17 lucruri surprinzătoare despre România – partea I

17 lucruri surprinzătoare despre România – partea I
 
 

România este o ţară pitorească cu numeroase obiective care atrag turiştii ca un magnet. Cele mai promovate dintre acestea, în ţară şi peste hotare, sunt luate cu asalt de vizitatorii dornici să cunoască frumuseţiile din Grădina Carpaţilor. Dar România are şi multe zone mai puţin cunoscute de publicul larg, locuri care şi-au păstrat frumuseţea sălbatică şi pe care presiunea antropică nu le-a afectat. Ghiduri Turistice îţi prezintă câteva dintre aceste locuri pe care să le descoperi în călătoriile tale.

Lacul Paltinu, Prahova

Valea Doftanei, locul în care este amplasat Lacul Paltinu se află la o aruncătură de băţ de Valea Prahovei, însă nu este un loc atât de popular precum Perla Carpaţilor. Lacul Paltinu este format pe barajul de acumulare cu acelaşi nume, însă este un obiectiv turistic prea puţin vizitat. Exceptând construcţiile inginereşti, peisajul este natural, lipsind urmele civilizaţiei autohtone şi infrastructura turistică, iar turiştii se pot bucura în linişte de frumuseţea zonei şi priveliştea pitorească. Lacul Paltinu capătă o aliură aparte la apus, motiv pentru care turiştii amatori de locuri sălbatice vin adesea aici şi rămân peste noapte. Totuşi, în apropiere se află câteva unităţi alimentare şi de cazare. Ca să ajungeţi aici, mergeţi pe DN1 dinspre Bucureşti spre Câmpina şi viraţi dreapta înainte să intraţi pe tronsonul de drum care duce înspre Valea Prahovei. După 15 kilometri aţi ajuns la destinaţie.

Lacul Paltinu

Fotografie preluata de pe www.campinaph.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Lacul Vulturilor, Buzău

Cunoscut şi sub denumirea de Lacul fără fund, Lacul Vulturilor este situat la o altitudine de peste 1.400 de metri, în Munţii Siriului, în apropierea comunei cu acelaşi nume. Legendele locului spun că lacul şi-a căpătat numele datorită faptului că, primăvara, aici se adună vulturii care îşi învaţă puii să zboare. Legenda mai spune şi că vulturii care beau apă de aici întineresc. La Lacul Vulturilor se poate ajunge urmând un traseu de 3-4 ore care trece prin Valea Neagră. O altă variantă pleacă din comuna Chiojdu spre această destinație şi trebuie parcursă, cu maşina 4x4 sau pe jos, o distanţă de 20 de kilometri.

Lacul vulturilor

Fotografie preluata de pe www.turistderomania.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Lacul Ochiul Beiului, Caraş-Severin

Lacul Ochiul Beiului este un monument al naturii a cărui culoare turcoaz pare ireală la prima vedere. Lacul face parte din minunile pe care natura le-a creat pe Cheile Nerei şi este o destinaţie care merită orice efort pentru a fi văzută. Alimentat de un izvor carstic, Lacul Ochiul Beiului nu îngheaţă indiferent de anotimp şi de temperaturile de afară. La mică distanţă de această minune a naturii se află cascada Beuşniţa, care, dacă tot aţi ajuns aici, merită văzută. Accesul spre acest monument al naturii se face din DN57 (Oravița — Moldova Nouă) spre Sasca Montană, prin localitatea Potoc, până la Podul Bei.

Ochiul Beiului

Sursa foto romaniamegalitica.blogspot.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Focurile vii, Buzău

Acest fenomen natural neobişnuit se datorează emanaţiei de gaze naturale care iese la suprafaţă prin fisurile terestre. Focurile vii este un obiectiv turistic care merită văzut. Limbile de foc ard pe o suprafaţă mică, de 30 de metri pătraţi, dar frumuseţea peisajelor traseului care duce acolo compensează. Fenomenul poate fi văzut în comuna Lopătari, situată la o altitudine de 840 de metri. Accesul se face de pe DN2 în comuna Mărăcineni, continuă pe drumuri judeţene, spre destinaţia finală Lopătari, sat Terca.

Focurile vii

Fotografie preluata de pe www.turistderomania.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Lacul Iezer, Maramureş

Iezer este un lac glaciar a cărei formă seamănă izbitor cu cea a României şi se întinde pe o suprafaţă de 300 de metri pătraţi. Lacul Iezer este localizat în munții Rodnei, sub vârful Pietrosu, la o altitudine de 1.825 m, în Rezervaţia Naturală Pietrosul Mare. Despre Iezer se spune că este un lac fără fund şi că ar avea legătură cu Marea Neagră. O legendă prea puţin credibilă pentru turiştii care se aventurează pe un traseu de două ore prin Muntele Pietrosu. Accesul la lac se face din localitatea Borşa, judeţul Maramureş, iar traseul oferă privelişti minunate.

Lacul Albastru, Maramureş

Lacul Albastru, situat la doar 3 kilometri de Baia Sprie, judeţul Maramureş, este singurul lac din lume care îşi schimbă culoarea în funcţie de lumină, dar şi de oamenii care înoată în el. Acesta s-a format în urma prăbuşirii unei galerii de mină, în anii 1919-1920, şi de atunci colectează şi apele de ploaie. Aspectul său cameleonic se datorează compuşilor sulfuroşi, iar în unele momente apa are reflexe de smarald. Din cauza concentraţie mari de sulf, în acest lac nu trăiesc peşti sau alte creaturi subacvatice, dar apa nu este periculoasă pentru cei care vor să facă baie. Pentru a ajunge la Lacul Albastru turiştii trebuie să străbată un traseu de aproximativ o oră, prin pădure, cu punct de plecare din Baia Sprie.

Lacul albastru

Sursa foto www.romania-redescoperita.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Podul lui Dumnezeu, Mehedinţi

Podul lui Dumnezeu este un pasaj rutier care este funcţionabil şi în prezent, fiind cel mai mare pod natural din România şi al doilea ca mărime din Europa. Puntea lui Dumnezeu se găseşte între municipiul Orşova şi Baia de Aramă, în localitatea Ponoarele. Podul lui Dumnezeu, singurul pod natural din Europa care poate fi tranzitat are 30 metri lungime, 13 metri lățime, 22 metri înălțime și 9 metri grosime. În împrejurimile acestuia se găseşte o pădure de liliac, astfel că, cea mai bună perioadă din an în care poate fi vizitat este primăvara.

Podul lui Dumnezeu

Sursa foto www.worldwideromania.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Cascada Cailor, Maramureş

Cea mai înaltă cascadă din România se află în judeţul Maramureş şi are o înălţime de 90 de metri. Cascada Cailor, una dintre cele mai frumoase din România, este un obiectiv turistic vizitat în fiecare an de mii de turişti din ţară şi din alte colţuri ale lumii. Cascada s-a format pe versantul nordic al Munţilor Rodnei. Accesul spre acest obiectiv turistic este facil. Pentru iubitorii drumeţiilor montane, există un traseu care porneşte din Borşa şi îi duce la destinaţie. O altă variantă de a ajunge la Cascada Cailor este telescaunul din staţiune, care care porneşte doar pentru grupuri formate din minim zece persoane.

Cascada Cailor

Fotografie preluata de pe www.descoperalocuri.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Cetatea Poienari, Argeș

Ruinele Cetăţii Poienari străjuiesc şi acum Cheile Argeşului, locul în care Vlad Ţepeş a ţinut piept otomanilor la mijlocul secolului al XV-lea. Construită în secolul al XIV-lea, fortăreaţa a fost ultimul refugiu al domnitorului înainte de a pleca în Transilvania şi în acelaşi timp una dintre cetăţile care au contribuit la victoria finală a românilor asupra turcilor. Cetatea Poienari se află în apropierea barajului Vidraru, în vârful muntelui Cetăţuia. Accesul în cetate este o adevărată aventură şi chin, dar priveliştea care se deschide merită tot efortul. Doar cei care se încumetă să urce cele 1.480 de trepte zidite în coama dealului pot să se bucure de frumuseţea acestui obiectiv turistic şi de priveliştea pe care o oferă.

Cetatea Poienari

Vezi şi partea 2 a locurilor surprinzătoare din România!


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers