4 obiective din satul transilvănean Racoș

4 obiective din satul transilvănean Racoș
 
 

Undeva între Sighișoara și Brașov, la 20km de Rupea, se află satul Racoș. Aparent este doar un alt pitoresc sat transilvănean, uitat sau neatins mai degrabă de turismul în masă. Însă pe lângă peisajele rurale idilice, acesta ne oferă și câteva obiective turistice interesante: vulcanul Racoș, coloanele de bazalt, lacul de smarald și Castelul Sukosd – Bethlen

Castelul Sukosd – Bethlen

Castelul a fost un bonus, de care am aflat imediat ce am intrat în sat. 

Castelul Sukosd – Bethlen

Castelul medieval Sukosd – Bethlen a fost atestat în anul 1624 și a aparținut familiei de origine secuiască Sukosd.  Poarta era închisă și pe ea era lipită o hârtie cu un număr de contact, la care putem suna în cazul în care vrem să vizităm. Vizita se face până în ora 17:00 (program de vară cu siguranță), dar noi am ajuns, bineînțeles... la 17:10. Așa că doar l-am înconjurat și am căscat ochii printre găurile din poartă. Așa am putut vedea că în interior este mai degrabă o ruină, din păcate. 

Castelul Sukosd – Bethlen

Castelul Sukosd – Bethlen

Lacul de smarald

Apoi am setat google maps pentru a găsi coloanele de bazalt. Ajungem rapid la o intersecție unde se află un indicator: stânga spre lacul de smarald (vreo 200 m), dreapta spre coloanele de bazalt (tot foarte aproape, poate 1 km). Calitatea drumului nu este minunată, dar se poate merge cam cu orice mașină (cel puțin dacă nu plouă).

Lacul de smarald

Am mers întâi spre stânga și am întâlnit cariera de bazalt și lacul de smarald, care chiar își merită numele pentru că strălucea atât de frumos, ca o bijuterie! Un grup de tineri era la bălăceală, ce bine de ei, așa era de cald... Laughing

Lacul de smarald

Lacul de smarald

Coloanele de bazalt

Nu am stat prea mult nici aici și am luat-o în direcția coloanelor de bazalt.

Coloanele de bazalt

Chiar dacă nu este un monument format natural, ci ca rezultat al exploatării carierei de bazalt, coloanele se înalță impozante și merită văzute. 

Coloanele de bazalt

Vulcanul Racoș

Vulcanul Racoș, de care auzisem recent pe un blog, era motivul principal al trecerii noastre prin sat. Așa că punem iar harta google în funcțiune (nu am văzut niciun indicator spre vulcan) și o luăm pe un drum de pământ, cu pietre, care pe o scară de la prost, la foarte prost, era aproape foarte prost, iar ultimii 300-400 m impracticabili cu mașina noastră. O luăm deci la pas prin soarele încă puternic și în curând avem în față un peisaj cu totul deosebit:

Vulcanul Racoș

Vulcanul Racoș

Vulcanul Racoș

La baza frumuseților din fața ochilor noștri se căsca ditamai hăul, iar rocile pe care călcam aveau o consistență..."altfel" și nu păreau prea stabile pe marginea craterului.

Vulcanul stins Racoș a înregistrat ultimele activități vulcanice acum vreo 10.000 de ani, deși totul în jur pare că mocnește încă. Pietrele erau de diferite nuanțe maro, roșiatice și negre, aveau găurele și erau foarte ușoare, diferit de ceea ce vedem în mod obișnuit. O perioadă s-a exploatat zgură din craterul vulcanului, însă în prezent este zonă naturală protejată.

La ieșirea din vulcan, trecem de cei doi bolovani și panoul turistic de întâmpinare pe care nu scrie nimic Laughing (dar pe care sperăm să găsim câteva informații în viitor) și admirăm dealurile din jur.

Peisaje sat Racoş

În jurul vulcanului avem un peisaj autentic transilvănean de poveste și cu toate acestea nu am întâlnit nici aici picior de turist! Dacă ajungeți în zonă, puteți face un drum până la Viscri, deși drumul este prost, promite să vă răsplătească setea turistică. Și bineînțeles cetatea Rupea care se află în drum. 

Peisaje sat Racoş

Vulcanul Racoș

Peisaje sat Racoş

Peisaje sat Racoş

Poze deosebite din Racoş


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers