5 motive să vizitezi Alba Iulia

5 motive să vizitezi Alba Iulia
 
 

Una dintre cele mai vechi și interesante orașe din România, Alba Iulia debordează de istorie. Fostă capitală a Transilvaniei și locul unde s-a semnat actul de Unire al Principatelor Române, Alba Iulia surprinde nu doar cu monumentele istorice și arhitectura de neegalat, ci și cu o atmosferă relaxată și primitoare.

Cetatea Alba Carolina

Cetatea Alba Carolina

Traseul celor trei fortificații îi duce pe vizitatori într-o excursie în timp de-a lungul a două mii de ani de istorie. Traseul trece pe lângă trei fortificații din epoci diferite, dar care au fost ridicate în aceeași locație. Deși în prezent este cunoscută drept Cetatea Alba Carolina, în această zonă se află Castrul Roman Apulum, Cetatea Medievală Bălgrad și Cetatea Alba Carolina. Acest loc este un adevărat muzeu în aer liber împânzit cu monumente și clădiri istorice, fiind sufletul orașului Alba Iulia.

Schimbul de garda

Pasionații de istorie pot vizita celula lui Horia, Cloșca și Crișan și locul în care primii doi au fost trași pe roată, în timp ce iubitorii de arhitectură nu ar trebui să rateze ocazia de a admira toate cele șapte porți ale cetății. Totuși, principala atracție este ceremonialul schimbului de gardă. În fiecare zi, la prânz, are loc o procesiune în care soldați, îmbrăcați în uniforme identice cu cele purtate de armata austriacă medievală, trec pe sub Poarta de Sud a Castrului Roman.

Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail

Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail

Cea mai veche, dar și cea mai… lungă catedrală din România, Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail are o istorie aproape la fel de tumultoasă precum restul cetății. Datând din secolul al XIII-lea, biserica în stil romanic a fost construită în totalitate din blocuri de piatră cioplită, din ruinele fostului castru roman al Legiunii a XIII-a Gemina, aflat în apropiere. În nava laterală de sud a catedralei se află mormântul lui Iancu de Hunedoara.

Muzeul Național al Unirii

Sala Unirii

Fotografie preluata de pe www.cautalafix.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Dacă străzile pietruite ale cetății nu te-au inspirat suficient, atunci fă o vizită la Muzeul Național al Unirii. Instituția funcționează în două clădiri – Clădirea Babilon, un superb edificiu în stil romantic, de la mijlocul secolului al XIX-lea, și Sala Unirii, locul unde s-a votat Unirea Transilvaniei cu România. Vasta colecție a muzeului cuprinde artefacte din perioadă preistorică și până la cea medievală. De asemenea, vizitatorii pot admira fotografii și documente de la Revoluția din 1848 și, bineînțeles, de la Unirea de la 1 Decembrie 1918. 

Catedrala Încoronării

Catedrala Incoronarii

Una dintre cele mai importante catedrale ortodoxe din România, Catedrala Încoronării a fost finalizată în septembrie 1922. Doar câteva săptămâni mai târziu, aici a avut loc ceremonia de încoronare a regelui Ferdinand și a reginei Maria că suverani ai României Mari. Realizată în stil bizantin, cu elemente populare românești, catedrala are și un turn-clopotniță înalt de 58 de metri.

Biblioteca Batthyaneum

Biblioteca Batthyaneum

Fotografie preluata de pe viziteazaalbaiulia.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Biblioteca Batthyaneum este una dintre cele mai valoaroase din țară, găzduind peste 55.000 de cărți și peste 1.200 de manuscrise. Fiind numită după episcopul Ignatius Batthyani, care a fondat instituția în clădirea unei foste biserici trinitariene din secolul XVIII-lea, biblioteca adăpostește și un observator astronomic. Biblioteca Batthyaneum este o atracție ideală pentru cei care vor să petreacă câteva clipe de liniște admirând unele dintre cele mai vechi volume din România.

Iată și 5 motive să vizitezi oraşul Sibiu, 5 motive să vizitezi oraşul Timişoara.

Tu ce alte motive pentru a vizita Alba Iulia ai adaugă pe această listă?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers