24 de ore în Viena: ce poți face o zi în capitala Austriei

24 de ore în Viena: ce poți face o zi în capitala Austriei
 
 

Viena este orașul din străinătate pe care l-am vizitat de cele mai multe ori. Este la câteva ore distanță de mers cu mașina de casă și este și unul dintre cele mai frumoase metropole din Europa, așa că am făcut excursii în capitala Austriei de fiecare dată când am avut ocazia. 

Astfel, am vizitat Viena primăvara, când parcurile începeau să prindă culoare, de Revelion, când toate străzile erau invadate de milioane de beculețe, și de mai multe ori în toiul verii, când temperaturile mult mai blânde făceau plimbările printre palate o adevărată plăcere.

Ultima astfel de escapadă a fost la finalul verii, scopul principal al vacanței în Viena fiind să vizitez un obiectiv superb, pe care îl ratasem până atunci: Palatul Belvedere. Dar, cum nu poți să ajungi în Viena fără să petreci tot timpul pe străzile ei fermecătoare, am ajuns să văd și să revăd o mulțime de alte locuri minunate.

Citește și: Viena într-un weekend: 6+1 idei pentru ce să faci

Cum să ajungi cu mașina în Viena

Am plecat la Viena într-un weekend prelungit, astfel că am avut suficient timp să merg cu mașina. Plecând dis-de-dimineață din Timișoara, am ajuns în capitala austriacă aproximativ șase ore mai târziu. Întregul drum s-a desfășurat pe autostradă, astfel încât excursia a fost lejeră, ba uneori chiar plictisitoare. Laughing

Informații utile pentru un traseu cu mașina Timișoara – Viena

 • distanță: 550 km, dintre care 492 km pe autostradă
 • cost aproximativ al combustibilului: 44,75 euro
 • taxe de drum (viniete în Austria și Ungaria): 21,43 euro

Drumul spre Viena

Ce să vizitezi în capitala Austriei

Așa cum spuneam, nu am fost la prima escapadă la Viena, astfel încât, de această dată, am sărit peste Palatul Schönbrunn, MuseumsQuartier, Muzeul Albertina, Prater și alte obiective turistice mai departe de centrul orașului.

Palatul Belvedere

Deoarece acesta a fost principalul motiv pentru mini-vacanța mea la Viena, Palatul Belvedere a fost primul pe lista mea o atracții de vizitat. Încă de la intrare, am fost impresionantă de somptuozitatea uriașului palat baroc. Belvedere este, de fapt, un complex format din două palate baroce (Upper Belvedere și Lower Belvedere), Oranjeria și grajdurile palatului. Întregul complex se află într-un uriaș parc în sud-estul orașului și găzduiește un muzeu important cu același nume.

Palatul Belvedere

Palatele datează de la începutul secolului al XVII-lea, complexul fiind inițial reședința e vară a prințului Eugen de Savoya. Astăzi, Belvedere este considerat drept unul dintre cele mai frumoase palate baroce din lume, fiind și unul dintre cele mai îndrăgite locuri din Viena.

Grădina Belvedere - Viena

Muzeul Belvedere se mândrește cu o uriașă colecție de artă austriacă din Evul Mediu și până în prezent, inclusiv cea mai mare colecție de picturi semnate de Gustav Klimt, în care se regăsește și faimoasa lucrare Sărutul.

Uriașul parc ce leagă cele două clădiri minunate este o atracție în sine, fiind decorat cu o mulțime de flori multicolore, statui, fântâni arteziene baroce, scări ornate și alei frumos amenajate.

Orar de vizitare Palatul Belvedere

Upper Belvedere:

 • sâmbătă – joi: 09:00 – 18:00
 • vineri: 09:00 – 21:00

Lower Belvedere:

 • sâmbătă – joi: 10:00 – 18:00
 • vineri: 10:00 – 21:00

Grajdurile palatului:

 • zilnic: 10:00 – 12:00

Eu am petrecut câteva ore doar admirând palatele și plimbându-mă prin grădinile impresionante, fără să mai ajung să vizitez și muzeul. Așa că îți recomand să-ți acorzi măcar jumătate de zi pentru a vizita întregul complex.

Atractii turistice Viena

Prețul biletelor la Palatul Belvedere

Upper Belvedere:

 • adulți: 15 euro
 • seniori (peste 65 de ani): 12,50 euro
 • studenți (până la 26 de ani): 12,50 euro
 • copii și adolescenți (0 – 18 ani): gratuit

Lower Belvedere:

 • adulți: 13 euro
 • seniori (peste 65 de ani): 10 euro
 • studenți (până la 26 de ani): 10 euro
 • copii și adolescenți (0 – 18 ani): gratuit

Grădina Botanică a Universității din Viena

Fix lângă Palatul Belvedere se află un alt loc superb ce nu trebuie ratat în Viena. Este vorba despre Grădina Botanică a Universității din Viena, un parc uriaș cu o mulțime de plante care mai de care mai ciudate. Intrarea în parc se face din grădina Palatului Belvedere, iar accesul este gratuit.

Gradina Botanica Viena

Această grădină a fost amenajată de către împărăteasa Maria Tereza la mijlocul secolului al XVIII-lea, iar astăzi conține peste 12.000 de tipuri de plante, inclusiv magnolii, o mică "pădure" de bambuși, plante medicinale și arbori bătrâni.

Plantele mele favorite au fost bambușii uriași și o plantă ciudată, numită lotus indian. Dacă ajungi la Belvedere, nu trebuie să ratezi această grădină botanică. Nu este mare, dar merită din plin să o vizitezi.

Bambusi la Gradina Botanica

Orar de vizitare Grădina Botanică a Universității din Viena

 • zilnic: 10:15 – 17:45

Karlskirche

În apropiere de Belvedere se află cea mai frumoasă biserică barocă din Austria. Este vorba despre Karlskirche sau Biserica Sf. Carol, construită tot la mijlocul secolului al XVIII-lea, lângă clădire fiind mormântul compozitorului Antonio Vivaldi.

Edificiul impunător, cu uriașul dom verde, are intrarea principală străjuită de două coloane uriașe, inspirate din Columna lui Traian din Roma. Eu te sfătuiesc să petreci măcar câteva minute în parcul din fața bisericii pentru a admira în liniște această bijuterie arhitectonică excepțională.

Karlskirche

Catedrala Sf. Ștefan

Nu puteam să vizitez Viena fără să ajung în centrul orașului. Aici vei găsi un labirint de străduțe întortocheate, fiind foarte ușor să te pierzi printre clădirile frumos decorate și trăsurile trase de cai, ce se plimbă sacadat pe piatra cubică. Una dintre atracțiile centrului Vienei este, bineînțeles Catedrala Sf. Ștefan.

Uriașa biserică, veche de aproape nouă secole, se înalță peste întregul centru, fiind ușor de reperat grație acoperișului său multicolor și a turlei sale înalte de peste 136 de metri. În interior vei găsi nu mai puțin de 18 altare, precum și mormântul prințului Eugen de Savoya.

Catedrala Sf. Stefan

Hofburg

Una dintre cele mai populare clădiri din Viena este Hofburg, fostul palat imperial. Uriașa clădire a fost construită în secolul al XIII-lea, dar, de-a lungul secolelor, palatul a fost extins astfel încât astăzi are nu mai puțin de 18 clădiri, 19 grădini interioare și peste 2.600 de încăperi. Hofburg este un mic oraș în oraș, iar dacă decizi să vizitezi toate încăperile deschise publicului, toate muzeele și galeriile pe care le găzduiește, vei avea nevoie de cel puțin o zi întreagă.

Hofburg

Și din exterior Hofburg este impresionant, iar trăsurile trase de cai ce se plimbă prin fața palatului, în Michaelerplatz, îți dau impresia că te-ai întors în timp pe vremea prințesei Sisi.

Volksgarten

Locul meu favorit din întregul complex este una dintre grădinile palatului. Este vorba despre Volksgarten, un loc minunat pe care l-am vizitat de câte ori am avut ocazia. În sezonul cald aici poți admira mii de trandafiri colorați, aranjați cu atenție. În mijlocul parcului vei găsi Templul lui Theseus, o replică la scară mai mică a Templului lui Hephaestus, din Atena.

Templul lui Theseus

Primăria din Viena

Un alt edificiu important din Viena este palatul primăriei, aflat nu departe de Hofburg, la marginea centrului. Superba clădire neo-gotică a devenit un adevărat simbol al capitalei austriece, iar în piața din fața Primăriei se organizează o sumedenie de evenimente, de la petreceri de Revelion și Târguri de Crăciun, la diferite concerte și festivaluri. Când am ajuns eu acolo, în fața primăriei avea loc un festival de film.

Primaria din Viena

Parlamentul Austriei

La câțiva pași de primărie, vei putea vedea și Parlamentul Austriei, o altă clădire distinctă, cu un design inspirat de arhitectura grecească clasică. Edificiul datează de la finalul secolului al XIX-lea, iar exteriorul său și statuia zeiței Atena, aflată în fața intrării principale, sunt unele dintre cele mai vizitate atracții turistice din Viena. Parlamentul are un centru dedicat vizitatorilor, iar doritorii pot face un tur ghidat al clădirii.

Parlamentul Austriei

Locuri de cazare în Viena

Fiind una dintre cele mai populare capitale europene, Viena are o multitudine de hoteluri, pentru toate bugetele. Eu am decis să închiriez un apartament în zona Favoriten, la câteva minute de Palatul Belvedere. Este vorba despre Betariel Apartments, unde am avut ocazia să stau într-un apartament mare, cu tot confortul și facilitățile de care am avut nevoie.

Pentru alte opțiuni de cazare în Viena, poți alege dintre ofertele de aici.

Harta atracțiilor turistice din Viena

Tu ai vizitat Viena? Ce alte locuri minunate ai descoperit în capitala Austriei? 


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers