4 rute de tren care îți arată frumusețea peisajelor montane din Austria

4 rute de tren care îți arată frumusețea peisajelor montane din Austria
 
 

Austria se mândrește cu unele dintre cele mai impresionante peisaje montane din lume, indiferent de anotimp. Deși majoritatea exploratorilor preferă să descopere aceste locuri incredibile din mașină, noi îți recomandăm un mijloc de transport mai deosebit – trenul. Austria are o serie de rute de tren ce traversează Alpii și care oferă panorame excepționale. Până la urmă T.S. Eliot avea dreptate când spunea că nu destinația contează, ci călătoria. Iată așadar care sunt cele mai pitorești rute de tren din Austria, pentru o vacanță la munte altfel.

Ruta Semmering

Pornind din orășelul Gloggnitz, ruta Semmering traversează Alpii austrieci prin trecătoarea Semmering și se oprește în Mürzzuschlag. Ruta a fost construită la mijlocul secolului al XIX-lea, traversează 16 viaducte și 15 tunele, toate săpate manual în stâncă. Ruta Semmering este o adevărată capodoperă din perioada de pionierat a construcțiilor de căi ferate, astfel că a fost inclusă pe lista de locuri de patrimoniu UNESCO. Trenul care traversează această rută are și un vagon-cafenea în stil vintage, unde poți să te delectezi cu deserturi, vin, bere și cafea, în timp ce admiri versanții uriași. Dacă ești interesat să afli mai multe despre ruta Semmering, nu rata o vizită la muzeul dedicat trenurilor din Austria ce se află în orășelul Mürzzuschlag.

O călătorie cu trenul pe traseul Semmering durează aproximativ o oră și jumătate, iar biletele costă între 8 și 13 euro.

Semmering

Fotografie preluată de pe Depositphotos. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Ruta Arlberg

După ce au terminat ruta Semmering, inginerii austrieci au dorit să construiască o rută nouă care să facă parte din faimoasa linie feroviară Orient Express. Astfel, la sfârșitul secolului al XIX a început construcția unui nou traseu de tren – Arlberg, ce leagă Innsbruck de Bludenz, trecând prin Landeck. Cele mai impresionante peisaje pot fi admirate de pe podul Trisanna, în apropiere de castelul Wiesberg. Acest traseu este singura rută feroviară montană de la est la vest din Austria și traversează o sumedenie de poduri, tunele și viaducte. Mai mult, deoarece se află într-o zonă atât de înaltă, ruta de 135 de kilometri este considerată drept cea mai problematică din Europa, fiind mai tot timpul amenințată de avalanșe, alunecări de teren, inundații și căderi de piatră. În schimb, experiența de a călători pe acest traseu este de neegalat.

Dacă vrei să călătorești și tu cu trenul pe ruta Arlberg, te așteaptă un drum de neuitat de aproape 2 ore. Biletele pentru această călătorie costă între 18 și 29 de euro.

Ruta Arlberg

Fotografie preluată de pe commons.wikimedia.org. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Ruta Mariazell

Aceasta este o cale ferată cu ecartament îngust ce leagă orașele Sankt Poelten și Mariazell, în nord-estul Austriei. Și acest traseu a fost inaugurat la finalul secolului XIX, atunci când Mariazell era unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj pentru catolicii din regiune. Partea cea mai pitorească a căii ferate Mariazell începe din localitatea Frankenfels, unde trenul urcă pe versanții abrupți ai Alpilor, trecând printr-un tunel de 2 kilometri lungime – Gösingtunnel, care, aflat la o altitudine de 891 metri peste nivelul mării, este cel mai înalt punct al traseului.

O călătorie cu trenul pe ruta Mariazell durează aproximativ 2 ore și jumătate, iar biletele costă între 11 și 18 euro.

Mariazell

Fotografie preluată de pe Depositphotos. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Ruta Salzburg – Innsbruck via Bischofshofen

Mai multe rute de tren care leagă Salzburg de Innsbruck trec pe teritoriul Germaniei, dar cunoscătorii îți vor spune că ruta sudică, prin orașul austriac Bischofshofen este mult mai frumoasă. Trecând prin inima Alpilor austrieci, această rută traversează prin cele mai frumoase peisaje, cu poduri antice, râuri cu apă cristalină, mănăstiri cocoțate pe stânci, castele superbe și sate colorate, precum minunatul Zell am See. Această cale ferată trece și pe lângă cele mai populare destinații de schi și hiking din lume. Deși traseul prin Bischofshofen durează în jur de 3 ore și jumătate, ceva mai mult decât ruta directă care durează 120 de minute, efortul merită pe deplin.

Biletele pentru o astfel de călătorie costă între 33 și 55 de euro.

Ruta Salzburg – Innsbruck via Bischofshofen

Fotografie preluată de pe roundnoses.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Cum să călătorești cu trenul în Austria

Acum că știi care sunt cele mai pitorești rute de tren din Austria, află și cum poți să călătorești cu trenul prin această țară. Majoritatea trenurilor austriece aparțin companiei de stat Österreichische Bundesbahnen sau ÖBB. Poți cumpăra bilete pentru o anumită călătorie de pe Rail Europe. De asemenea, există o serie de abonamente, pentru diferite tipuri de excursii. Cei care sunt interesați de trasee pitorești ar trebui să-și cumpere un Eurail Pass pentru Austria și Elveția, deoarece cu acest abonament poți călători pe cele mai spectaculoase trasee din țara cantoanelor, inclusiv Bernina Express, Glacier Express, Wilhelm Tell Express sau traseul Centovalli.

De asemenea, Austria este inclusă în European East Pass, ce include și Cehia și Ungaria, precum și în Eurail Pass pentru Austria/Germania.

Eurail Pass

Fotografie preluată de pe toeuropeandbeyond.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Tu pe care dintre aceste rute de tren din Austria ai vrea să călătorești? 


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers