5 motive să vizitezi oraşul Timişoara

5 motive să vizitezi oraşul Timişoara
 
 

Timişoara, cea mai mare localitate din vestul României este un oraş al premierelor, un loc unde istoria se îmbină cu noul şi diversitatea culturală, dar şi o destinaţie culturală de excepţie. Oferta turistică a Timişoarei este vastă şi acoperă aproape în totalitate gama de interese a iubitorilor de călătorii şi a turiştilor pasionaţi de peisajul urban. De la evenimente culturale, la expoziţii de artă urbană şi de la patrimoniu arhitectural la locuri care sunt adevărate oaze de verdeaţă şi linişte, se poate spune că Timişoara le are pe toate.

Să treci Timişoara pe lista ta cu destinaţii de călătorie este o alegere extraordinar de bună. Marele municipiu din vestul ţării oferă vizitatorilor atracţii turistice demne de un oraş european. Oraşul de pe malul Begăi are o istorie care coboară până în cele mai vechi timpuri, iar de-a lungul secolelor a înregistrat numeroase premiere tehnice şi culturale. Tot aici este şi locul în care s-a scris cel mai important capitol din istoria contemporană a ţării noastre. Descoperă principalele atracţii turistice din oraşul de pe Bega şi 5 motive pentru care să vizitezi Timişoara.

Centrul şi Piaţa Victoriei

Opera timisoara

Cel mai important loc din Timişoara este Piaţa Victoriei. Situată în centrul oraşului, Piaţa Victoriei este locul în care s-a născut Revoluţia din 1989. Pe faţadele clădirilor istorice construite la începutul secolului XX încă se mai pot vedea urmele gloanţelor trase în timpul evenimentelor sângeroase din decembrie 1989. Piaţa Victoriei este străjuită de Catedrala Mitropolitană, cea mai înaltă biserică din România la ora actuală, iar la polul opus se înalţă clădirea Operei care adăposteşte patru instituţii de cultură. De precizat şi faptul că, în 1953, Timişoara devine singurul oraş din Europa cu trei teatre de stat, în trei limbi: română, germană şi maghiară.

Centru timisoara

Centrul Timişoarei este flancat din lateral de renumita promenadă "Corso" şi promenada opusă cunoscută sub numele de "Surogat". Corso a fost locul de plimbare a înaltei societăţi timişorene, la începutul anilor 1900. Tot în această perioadă au fost construite şi clădirile impresionante de aici. Palatul Neuhausz, Palatul Hilt & Vogel, Palatul Merbl, Palatul Dauerbach şi ultima care încheie şirul clădirilor grandioase de pe Corso, Palatul Széchenyi, impresionează prin detaliile arhitecturale şi frumuseţea lor. Pe partea opusă, "Surogat" era locul de promenadă pentru tinerii şi muncitorii din trecut. Acum, cele două promenade se completează perfect şi împreună constituie unul dintre locurile preferate de plimbare ale timişorenilor.

Piaţa Unirii şi zona adiacentă

Piata Unirii

Piaţa Unirii din Timişoara este cea mai veche din oraş. Amenajată în stil baroc, Piaţa Unirii a trecut recent printr-un amplu proces de reabilitare, iar majoritatea clădirilor au fost refăcute, afişând acum un aspect proaspăt şi frumos la vedere. Dezvoltarea Pieţei Unirii este strâns legată de istoria oraşului şi de scoaterea Timişoarei de sub dominaţia otomană, de către generalul Eugen De Savoya, la începutul secolului al XVIII-lea. Tot în această perioadă a început şi reamanajarea teritoriului.

Piata Unirii

De-a lungul istoriei, în Piaţa Unirii au fost ridicate clădiri impresionante, dintre care amintim Domul Catolic, Palatul Baroc, Casa cu Lei, Casa Bruck, Casa Prenner şi multe alte construcţii deosebite. Din Piaţa Unirii se desprind înspre zona centrală numeroase străduţe înguste, cu clădiri istorice de o frumuseţe ieşită din comun. La parterul acestora, perfect integrate în peisajul istoric, sunt cafenele, baruri, pub-uri şi magazine. Aceast cartier central al Timişoarei a căpătat recent statutul de zonă pietonală, ceea ce îl face un loc pentru plimbare deosebit şi care merită să fie descoperit la pas.

Malul râului Bega

Bega

Timişoara este străbătută de râul Bega. Deşi micuţ, dar recent curăţat de toate aluviunile aduse de apă în ultima jumătate de secol, acest râu oferă Timişoarei un farmec aparte. Malurile sale sunt străbătute de alei numai bune pentru plimbări în zilele însorite şi piste de biciclete, iar la tot pasul întâlneşti terase, băncuţe şi locuri de relaxare. Din loc în loc, podurile care traversează Bega oferă imagini de ansamblu colorate asupra acestui curs de apă. Pe malul Begăi se întind şi cele mai frumoase parcuri din municipiul Timişoara.

Muzeele şi galeriile

Muzeul Banatului

Oraşul de pe Bega este al treilea centru cultural al ţării, după Bucureşti şi Iaşi. Timişoara se poate mândri cu o suită de obiective culturale şi muzee importante. Muzeul de Artă, Muzeul Satului Bănăţean, unde te simţi ca la ţară în inima oraşului, Memorialul Revoluţiei, galeriile de artă deschise în spaţiile reabilitate ale vechiului Bastion sunt suficiente argumente pentru a alege Timişoara ca destinaţie culturală. La acestea se adaugă obiectivele turistice industriale Fabrica de Bere, Fostul Abator Orăşenesc sau Fabrica de Ţigarete.

Timişoara, oraşul premierelor

Spuneam la începutul articolului că Timişoara este renumită ca fiind un oraş al premierelor. În primul rând, fiind situată într-o zonă mlăştinoasă, dezvoltarea Timişoarei nu ar fi fost posibilă fără cunoştinţe temeinice în domeniul hidrografic. În 1732, sunt finalizate lucrările de construcţie ale canalului Bega, primul navigabil din România. Fabrica de Bere din Timişoara a fost prima din ţară, construită în 1718, iar cartierul Fabric este cea mai veche zonă industrială din România.

Timisoara

Lista premierelor Timişoarei este lungă. Dintre cele mai importante amintim faptul că Timişoara a fost primul oraş al Imperiului Habsburgic cu străzile iluminate, primul oraş din ţară conectat la sistemul feroviar din Europa, primul oraş cu trafic fluvial de marfă şi pasageri şi primul oraş de pe continent cu iluminat stradal electric

Iată și 5 motive să vizitezi oraşul Cluj-Napoca, 5 motive să vizitezi oraşul Iași.

Tu ce alte motive consideri importante pentru a vizita Timişoara?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers