand.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Unii specialiști spun că acest proces de restaurare nu a păstrat forma și decorațiunile tradiționale ale bisericii. Lăcașul de cult este important nu doar pentru istoria ei fascinantă, ci și pentru comorile pe care le are ascunse. În ultimele decenii, în Biserica Mirăuți au fost descoperite diferite morminte, multe în stare aproape intactă, în care au fost găsite diferite artefacte, inclusiv un costum voievodal perfect conservat.

Vechea comunitate armenească

La începutul secolului al XIV-lea, o comunitate armenească s-a stabilit în Suceava, aducând cu ea o parte din vechiile sale tradiții. Familiile armenești au început să construiască lăcașuri de cult și case în stil specific, multe dintre ele fiind încă în picioare. Armenii de atunci se ocupau cu meșteșuguri și comerț, locuind într-o zonă a orașului care acum se numește strada Armenească.

Biserica Sf. Simion

Fotografie preluata de pe comoaraculturalaaromaniei. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Această arteră, nu departe de centrul orașului, este mărginită de două biserici armenești – Biserica Sf. Simion și Biserica Sf. Cruce, ambele ridicate la începutul secolului al XVI-lea, într-un stil arhitectural sobru, specific acestei comunități. Turiștii pasionați de arhitectură pot face o plimbare pe strada Armenească pentru a admira și o serie de case vechi construite în același stil. Deși majoritatea sunt locuințe private, ele încă păstrează elementele specifice vremii.

Iată şi 5 motive să vizitezi oraşul Cluj-Napoca şi 5 motive să vizitezi oraşul Târgu Mureş

Tu ce alte motive să vizitezi Suceava ai adăuga pe lista noastră?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers