11 lucruri pe care trebuie să le faci într-o vacanţă în Singapore

11 lucruri pe care trebuie să le faci într-o vacanţă în Singapore
 
 

Singapore este o destinaţie perfectă pentru o vacanţă exotică de câteva zile. Aşezat la intersecţia multor căi aeriene, Singapore poate fi cucerit şi într-un popas mai scurt (de o zi sau două), între două avioane, în drumul nostru către îndepărtata Australie, însoritele insule Indoneziene sau o altă destinaţie asiatică sau oceanică.

Dacă vacanţa noastră este mai generoasă, atunci putem fi siguri că, în numai cinci zile, vom cunoaşte toate străzile, parcurile, mall-urile şi toate celelalte obiective turistice din această frumoasă ţară cât un oraş (sau oraş cât o ţară). Asta nu înseamnă că peste un an nu vom mai avea ce să vedem pentru că oraşul se schimbă mereu, mai mult, mai des şi mai drastic decât un cameleon. Dacă, totuşi, nu avem decât două zile la dispoziţie, tot vom reuşi să vedem o parte importantă şi vom şti, cu siguranţă, ceea ce ne rămâne de văzut, pentru o vizită viitoare.

1. Vizitează Marina Bay pe timpul zilei, dar şi la ceas de seară

Marina Bay este principala atracţie turistică a oraşului, locul de promenadă a milioane de turişti în fiecare an, scena de desfăşurare a celor mai frumoase jocuri de lumini şi focuri de artificii prilejuite de diferite evenimente şi una dintre cele mai spectaculoase privelişti skyline din lume. De jur împrejurul Golfului se ridică cele mai atrăgătoare construcţii de cele mai ciudate forme, dintre care, mai importante sunt: Marina Bay Sands, The Flyer, Muzeul de Artă şi Ştiinţă, Merlion-ul, Esplanada, precum şi foarte mulţi zgârie-nori care găzduiesc corporaţii internaţionale.

Marina_Bay_Sands

Faimosul hotel Marina Bay Sands este obiectivul turistic cel mai mai des imortalizat în fotografii, calendare şi vederi. Acest hotel are peste 2500 de camere de 5 stele, cea mai mare sală de cazino din lume, un restaurant în formă de vapor în vârf, o superbă piscină pe acoperiş, la ~ 200 m deasupra nivelului mării. Ȋntregul complex se întinde pe aproape 50 de hectare, a fost inaugurat în 2010 şi a costat ~ 8 miliarde de dolari. Mai găzduieşte câteva săli de teatru şi spectacole, săli de expoziţie, alte 7 restaurante de top, un Mall super luxos (Shoppes Mall), un patinoar de 600 m pătraţi şi Muzeul de Artă şi Ştiinţă – o clădire cu o arhitectură foarte interesantă, în formă de floare cu petale albe.

Muzeul_de_stiinta_si_arta

Chiar dacă nu te numeri printre oaspeţii hotelului, poţi, în schimbul unei taxe (20 $SG), să urci până la etajul 57, pe Skypark de unde ai o panoramă de 360 de grade asupra oraşului. Se urcă cu un lift foarte rapid şi se poate sta pe Observation Deck atâta timp cât doreşti. Pe timpul zilei, la numite ore, există şi tururi gratuite până sus, cu durată limitată la doar 15 minute, dar cu un ghid însoţitor care te poate pune în temă cu anumite informaţii utile.

Esplanada

O altă clădire cu formă interesantă este şi Esplanada, sala de teatru şi spectacole. Inaugurată în 2002, această clădire are forma fructului durian şi a găzduit de la deschiderea sa multe reprezentaţii de teatru, muzică şi dans.

Merilon

Merlion-ul, emblema oraşului ce-şi trage numele de la ‘Singapura’ (Oraşul Leului), este deosebit de ‘fotogenic’ privit din diverse poziţii, în special cu Marina Bay Sands pe fundal şi cu foarte mulţi oameni de diferite rase şi religii îngrămădiţi în jurul lui.

Marina_Bay_seara

Cele mai spectaculoase momente în Marina Bay le vei trăi, cu siguranţă, la ceas de seară când întregul peisaj îşi schimbă hainele, colorându-se în nuanţe de roşu, mov sau galben şi oferind privitorului mii de motive să fie recunoascător că este martorul unui asemenea spectacol minunat.

2. Relaxează-te o zi în Grădina Botanică (Botanical Gardens) şi o alta în Grădini (The Gardens)

Gradina_botanica

Grădina Botanică din Singapore este un imens parc naţional ce se întinde pe 70 de hectare. Este deschis spre vizitare în fiecare zi, de la 5 dimineaţa până la miezul nopţii şi intrarea este gratuită. La primele ore ale dimineţii, dar şi seara, parcul este invadat de o mulţime de localnici care îşi fac alergarea de zi de zi, pe aleile grădinii, printre palmieri şi banani. Spre orele pânzului, o altă categorie de localnici poposesc în parc, pe băncuţele umbrite de pomi uriaşi – aceştia sunt bunicii cu nepoţei, majoritatea în cărucioare şi care îşi fac siesta în aerul curat şi înmiresmat. Duminicile, peluzele cu gazon devin neîncăpătoare pentru mulţimea de tineri care se adună aici pentru a se relaxa pe iarbă, pentru a practica diferite sporturi şi pentru picnicuri. Turiştii vin şi ei în număr mare în grădină, în orice zi şi orice lună a anului, pentru a admira şi mirosi flori de toate culorile şi soiurile, plante aromatice, pomi fructiferi (exotici), bambuşi uriaşi, cele trei lacuri şi variatele păsări care le populează. Dacă eşti norocos, o plimbare pe aleile liniştite şi printre arbuşti variaţi îţi poate scoate în cale animăluţe care de care mai ciudate – şerpi verzi (care par a fi din plastic, dar sunt cât se poate de vii), broaşte ţestoase sau iguane.

Sarpe

Ȋn interiorul parcului se află cea mai mare Grădină de Orhidee din Asia ce ocupă ~ 3 hectare şi care adăposteşte peste 1000 de specii şi peste 2000 de hibrizi. Accesul în Grădina de Orhidee este permis între orele 9 şi 19, în schimbul unei taxe de 5 SG$ (1 SG$ pentru studenţi şi pensionari).
Ȋn Grădina de Orhidee trebuie doar să fii pregătit cu o extra baterie încărcată la camera foto şi un card de memorie uriaş. Fiecare floare în parte ţi se va părea specială şi vei vrea să o imortalizezi pentru a o purta cu tine acasă. Ce bine ar fi dacă am putea înmagazina, la fel de uşor, şi superbele mirosuri care plutesc în aer. Smile

Orhidee

Imensele Grădini (The Gardens) au fost inaugurate în 2012 şi se întind pe mai mult de 100 de hectare de pământ. Grădinile exterioare se pot vizita gratuit între orele 5 a.m – 2 a.m, iar serele şi celelalte atracţii între orele 9 a.m - 9 p.m, contra unei taxe de 24 $SG.

Pe lângă sere, grădini de cactuşi, grădini cu plante mediteraneene sau africane, americane sau asiatice, cele mai atrăgătoare construcţii din parc sunt cei 18 uriaşi ‘supertree’, înalţi între 25 şi 50 de metri, adevărate grădini verticale ce găzduiesc o multitudine de soiuri de plante. Noaptea, aceşti copaci uriaşi sunt scena unor superbe jocuri de lumini, deosebit de atrăgătoare şi magice.
Chiar dacă lucrările la aceste grădini nu au fost finalizate în totalitate, ele se pot vizita în orice zi a anului, chiar şi pe ploaie, motiv pentru care nu ar fi rău să fii pregătit cu o umbrelă. Smile

3. Fă o plimbare până pe insula Sentosa şi fii sigur că îi acorzi cel puţin 12 ore din timpul tău

Insula Sentosa este principala atracţie turistică a ţării, se află la ~ 500 de metri de coasta sudică a insulei-mamă şi are o suprafaţă de 5 km pătraţi. Sentosa este vizitată de milioane de turişti în fiecare an, de aceea, absolut totul este creat în scop turistic şi, nu întotdeauna, de bun gust. Frown Dar, ca şi Las Vegas-ul, atrage turiştii ca un magnet şi este un loc care merită vizitat măcar o dată în viaţă, mai ales dacă eşti însoţit de copii (sau dacă vrei să te simţi tu însuţi copil). Smile

Spre_Insula_Sentosa

Cel mai spectaculos mod de a ajunge pe insulă, dar şi cel mai scump, este cu telegondola. Inaugurate în 1974, dar modernizate de mai multe ori până acum, cabinele au podele din sticlă şi sunt suspendate la ~ 60 de metri deasupra nivelului mării. Pentru 29 $SG (aici este inclus şi biletul de acces pe insulă), telegondola te duce pe malul celălalt în doar 12 minute, oferindu-ţi şi o panoramă deosebită (360 grade) asupra oraşului, mai ales noaptea. Pentru turiştii cu dare de mână, cabinele gondolei pot oferi şi alte atracţii exclusiviste, dar şi costisitoare, cum ar fi cinele romantice.

Pe insulă se poate ajunge şi cu metroul care trece pe sub apă. O călătorie simplă costă 3 $SG şi după numai 3 minute ai şi ajuns de partea cealaltă. Se poate coborî la prima staţie, dar, cel mai indicat este să se coboare la ultima (a patra) pentru a străbate apoi la pas toată suprafaţa insulei cu o hartă în mână. Se poate alege din marea diversitate de obiective turistice, în funcţie de propriile preferinţe şi de timpul disponibil.

Cel mai ieftin şi interesant mod de a trece pe insulă este pe jos, pe podul lung de 500 de metri, denumit Sentosa Boardwalk care te poartă prin câteva peisaje tematice, de pădure tropică autentică, pe o parte, şi cu o vedere superbă spre golf, pe cealaltă parte. Taxa de acces pe insulă, în valoare de 1 $SG, se plăteşte o singură dată şi este înclusă fie în biletul de gondolă, fie în cel de metrou. Dacă alegi să mergi pe insulă doar pe jos, pe Boardwalk, (atât la dus, cât şi la întors) atunci vei plăti această taxă la intrarea pe pod, dinspre Mall-ul Vivocity.

De-a lungul celor 500 de metri de pod există mai multe benzi rulante (şase în direcţie spre Sentosa şi patru spre Vivocity) şi aceste benzi sunt foarte îndrăgite de pasionaţii de jogging.

Odată ajuns pe insulă, ai o mare diversitate de activităţi şi obiective turistice de încercat.

Peste 70% din suprafaţa insulei este acoperită de pădure tropicală şi trebuie să fie o adevarată plăcere să te ascunzi în ea într-o zi cu temperatura de peste 35 de grade şi să vezi maimuţe, papagali, fel de fel de şopârle şi alte animăluţe.

Cele mai atractive obiective turistice de pe Sentosa sunt:

 • Butterfly Park şi Insect Kingdom
  Contra unei taxe de 16 $SG (adulţi) şi 10 $SG (copii) te laşi înconjurat şi, chiar, atins de o mulţime de fluturi coloraţi şi alte insecte mai mult sau mai puţin atrăgătoare. Nu ştiu cât de interesant este să simţi un scorpion ce te gâdilă în palmă (cu siguranţă lipsit de acul lui veninos din coadă), dar un fluture ce ţi se aşază pe mână trebuie să fie tare simpatic, mai ales pentru o poză.
 • Underwater World – South East Aquarium in Asia
  Inaugurat la sfârşitul lui noiembrie 2012, acvariul din Singapore este acum cel mai mare din lume, câştigându-şi titlul de campion de la confratele lui din Atlanta, Georgia.
  Ȋnainte de deschiderea celui nou, vechiul acvariu era, oricum, cel mai mare din Asia, o atracţie importantă pentru pasionaţii de faună marină.
  Noul acvariu adăposteşte aproape 100.000 de vietăţi din 800 de specii din diferite zone ale lumii, un tunel din sticlă, lung de 80 de metri şi cel mai mare ecran din sticlă (36 metri lăţime/8,5 metri înălţime) prin care se poate privi oceanul.
  Biletul de intrare costă 24 $SG şi poţi petrece o zi întreagă admirând diverse varietăţi de vieţuitoare, de la peştişori exotici coloraţi, căluţi de mare cu forme ciudate şi meduze, până la rechini ciocan, delfini roz sau rândunici de mare.
 • Merlion Plaza
  Merlion
  -ul este simbolul ţării şi al oraşului Singapore. Este reprezentat prin această statuie înaltă de 37 de metri, având forma unui animal - jumătate, corp de leu şi cealaltă jumătate, peşte. Plătind o taxă de 8 $SG, se poate pătrunde în interiorul lui pentru a trăi o experienţă deosebit de atractivă, în special pentru copii, printre dragoni şi sirene. Poţi să te caţeri şi până în vârf pentru o altă panoramă asupra împrejurimilor.
 • Adventure Park
  Unul dintre cele mai mari şi dificile Parcuri Aventura din Asia
  , acest parc oferă senzaţii tari doritorilor şi posibilitatea de a alege dintre numeroase sporturi extreme şi activităţi recreative în aer liber - MegaZip (traseul de tiroliană lung de 450 de metri ce se desfăşoară la 72 de metri deasupra nivelului mării), ParaJump - săritură free fall de la ~ 15 metri cu un echipament special, ClimbMix - traseu cu trei grade de dificultate ce ajunge până la ~14 metri înălţime, MegaBounce (săritură cu coarda elastică de la ~7 metri) sau plimbare prin junglă. Accesul în parc este permis copiilor cu înălţimea minimă de 1,2 m (singuri) sau 0,90 metri (însoţiţi de un adult).
  Tarifele de intrare sunt între 5 şi 35 $SG pentru fiecare atracţie în parte, dar se pot plăti şi pasuri care să includă mai multe atracţii în aceeaşi zi.
 • Universal Studios
  Un frate mai mic al celebrelor Universal Studios hollywodiene, Universal Studios din Singapore se pot vizita cu un pass de o zi care costă 74 $SG (adulţi) sau 54 $SG (copii). Pasionaţii de aventuri nu vor avea timp să se plictisească şi nici nu-şi vor da seama cum trece timpul vizionând peste 20 de filme tematice alături de personaje îndrăgite din Shrek, Madagascar, Jurassik Park sau altele.

4. Lasă-te ridicat spre cer în uriaşa roată şi priveşte oraşul de la înălţime

The_Flyer

Ca orice oraş ce se respectă, Singapore are şi el propriul ‘Carusel’ sau ‘The Eye’ şi aici se numeşte The Flyer. Cu aproape 30 de metri mai înalt decât London Eye, caruselul din Singapore este cel mai înalt din lume, oferind o privelişte minunată de la o înălţime de 165 de metri. Când vizibilitatea este bună, se pot vedea în depărtare (pâna la ~ 40 de km) insulele Batam şi Bitan din Indonezia şi oraşul Johor din Malayesia. Aşezat într-un decor minunat, pe malul apei, în partea Sud-Estică a faimosului complex Marina Bay Sands, The Flyer a fost inaugurat în anul 2008 şi are în compunerea sa 28 de capsule, fiecare cu o capacitate de 28 de locuri. O tură completă durează 30 de minute şi costă ~ 30 $SG pentru adulţi şi ~ 20 $SG pentru copii. Există, de asemenea, diferite oferte şi promoţii pentru familiile cu mai mulţi copii.

5. Pregăteşte-te pentru una dintre cele mai reuşite partide de shopping din viaţa ta

Cea mai excusivistă zonă comercială se găseşte pe Orchard Road unde îşi dau întâlnire numeroase Mall-uri uriaşe dintre care cele mai mari sunt: Ion Orchard (8 etaje), H&M Orchard şi Orchard Central. Imensul Mall Shoppes, găzduit de complexul Marina Bay, se numără şi el printre preferatele turiştilor.

Shopping în Singapore înseamnă branduri populare, dar şi de lux, marfă de foarte bună calitate, dar la preţuri europene. Perioadele de reduceri sunt numeroase pe parcursul anului, fiind prilejuite de diferite sărbători şi lichidări de stocuri.

Pasionaţii de chilipiruri îşi vor găsi şi ei produsele preferate în multe Mall-uri mai modeste din Little India (ex. Mustafa Centre) sau China Town, sau în magazinaşele mai ascunse privirii, pe străduţe lăturalnice – în aceleaşi cartiere.

Au apus de mult vremurile în care europenii îşi cumpărau electronice în Mall-urile asiatice, acum piaţa de electronice din Europa (şi cea din Romania) este foarte competitivă şi nu mai există diferenţe prea mari de preţuri între cele două continente. Atât în Europa, cât şi în Singapore, se vând produse electronice fabricate în China (branduri) şi, în acest caz, este mai indicat să cumperi acum laptopuri, telefoane sau camere foto din Europa, pentru simplul motiv că beneficiezi de garanţie într-o ţară mai apropiată. (este cu totul altceva să cumperi produse electronice din Japonia sau din SUA Smile)

Dacă vrei să-ţi faci o idee asupra preţurilor la electronice şi să te convingi tu singur, atunci trebuie să vizitezi Mall-ul de electronice Sim Lim. Dacă ai noroc, poţi prinde nişte oferte bune, dar în niciun caz la produsele abia ieşite pe piaţă. Un alt Mall în care poţi găsi electronice mai ieftine şi unde chiar poţi negocia este Mustafa Centre, dar fii cu băgare de seamă – unele dintre produse sunt de calitate îndoielnică şi poţi să te păcăleşti uşor.

6. Vizitează Grădina Zoologică

Inaugurată în 1973, Grădina Zoologică din Singapore este printre cele mai mari lume şi adăposteşte pe o suprafaţă de ~25 de hectare mai mult de 2800 de animale reprezentând peste 300 de specii de mamifere, păsări şi reptile. Ȋn afară de bucuria întâlnirii cu foarte multe animale, vizitatorii au şi posibilitatea de a interacţiona în mod direct cu acestea (sub supravegherea unui ghid) – participând efectiv la şedinţe de dezmierdări, dresaj, hrănire sau luând parte la adevărate lecţii de biologie.

Grădina Zoologică este deschisă pentru vizitare între orele 8.30 şi 18 şi un bilet de intrare costă 22 $SG pentru adulţi şi 14 $SG pentru copii între 3 şi 12 ani. Copiii sub 3 ani au acces gratuit.

7. Fă o plimbare seara pe Orchard Road

Orchard_Road

Orchard Road este cea mai renumită stradă din Singapore pentru că aici se găsesc cele mai luxoase hoteluri şi restaurante, dar şi cele mai exclusiviste magazine de îmbrăcăminte. La ceas de seară, priveliştea este încântătoare prin multitudinea reclamelor şi a luminilor colorate, iar în perioadele de sărbătoare (Crăciun, Revelion, An Nou Chinezesc) tot aici se găsesc şi cele mai frumoase jocuri de lumini, brazi împodobiţi şi decoraţiuni de tot felul.

8. Fă o plimbare cu barca prin Marina Bay

Cu_barca

Aceste bărcuţe eco-friendly (cu motoare electrice) sunt alegerea perfectă pentru un tur extraordinar de educaţional, dar şi romantic. Te poartă pe Râul Singapore şi prin Marina Bay şi îţi oferă imagini de neuitat cu zgârâie-norii aliniaţi pe mal, mai ales la ceas de seară. Există mai multe locuri de ambarcare, cel mai aglomerat fiind Clarke Quay, un tur complet durează ~ 40 de minute şi costă ~ 18 $SG.

9. Fă un tur al oraşului cu hop on hop off

Dacă vizita ta în Singapore este foarte scurtă, atunci poţi profita de o plimbare cu bus-ul turistic hop on hop off pentru a-ţi face o idee asupra oraşului. Un bilet pentru o astfel de excursie costă ~ 20 $SG, este valabil 24 de ore şi te va purta prin toate zonele importante ale oraşului, oferindu-ţi posibilitatea de a coborî în oricare din cele 22 de staţii şi de a lua următorul bus pentru continuarea călătoriei.

10. Vizitează Little India şi China Town

China_Town

Ca în majoritatea marilor oraşe asiatice (dar nu numai asiatice) şi aici poţi simţi şi respira aromele autentice indiene şi chinezeşti. O asfel de plimbare este recomandată la ceas de seară, când majoritatea teraselor şi restaurantelor te îmbie cu mirosuri care de care mai fantastice, iar vânzătorii de suveniruri îşi expun marfa, de cele mai multe ori, direct pe trotuar.

Aceste cartiere sunt complet diferite de Singaporele cu care te-ai obişnuit până acum şi, plimbându-te pe astfel de străduţe, este posibil să uiţi că te găşeşti într-unul dintre cele mai curate oraşe ale lumii Frown. Atmosfera te poate purta cu gândul la străzile aglomerate din Bombay sau Hong Kong, dar acelaşi lucru se poate spune despre orice Little India şi oricare China Town din lumea asta. Tocmai această particularitatea le-a făcut atât de interesante şi de atractive.

11. Vizitează cel puţin un Templu Budist şi unul Indian

Templu_budist

Indiferent de religia ta, o vizită într-un astfel de templu îţi va încărca sufletul de emoţie şi te va aduce mai aproape de locuitorii acestei ţări. Ȋn Templul Indian fotografiatul este interzis şi accesul este permis în picioarele goale. Ȋn Templul Budhist se intră încălţat şi poţi avea norocul să ajungi chiar la ora de rugăciune când sute de voci se unesc în cor, alături de preotul îmbrăcat în portocaliu care ţine isonul bătând, din când în când, cu un beţişor într-un clopoţel. Este o experienţă foarte emoţionantă care merită trăită şi savurată la maximum. La ieşire, poţi achiziţiona şi câteva suveniruri pentru cei dragi de acasă – nu icoane şi cruciuliţe ca în lăcaşurile de cult creştine – dar, beţişoare parfumate şi zodii reprezentate pe diverse materiale (lemn, metal, piele).

Singapore este un oraş unic. De îndată ce i-ai trecut pragul, este imposibil să nu te impresioneze prin cel puţin una dintre atracţiile arhicunoscute şi apreciate de turiştii din întreaga lume sau printr-o alta, doar de tine ştiută sau observată. Este, în acelaşi timp, un oraş în continuă dezvoltare şi creştere care te va impresiona mereu prin ceva nou ori de câte ori vei avea ocazia să-l vizitezi. Aşa că, chiar dacă ţi-ai petrecut o mini-vacanţă aici, în urmă cu un an, nu ezita să mai faci o oprire măcar de o zi (atunci când ţi se iveşte ocazia) pentru că vei descoperi noi atracţii turistice de fiecare dată.

Acest oraş nu va înceta niciodată să te uimească, îl vei descoperi în sute de forme, culori şi arome, îl vei iubi sau doar îndrăgi, dar nu îl vei uita toată viaţa.

Poze din Singapore


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers