34 de ore în Belgrad

34 de ore în Belgrad
 
 

Când ai 32 de ore într-o capitală Est-Europeană, încerci să vezi tot ce ai şi n-ai la tine acasă, pentru comparaţie şi contrast. Trezirea la 8 şi plimbare spre muzeul lui Tesla. Fără să-ţi fi propus, pe drum încolo te trezeşti în faţa clădirilor bombardate în '99 şi te trec o duzină de fiori, e o senzaţie vizuală uşor apăsătoare pentru tine ca străin, darămite pentru sârbi, aşa că-nghiţi două noduri în gât şi mărşăluieşti mai departe, pe lângă brazii cu rămăşiţe de zăpadă pe crengi.

Belgrad

Mergi mai departe spre biserica Sf. Sava care e cea mai mare biserică ortodoxă din lume, aşa ai citit pe Google şi vrei să vezi de-adevăratelea. Deşi construcţia e finalizată tocmai din ’89, atunci când eşti înăuntru ai impresia că de abia se construieşte pentru că e aproape goală, cu pereţi gri, fără ornamente, picturi sau mobilier de orice fel, iar apa sfinţită curge din butoaie albe, cu robinete ataşate. Afară păzeşte o statuie masivă a Sf Sava, o Cruce într-o mână şi Biblia într-alta.

Belgrad

Unele străzi sunt scrise în alfabet chirilic dar se ajunge uşor la muzeu, la câteva străzi distanţă. Pe Krunska, la nr. 51, muzeul funcţionează cu bilet din oră-n oră pentru ca să formezi un grup de vizită, să auzi explicaţiile ghidului, să ţii un neon în mână şi să vezi câte scântei vrei. Ghidul spune că efectele secundare le vei simţi de abia mâine, rânjeşte şi mai face trei glume. Are răbdare pentru fiecare tură de vizitatori, zâmbeşte şi îi lucesc ochii când vorbeşte, ghidul perfect.

Belgrad

Belgrad

După vreo jumătate de oră de poveşti te mai învârţi cinci minute, mai faci vreo patru fotografii şi pleci spre Knez Mihailova. Aici se poate vizita Muzeul Zepter şi există o serie de galerii de artă. Într-una dintre ele, un domn de vârstă mijlocie face o poză cu telefonul şi te-ntrebi oare cui o s-o arate. Se vând tablouri proaspăt pictate, desene în creion, suveniruri şi oraşul e plin de oameni deşi se-nserează de ianuarie şi ţi se zbârceşte sufletul de frig. Vrei o supă caldă şi ajungi pe Brace Jugovica la Supe i Salate, un spaţiu mic de tot cu două scaune de aşteptat până cumperi la pachet. Ceri o supă de roşii şi te-ntreabă dacă extra parmezan; dai din cap, da, da, nici nu mai ai răbdare, o mănânci acolo pe scaun, cu geaca pe tine şi mai vrei una.

Belgrad

Spre seară se bea cafea la KC Grad, bar restaurant, cafenea, spaţiu alternativ pentru concerte şi expoziţii, deci un fel de 3 în 1 iar chelnerul întreabă dacă nu cumva vrei paste cu spanac din partea casei. Pisica doarme pe platane fără nicio grijă pe lume. Ajungi înapoi la Green Hostel Studio unde povesteşti cu nişte vegetarieni americani care-ţi dau o reţetă de ciorbă minunată cu stafide prin ea iar când e vremea de plecare îţi iei rucsacul în spinare şi-ţi iei la revedere de la koreeanul care joacă nişte cărţi cu două olandeze la cinci dimineaţa printre shot-uri de rakija.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers