22 lucruri pe care nu le ştiai despre Elveţia

22 lucruri pe care nu le ştiai despre Elveţia
 
 

Când ne gândim la Elveţia, primele lucruri care ne vin în minte sunt munţii Alpi, apoi bogăţia şi luxul şi nu în ultimul rând, pentru cei mai pofticioşi, caşcavalul elveţian şi ciocolata! Trecând peste toate aceste simboluri, să le spunem, sunt multe lucruri care fac Elveţia şi mai fascinantă.

1. Poţi cumpăra o asigurare pentru aproape orice în Elveţia, inclusiv distrugerea accidentală a unei chiuvete sau accident cu bicicleta. Mai mult decât atât, bicicliştii sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare şi să poarte tot timpul asupra lor un fel de vignetă, pentru a demonstra deţinerea poliţei.

2. Unele clădiri de apartamente din oraşele elveţiene obligă proprietarii să achiziţioneze exact acelaşi model de preş pentru casa scării.

Cantonul Fribourg 

3. Numele copiilor elveţieni trebuie să se afle pe o listă de nume aprobate. Astfel, elveţienii nu pot alege orice nume pentru copii lor, ci numai unul de pe lista aprobată!

4. Mall-urile permit cumpărătorilor să se plimbe cu coşurile de cumpărături peste tot. Astfel că o imagine destul de des întâlnită este cea a unui coş plin de alimente într-un magazin de îmbrăcăminte.

5. Clădirile de apartamente care includ uscătorii au un program strict de utilizare a acestora pentru fiecare apartament. Fiecare primeşte un anumit interval orar din timpul săptămânii în care îşi poate spăla şi usca rufele.

6. Tot în clădirile de apartamente, orele de linişte sunt considerate sfinte. Pentru cei care nu respectă această regula, vecinii au grijă să cheme poliţia!

Ghetarul Aletsch

7. Plăcuţele de înmatriculare elveţiene sunt vândute direct unei persoane. Astfel, dacă hotărăşti să-ţi vinzi maşina, plăcuţa de înmatriculare rămâne la tine!

8. Sărbătorile de Paşte sunt cele mai importante, astfel că totul, în afară de benzinării, este închis de vineri până luni în timpul sărbătorilor

9. În luna august, aproape totul în Elveţia este închis. Elveţienii au între 4 şi 5 săptămâni de vacanţă pe an şi îşi iau mare parte din aceasta în luna august.

10. Magazinele alimentare au secţiuni speciale pentru produsele din carne de cal, dintre care cele mai exclusiviste sunt marcate ca produse în Statele Unite ale Americii.

Berna

11. Elveţienii pun întotdeauna mâinile şi coatele pe masă atunci când mănâncă. Este considerat un gest necuviincios să-ţi ţii mâinile în poală atunci când stai la masă.

12. Majoritatea caselor şi a clădirilor de apartamente includ buncăre pentru bombardamente, folosite mai ales ca spaţii de depozitare. Cei care doresc să cumpere o casă în Elveţia sunt obligaţi prin lege să achiziţioneze şi un astfel de buncăr.

13. Ocupaţia persoanelor apare în cartea de telefon, imediat după numele acestora.

14. Bacşişurile nu sunt acceptate în majoritatea restaurantelor, iar cele care le acceptă, acceptă doar sume extrem de mici... cam cât pentru o cafea.

Gstaad

15. Magazinele de pantofi oferă gratuit baloane copiilor.

16. Posesorii de animale de companie, mai ales de câini, au obiceiul de a-şi lua pritenii necuvântători peste tot cu ei. Chiar şi în restaurante sau la locul de muncă!

17. Amenzile rutiere, cum ar fi cele pentru depăşirea vitezei legale, sunt calculate în funcţie de venitul individului care a încălcat legea.

18. Mâncarea din restaurantele hotelurilor este extrem de diversificată. De exemplu, Hotelul Golden Arch oferă clienţilor săi meniuri de la McDonald's.

Lacul Geneva

19. Reciclarea este un stil de viaţă în Elveţia! Fiecare cartier dispune de locuri speciale pentru colectarea deşeurilor reciclabile, marcate şi cu un semn ce te avertizează să nu arunci sticlă sau aluminiu între orele 22 şi 07.

20. La angajare, angajatorii elveţieni cer o mulţime de date personale, inclusiv numărul de copii al unei persoane, pentru că acestea adaugă diverse sporuri la salariul final.

21. Restaurantele chinezeşti şi mexicane sunt considerate exotice... motiv pentru care practică tarife extrem de piperate.

22. Poliţia este cea care curăţă locul unui accident din toate punctele de vedere! După ce au colectat toate datele evenimentului şi au îndepărtat maşinile avariate, poliţiştii aduc mături şi tomberoane, pentru a îndepărta până şi cele mai mici semne ale unui accident.

Port pe Lacul Geneva

Probabil acum ai o imagine mai amplă asupra vieţii în Elveţia, dincolo de simbolurile mai sus menţionate! Cu toate că unele reguli sau evenimente pot fi ciudate pentru noi, Elveţia rămâne în continuare printre primele ţări din lume ca destinaţii turistice şi nu numai.

 

Vrei să afli şi mai multe lucruri noi despre Elveţia pentru vacanţa ta? Atunci trebuie să afli care sunt cele 5 lucruri pe care le poţi face în vacanţă şi trebuie să admiri colecţia de poze deosebite cu Alpii Elveţieni


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers