3 oraşe deosebite din Spania pentru un city break de vis

3 oraşe deosebite din Spania pentru un city break de vis
 
 

Suntem oameni hipnotizaţi de verbul "a călători", vizualizăm pământul pe o coală A4, visăm cu ochii deschişi şi ne dăm cu părerea pentru că putem. Nu suntem experţi, dar avem un bagaj mare de informaţii din călătorii virtuale… Am format o mare comunitate pe pagina noastră de Facebook şi ne mândrim cu iubitori de călătorii ca noi. 

Astăzi, admirăm 3 oraşe deosebite din Spania, cu ajutorul imaginilor trimise de Cristina Alexandra Croitoru din city break-urile ei.

Madrid, captitala Regatului Spaniei

La prima vedere, este un oraş destul de aglomerat la ore de vârf, însă este lesne de înţeles întrucât Madridul este cel mai mare oraş al Spaniei, cu peste 3,2 milioane de locuitori, cărora li se adaugă şi restul populaţiei din Comunitate, dar şi numărul mare de turişi care vin să-l viziteze.

Un mare plus este distanţa de doar 12km între centru şi cel mai mare aeroport al ţării, Adolfo Suárez Madrid-Barajas, şi la care se poate ajunge destul de rapid cu metroul, trenul sau autobuzul special din staţia Atocha. Desigur, este un oraş foarte cosmopolit, dovadă stau cifrele impresionante încasate din turism (chiar anul acesta, spaniolii se mândreau că sunt fruntaşi pe lista principalelor destinaţii turistice din lume, reuşind să depăşească Franţa şi SUA).

O altă bilă albă pe care i-o acord se datorează diveristăţii atracţiilor madrilene: sportive - să nu uităm ca aici îşi au originea trei cluburi fotbalistice celebre: Real Madrid (cea mai scumpă echipă de fotbal din Europa), Atlético de Madrid şi Rayo Vallecano. Lista continuă cu atracţiile culturale: pinacotecile de la Muzeul Prado, Muzeul Reina Sofía şi Muzeul Thyssen-Bornemisza, Muzeul Americii, Muzeul de Arheologie etc. Se pot vizita, de asemenea, Palatul Regal şi vizavi de acesta, Catedrala Almudena.

Deşi este un oraş foarte aglomerat, după cum spuneam mai sus, Madridul are şi câteva oaze de relaxare în Parque del Retiro, Casa de Campo sau Grădina Botanică. Probabil ceea ce am apreciat cel mai mult la acest oraş este armonia dintre vechi şi nou. Zâgarie-norii din zona economică a oraşului se împrietenesc frumos cu edificiile în stil baroc, creând un echilibru minunat.

Sfatul meu pentru cei care au foarte puţin timp la dispoziţie: folosiţi autobuzul turistic (ghişeul pentru a cumpăra bilete se află lângă Muzeul Prado). Cuprinde două rute, puteţi vedea şi coborî aproape la cele mai importante obiective, iar preţul este de 21 de euro (1 zi) sau 25 de euro (2 zile).

Salamanca, Castilla y León, Spania

Este un oraş medieval, foarte bine conservat şi extrem de liniştit. Se poate ajunge relativ simplu de la Madrid (fie cu trenul din Gara Chamartín, fie cu autobuzul din Estación Sur de Autobuses, de lângă Atocha). Salamanca este prin excelenţă cel mai cunoscut oraş universitar spaniol, întrucât aici se află cea mai veche universitate din ţară, Universidad de Salamanca, şi a patra ca vechime din Europa. Bazele ei au fost puse de călugării Catedralei, care au început prin a ţine primele cursuri în Catedrala Veche. Acest superb oraş al Spaniei a fost inclus, de asemenea, pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în anul 1988. Un proverb care circulă printre salamantini este: "Hasta el 40 de mayo, no te quites el sayo" ("Până pe 40 mai, nu-ţi lepăda paltonul") deoarece aici vremea este foarte schimbătoare, şi, de cele mai multe ori, destul de rece faţă de media ţării.

Turiştii pe care i-am văzut eu zi de zi, timp de 5 luni, căutau cel mai adesea broscuţa aducătoare de noroc de pe faţada Universităţii (de asemenea, se credea că studenţii care reuşesc să găseasca broasca cu princina, vor trece cu bine de examenele din sesiune) şi astronautul de pe faţada Catedralei Noi. Această figură neobişnuita de pe faţada unei catedrale terminate în 1733 şochează, însă există o explicaţie cu totul fascinantă. Se pare că misterioasa sculptură s-a adăugat odată cu restaurarea făcută în 1992, ca rod al unui străvechi obicei de a adăuga un element specific epocii în care s-a făcut respectiva reparaţie, în cazul acesta, astronautul.

Cel mai emoţionant moment a fost în ziua de Paşte când am urcat în turnul Catedralei pentru a vedea de sus sfârşitul procesiunilor care duraseră toată Săptămâna Mare. Solemnitatea ceremoniei, costumele, muzica de fanfară şi priveliştea deosebită emoţioneaza profund, vă asigur!

Valencia, Comunidad Valenciana

Valencia este, fără îndoială, cel mai futurist oraş al Spaniei. Clădirile, desprinse parcă din filmele SF, sunt opera genialilor arhitecţi Santiago de Calatrava şi Félix Candela. Dacă ajungeţi în oraşul de pe malurile Turiei, vă recomand neapărat o vizită la Oceanograf, Bioparc şi în centrul istoric. Pentru a putea vedea toate obiectivele într-un timp scurt, autobuzul turistic este o soluţie destul de bună pentru o vizită fulger.

Eu m-am aflat în Spania cu o bursă Erasmus, aşa că, la finalul stagiului am dat o fugă până la Valencia. A fost un drum destul de lung (Salamanca-Valencia: aprox. 600km) cu oprire în Madrid. Desigur, există şi varianta în AVE (trenuri de mare viteza, care leagă Madridul de Valencia în aprox. 1h 40 min.: Puerta de Atocha, Madrid - Joaquin Sorolla, Valencia), însă această opţiune este mai comodă pentru cei care pleacă direct din capitală.

Obiectivul care m-a impresionat cel mai mult a fost, cu siguranţă, Oceanograful. Este unul dintre cele mai spectaculoase acvarii din lume şi cel mai mare din Europa. Ţi se face pielea de găina când vezi rechinii şi pisicile de mare trecându-ţi pe deasupra capului în tunelul de 70m, când auzi sunetele scoase de beluga sau ţipătul delfinilor. Este important de ştiut că în preţul biletului intră şi un spectacol cu delfini, care nu trebuie ratat sub nicio formă! Este de necrezut să te afli atât de aproape de vietăţile marine fără să faci scufundări sau să-ţi pui viaţa în pericol (am zis că sunt rechini şi pisici de mare, nu?). Oceanograful cuprinde 11 pavilioane, dintre care unul nu este deschis publicului deoarece serveşte drept şcoală de vară pentru copii. Vă recomand să cereţi la intrare (Biroul de Informaţii din Oceanograf) harta complexului, astfel încât să urmaţi traseul marcat de ei (are mai multă logică şi, în plus, veţi ştii ce specii aveţi în faţă).

Recomand cu la fel de mare căldura vizionarea unui film în L'Hemisferic, care este şi cea mai mare sală de proiecţie din Spania. Filmul durează aprox. 45-50 min. şi primiţi nişte căşti cu un design foarte interesant de unde vă puteţi alege limba în care să ruleze filmul.

Despre Bioparc nu sunt multe de spus, ci de văzut! Smile Este o grădină zoologică gândită atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari, în care s-a făcut o investiţie colosală: 70 de milioane de euro! Originalitatea acesteia constă în faptul că s-a încercat reproducerea fidelă a mediului natural specific climatului ecuatorial (există chiar un videoclip pe YouTube care arată cum asamblau practic copacii ca pe nişte piese de lego). Deoarece nu există gratii (doar geamuri securizate unde este cazul), nu este permisă introducerea alimentelor în interiorul parcului.

    

 

Articol şi fotografii de Cristina Alexandra Croitoru

Mulţumim pentru poveştile tale de vacanţă, pline de informaţii utile şi de poze deosebite din Spania!

Articol înscris în CONCURS: Povestea ta de vacanţă pe Ghiduri Turistice.
Dacă vrei şi tu să participi la concurs, citeşte regulamentul de aici şi află cum îţi poţi publica povestea de vacanţă pe www.ghiduri-turistice.info.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers