5 motive să vizitezi Oradea

5 motive să vizitezi Oradea
 
 

Unul dintre cele mai vechi orașe din România, Oradea este o destinație minunată pentru un city break relaxant. Cu o mulțime de clădiri superbe și o atmosferă liniștită, Oradea este un adevărat muzeu în aer liber și o destinație ideală pentru cei pasionați de arhitectură. Dacă încă nu te-am convins cât de interesant este acest oraș, îți prezentăm cinci motive pentru care trebuie să vizitezi Oradea.

Cetatea Oradea

Una dintre cele mai vechi și faimoase clădiri din acest oraș este Cetatea Oradea. Cu o vechime de aproape o mie de ani, acest monument istoric a rezistat de-a lungul timpului, astfel încât este funcțional și în ziua de azi. Realizată în stil baroc și renascentist, fortificația a trecut prin trei perioade importante de dezvoltare. Dacă inițial a fost doar o mănăstire fortificată, ridicată în secolul al XI-lea, cinci sute de ani mai târziu, Cetatea Oradea a fost extinsă devenind singura fortificație de tip bastionar italian, cu bastioane de tip pană, din Europa de Est.

Cetatea Oradea

Cu o istorie atât de lungă și bogată, Cetatea Oradea a fost și subiectul a o serie de legende. Localnicii spun că Regele Ladislau I al Ungariei a adormit într-o poiană pe malul Crișului Repede. În vis i-au apărut doi îngeri care i-au spus să ridice în acel loc o mănăstirea fortificată. În scurt timp lăcașul de cult a devenit cetate, dezvoltându-se astfel unul dintre cele mai importante orașe din Europa medievală.

Palatul Vulturului Negru

Arhitectura eclectică a Oradiei, ce cuprinde o mulțime de clădiri în stil baroc, clasic și secession, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din întreg orașul. Majoritatea acestor clădiri superbe se află chiar în centrul urbei, în apropiere de Piața Unirii, iar printre cele mai interesante este cu siguranță Palatul Vulturului Negru

Palatul Vulturului Negru

Fotografie preluata de pe modernism.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Ridicată la începutul secolului trecut, această clădire este una dintre cele mai mari realizată în stil secession din Transilvania. Format din două corpuri principale, inegale și asimetrice, legate printr-un pasaj acoperit cu sticlă, Palatul Vulturului Negru este ușor de recunoscut grație fațadei sale bogat decorată. Numele acestui palat vine de la vitraliul cu un vultur negru care se află pe exteriorul pasajului și care a fost realizat în 1909.

Biserica Ortodoxă cu Lună

Tot în Piața Unirii din Oradea turiștii vor putea descoperi o biserică pe cât de frumoasă, pe atât de interesantă. Biserica Ortodoxă cu Lună, finalizată la începutul secolului al XIX-lea, este cunoscută pentru mecanismul din turn, instalat în 1793. Acest orologiu are o sferă jumătatea aurie, jumătatea neagră, care se află în continuă mișcare, reproducând astfel fazele lunii. Datorită acestui orologiu, biserica care are hramul Adormirea Maicii Domnului, a fost supranumită ”Biserica cu Lună”.

Biserica Ortodoxă cu Lună

Lăcașul de cult, realizat în stil baroc, se mândrește și cu un interior frumos decorat. Notabil este portretul lui Horea, despre care se spune că este singura reproducere autentică a fizionomiei acestuia. În prezent, în biserică se află o copie a tabloului, originalul fiind în muzeul Episcopiei Ortodoxe de Oradea.

Piața Ferdinand

Deși Piața Unirii este considerată centrul orașului Oradea, Piața Ferdinand, aflată în apropiere, se mândrește cu unele dintre cele mai interesante clădiri secession. Teatrul de Stat domină cu stilul său eclectic întreaga piață încă din 1900. Intrarea impresionantă a clădirii flancată de două statui – Comedia și Tragedia, este frumos decorată cu elemente rococo și neoclasice. În apropiere de teatru se află un alt edificiu minunat – Clădirea Bazarului, ce datează din același an. Această clădire masivă realizată în stil renascentist se mândrește cu un timpan înalt pe care se află statuia unui înger cu un scut în brațe pe care apare stema orașului. 

Teatrul de Stat Oradea

Tot în Piața Ferdinand, turiștii mai pot admira Palatul Levay, Hotelul Transilvania, cu o mulțime de elemente secession, sau Hotelul Astoria, care în secolul trecut era locul de întâlnire preferat al poeților vremii. În apropierea pieței se află două dintre cele mai frumoase clădiri din OradeaCasele Adorjan. Realizate în 1903 respectiv 1905, cele două edificii se mândresc cu fațade bogat decorate, în stil secession.

Palatul Episcopiei Greco-catolice

Palatul Episcopiei Greco-catolice

Fotografie preluata de pe ro.secondglobe.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

O altă clădire impresionantă din Oradea este Palatul Episcopal. Aflată în Piața Unirii, această clădire roșiatică ce datează din 1905 este ușor de recunoscut grație fațadei colorate și a turnului ce domină peisajul pieței. Frontispiciul clădirii este asimetric și bogat decorat cu elemente neogotice. La fel ca majoritatea clădirilor ridicate în secolul trecut în Oradea, Palatul Episcopal este o combinație elegantă și eclectică de elemente clasice, bizantine și romanice.

Tu ce alte motive pentru a vizita Oradea ai adăuga pe lista noastră?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers