5 castele superbe de pe Valea Loarei pe care trebuie să le explorezi

5 castele superbe de pe Valea Loarei pe care trebuie să le explorezi
 
 

Cu peste 3 milioane de vizitatori anual, cele 42 de castele minunate de pe Valea Loarei, care se află pe lista de patrimoniu UNESCO, sunt unele dintre cele mai populare destinații turistice din Franța. Aceste clădiri minunate desprinse parcă din basme se află între localitățile Angers și Gien, fiind la aproximativ 2 ore de Paris.

Cum toate castelele sunt minunate și au o semnificație culturală importantă, cu siguranță îți va fi greu să alegi doar câteva pe care să le vizitezi. De aceea noi îți propunem cinci dintre cele mai interesante castele de pe Valea Loarei pe care nu trebuie să le ratezi.

Château de Chambord

Château de Chambord

Fotografie preluata de pe frogandprincess.wordpress. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Castelul Chambord a fost construit la mijlocul secolului al XVI-lea, sub conducerea lui François I. Legenda spune ca însuși Leonardo da Vinci a fost implicat în designul acestui castel uriaș, iar François I a vrut sa modifice cursul Loarei pentru a trece prin fața castelului.

Deși a fost parțial distrus în timpul Revoluției Franceze, în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, Castelul Chambord a găzduit cele mai valoroase comori naționale ale Franței, inclusiv faimosul tablou Mona Lisa. De fapt, castelul renascentist a avut dintotdeauna un rol important în istoria națiunii. Astăzi, Château de Chambord este cel mai mare și mai des vizitat castel de pe Valea Loarei.

Castelul Chambord se află în localitatea Chambord, la 180 de kilometri de Paris. Un bilet de intrare întreg costă 11 euro.

Château du Clos Lucé

Château du Clos Lucé

Fotografie preluata de pe parcduvaldeloire.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Aflat în apropierea unui alt castel foarte popular, Château d'Ambroise, Château du Clos Lucé este mult mai interesant și merită vizitat. Castelul și domeniul de peste trei hectare din jurul său au fost cumpărate de mama regelui François I, Louise de Savoie, la începutul secolului al XVI-lea. Deși familia regală nu a petrecut prea mult timp aici, un alt musafir mult mai fascinant a făcut din Château du Clos Lucé unul dintre cele mai îndrăgite castele din Franța.

Timp de trei ani, Leonardo da Vinci a trăit în acest monument arhitectonic și tot aici marele vizionar a dezvoltat unele dintre cele mai interesante invenții ale sale. În prezent, Castelul Clos Lucé găzduiește un muzeu și un parc plin cu prototipurile unora dintre cele mai imaginative creeații ale lui da Vinci, inclusiv o armă automată si un elicopter. La subsolul castelului, curioșii pot afla despre cum gigantul IBM a adus la viață unele dintre invențiile lui da Vinci.

Castelul Clos Lucé îl vei găsi lângă localitatea Amboise, la 227 kilometri de Paris. Intrarea la castel costă 15 euro în perioada 1 martie - 15 noiembrie și 13 euro în restul anului.

Citește și: Descoperă România: 5 castele pe care trebuie să le vizitezi

Château d'Ussé

Château d'Ussé

Fotografie preluata de pe azaylerideau-tourisme. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Château d'Ussé este un castel privat, iar familia care îl deține locuiește aici. Dar, asta nu înseamnă că nu poți să-l vizitezi. Parterul este superb decorat cu mobilă și tapiserii din secolul al XVI-lea, în timp ce podul castelului are o poveste cel puțin la fel de interesantă. Legenda spune că faimosul povestitor francez Charles Perrault a vizitat Castelul Ussé și aici a fost inspirat să scrie povestea "Frumoasa din Pădurea Adormită". Astăzi, podul castelului este decorat cu scene din faimosul basm, iar vizitatorii vor avea impresia că au păsit în minunatul desen Disney.

Château d'Ussé se află lângă orășelul Rigny-Ussé, la 284 de kilometri de Paris. Intrarea la castel costă 14 euro.

Château de Chenonceau

Château de Chenonceau

Fotografie preluata de pe discoverfrance.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Actualul Castel Chenonceau a fost construit în secolul al XV-lea de Katherine Briçonnet, soția unui important arhitect, după ce clădirea originală a fost distrusă în timpul Războiului de 100 de Ani. Noua clădire a fost dăruită de către regele Henric al II-lea amantei sale Diane de Poitiers, spre nemulțumirea soției sale Catherine de Médici. Totuși, regina a reușit să recupreze Castelul Chenonceau, după moartea soțului său și chiar și în ziua de azi pasionații de arhitectură pot observa cu ușurință amprenta celor două femei asupra decorațiilor din interiorul castelului.

În timpul Revoluției Franceze, Louise Dupin a salvat Château de Chenonceau, demonstrând că edificiul este proprietate privată. Astfel, Château de Chenonceau, supranumit "Castelul Femeilor", este singurul castel construit, decorat, locuit și salvat de femei.

Château de Chenonceau îl vei găsi în localitatea Chenonceaux, la 240 kilometri de capitala franceză. Un bilet de intrare la castel costă 10 euro.

Château d'Azay-le-Rideau

Château d'Azay-le-Rideau

Fotografie preluata de pe paradisefoundaround.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Deși este mai mic și se află ceva mai departe de majoritatea castelelor de pe Valea Loarei, Château d'Azay-le-Rideau, pe malul râului Indre, este unul dintre cele mai celebrate edificii din regiune. Chiar și Balzac a botezat acest monument impresionant "Diamantul de pe Indre". Cu interioarele sale renascentiste și uriașul șanț cu apă ce-l înconjoară, Castelul Azay-le-Rideau este faimos mai ales pentru tapițeriile flamande rare din secolele XVI și XVII care prezintă istoria castelului.

Încăperile superbului château sunt decorate în stiluri diferite ce variază de la epoca renascentistă a lui François I și până la decorațiunile bogate din secolul al XIX-lea ce par desprinse dintr-un roman al lui Victor Hugo.

Château d'Azay-le-Rideau se află în localitatea cu același nume, la 267 kilometri de Paris, iar intrarea la castel costă 6,5 euro.

Citește și: Cele mai frumoase castele din lume pe timpul iernii

Tu ce alte castele de pe Valea Loarei ai adăuga pe lista noastră? 


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers